Tips voor de planning van het kerstdiner

Tips voor de planning van het kerstdiner

Voor mij is koken pure ontspanning, dit is wat ik stiekem het leukste vindt aan alle feestjes en partijen. Maar ik ken mensen, best veel eigenlijk, voor wie koken stressvol is. Die krijgen het benauwd van het in de gaten houden van meerdere pannen op het vuur, planning en organisatie, samenstelling van het menu en tegelijk ook nog gezellig en sociaal zijn. Zeker als je voor een grote groep kookt, kan je wel wat tips voor het kerstdiner gebruiken. In deze post deel ik een aantal tips die het voor jou makkelijker maken om het kerstdiner te koken.

stressed

Menu planning
Het begint natuurlijk met het bedenken van een menu. Maak je alles zelf of gaat iedereen een gang bereiden?, dit laatste kan je ook veel stress voorkomen. Nu ga ik er even van uit dat je alles zelf kookt. Waar moet je rekening mee houden als het gaat om de samenstelling van het menu.

 • Vraag van te voren of er mensen zijn met een bepaald dieet of levensstijl, dan kun je hier op voorhand rekening mee houden.
 • Zorg voor een mooie samenstelling in je menu, vlees vooraf, dan vis als hoofdgerecht of andersom. Zorg dat het niet te zwaar wordt, heb je een heel zwaar hoofdgerecht, zorg dan voor een fris en licht voorgerecht.
 • Houdt ook rekening met de balans in hartig en zoet, heb je een zoet hoofdgerecht, met bijvoorbeeld veel pompoen of zuidvruchten, zorg dan voor een hartig voorgerecht.
 • Maak een mooie verdeling in koude en warme gerechten en hou daarbij rekening met de grootte van je oven en gasfornuis. Ga niet 6 warme bijgerechten maken als je maar 4 pitten hebt.

Boodschappen
Ik laat mijn boodschappen altijd bezorgen, puur uit gemak en omdat ik 4 hoog (8 trappen) woon. Dit geeft mij heel veel rust. Zeker voor feestjes en partijen kan dit heel handig zijn. Ga je zelf boodschappen doen, dan heb ik een paar handige tips voor je.

 • Zorg dat je alle niet verse ingrediënten al lang in huis hebt, zoals chocola voor het toetje, bouillon, sauzen, suiker, afbakbroodjes, nootjes, chips, wijn, bier en andere drankjes etc.
 • Groentes, room, zuivel, kaas kun je best een paar dagen bewaren dus dit kan je een paar dagen voor kerst kopen.
 • Reserveer een stuk vlees of vis bij je slager of visboer. Vaak is het erg druk met kerst en als je het achteruit gelegd heb, weet je zeker dat je niet mis grijpt. Bij de meeste slagers kun je vooraf een bestelling doorgeven.
 • De dag voor kerst haal je dan je bestellingen op en weet je zeker dat je vers vlees en verse vis hebt.
 • Nog een bewaartip, maak gebruik van je schuur of balkon, het is in december vaak koud. Drinken etc. kun je prima buiten zetten, zo heb je meer ruimte in je koelkast en toch gekoelde drankjes.

Planning van het menu
Je kunt rustig een dag van te voren al beginnen met koken. Maak een planning voor jezelf en kijk welke dingen je van te voren kunt maken en welke dingen je à la minute moet maken.

 • Een toetje of een lekkere taart of cake, kan je prima van te voren maken. Maak daarbij ook gebruik van je vriezer. Ga je bijvoorbeeld een Baked Alaska maken, maak deze dan een aantal dagen van te voren klaar, ditzelfde geldt voor ijs. Ook cake, muffins andere deegjes kun je heel goed invriezen.
 • Groentes zoals stoofpeertjes kan je al lekker een dagje van te voren opzetten, dan hoef je ze op de dag zelf alleen nog maar op te warmen.
 • Maak voor jezelf een planning en zorg dat je zoveel mogelijk klaar hebt staan. Het toetje zet je alvast klaar in de koelkast, een pan soep kan je alvast maken, het vlees zet je alvast in de marinade en dingen die niet verkleuren kun je alvast snijden.
 • Koude sauzen kan je ook vooraf maken, bewaar ze afgedekt in de koelkast.

Tapenade met zongedroogde tomaat

C-Day
Hou vooral in je achterhoofd dat het een leuke en gezellige dag is. Heb geen stress om het eten, als iets mislukt, is dat echt geen ramp. Nog een paar tips als je gasten er zijn.

 • Een glaasje en een hapje maakt je gasten rustig. Zet alvast wat lekkere toastjes en kaasjes op tafel en schenk een wijntje in.
 • Als het goed is heb je al het snijwerk en voorbereidingen al gedaan en hoef je alleen maar dingen af te maken.
 • Ga een half uur voordat de gasten aan tafel gaan de keuken in, zet het vlees voor het hoofdgerecht al in de oven als het een lange gaartijd heeft.
 • Vraag of je partner voor de drankjes zorgt, dat werkt hier in huize Pau en Mau altijd heel goed. Ik zorg voor het eten, Maurits voor de drankjes.
 • Maak rustig het voorgerecht klaar. Als iedereen uitgegeten is, kan je de bijgerechten afmaken en het vlees serveren.
 • Het toetje staat al klaar, dus daar hoef je niks meer aan te doen.
 • Serveer koffie en thee na met lekkere bonbons.

Maar het aller belangrijkste, geniet van het samen zijn en heb plezier ook in de keuken.

Ik hoop dat je wat aan mijn tips voor de planning van het kerstdiner hebt gehad.

fijnefeestdagen

21 december 2013


Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registeer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.

Schrijf je in