Zalm en croûte met geitenkaas
Ziet deze zalm en croûte er niet feestelijk uit? Dit kan je prima op tafel zetten tijdens het kerstdiner met je (schoon)familie. Het goede nieuws is dat het recept echt heel makkelijk is. Wij gaan namelijk dit jaar voor een “Easy kerst”. Gisteren deelde ik al het voorgerecht van het makkelijke kerstmenu, namelijk deze carpaccio rolletjes met citroen ricotta. En het toetje is ook heel makkelijk (en heel feestelijk). En als hoofdgerecht dus deze zalm in bladerdeeg met kruiden geitenkaas. Een echt spektakelstuk! Yes!
Geitenkaas uit Brabant
De geitenkaas komt van de Bettinehoeve in Etten Leur. Yes uit eigen land dus. Ik bracht eerder dit jaar een bezoekje aan de hoeve en werd op slag verliefd op het bedrijf. Van de geitenkaas ben ik al heel lang fan, maar het familiebedrijf is ook fantastisch. Warmte en gezelligheid (echt Brabants dus), dat voel je meteen als je het erf oprijdt. De Bettine geitenkaas is lekker romig en fris. Ik gebruik in dit recept naturel geitenkaas, wat ik op smaak heb gebracht met verse kruiden en een klein beetje citroen. De combinatie met de zalm en het knapperige bladerdeeg is echt heerlijk.
Knapperig bladerdeeg
Bladerdeeg goed knapperig krijgen, kan best een uitdaging zijn. Ik heb daar een paar trucjes voor. De eerste is; verwarm de bakplaat mee als je de oven voorverwarmd. Dan is deze al goed heet als de zalm en croute er opgaat en wordt de bodem ook mooi krokant. Je zou ook een pizzasteen kunnen gebruiken, dat werkt nog beter. En verder gewoon niet te kort bakken. Als de bovenkant donker wordt, dek je deze af met aluminiumfolie, zodat de rest verder kan garen. En prik altijd een paar gaatjes in het bladerdeeg zodat de stoom kan ontsnappen. Met deze tips kan het bijna niet meer misgaan.
Ingrediënten voor 4 personen
800 gr zalm aan één stuk (zonder vel)
1 rol vers bladerdeeg uit de koeling
250 gr Bettine geitenkaas
Sap van een halve citroen
1 el kwark
1 ei
15 gr verse peterselie
15 gr verse bieslook
10 gr verse dille
Peper en zout
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 200 graden (hetelucht) of 220 graden (boven- en onderwarmte).
Meng de geitenkaas met het sap van een halve citroen en een eetlepel kwark. Hak de verse kruiden fijn en meng dit door de geitenkaas. breng de vulling verder op smaak met peper en zout.
Rol een vel vers bladerdeeg uit en leg deze op (een voorverwarmde) bakplaat.
Dep de zalm droog, breng deze op smaak met peper en zout en leg deze op een helft van het bladerdeeg. Verdeel de geitenkaas spread over de bovenkant van de zalm.
Klop een eitje los en smeer de randen van het bladerdeeg in. Vouw de ene helft van het bladerdeeg over de andere helft en plak deze vast. Maak met een vork een leuk motiefje in de rand.
Snijd de bovenkant 3 keer voorzichtig in en bestrijk de bovenkant met het losgeklopte ei.
Bak de zalm en croûte in ongeveer 20 – 25 minuten goudbruin in de voorverwarmde oven.
Serveer bijvoorbeeld met Hasselback aardappelen en geroosterde wortelen uit de oven.
Je kunt de zalm en croûte van tevoren maken. Dan hoef je het als de gasten er zijn alleen nog even af te bakken.
Dit bericht is in samenwerking met Bettine, lees mijn disclaimer.
De nieuwste recepten in je inbox?
Ja, dat wil ik!De nieuwste recepten in je inbox?
We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Gratis ebook ontvangen?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download het gratis ebook vol herfstrecepten
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in