Lekker lactosevrij eten

Koemelk allergie, intolerantie voor lactose, vegan of gewoon minderen met lactose. Lactosevrij, er wordt veel in de wandelgangen over gesproken. En nu ook hier op het UPK’se. Wat lactose is? Het is een suiker dat in melk(producten) voorkomt en waar niet ieders buik (of hart) even blij van wordt. Of dat voor veel gehannes in de keuken zorgt? Hoeft niet hoor, genoeg recepten die lactosevrij te maken zijn of van nature geen melk met een ‘boeh’ bevatten. Lekkers zonder lactose. Deze lactosevrije recepten staan vooraan in de rij voor lactosevrij eten: van lactosevrij gebak tot lactosevrij avondeten.

Pompoen curry met kip

Lees meer overPompoen curry met kip

Thaise kip stoofpot

Lees meer overThaise kip stoofpot

Broccoli uit de oven met zalm

Lees meer overBroccoli uit de oven met zalm

Spaanse traybake

Lees meer overSpaanse traybake

Gepofte rijstrepen met chocola en pindakaas

Lees meer overGepofte rijstrepen met chocola en pindakaas

Vegan wraps

Lees meer overVegan wraps

Noedels met kip

Lees meer overNoedels met kip

Kimchi bowl

Lees meer overKimchi bowl

Rijstsalade met mango

Lees meer overRijstsalade met mango

Patatas bravas

Lees meer overPatatas bravas

Vispakketjes van de BBQ

Lees meer overVispakketjes van de BBQ

Groentespiesjes van de BBQ

Lees meer overGroentespiesjes van de BBQ

Pittige noedels met garnalen

Lees meer overPittige noedels met garnalen

Moink balls met bbq-saus

Lees meer overMoink balls met bbq-saus

Ceviche van kabeljauw

Lees meer overCeviche van kabeljauw

Poke bowl met garnalen

Lees meer overPoke bowl met garnalen

Wat is lactosevrij eten?

Eén snelle blik op de ingrediëntenlijst van een normale huis-tuin-en-keuken kaas, koek of kwark en lactose (want inclusief melkproducten) is wat de klok slaat. Of toch niet? Hey lactosevrij, kom erbij. De lactosevrije recepten liegen er tegenwoordig niet om, blij mee. Wat hen kwalificeert tot ‘lactosevrij’ is het feit dat er nul komma nul lactose, oftewel melksuiker in zit. Kan iedereen met een koemelk allergie, intolerantie of vegan dieet mee uit de voeten.

Lactosevrije recepten: koemelkvrij eten

Voor lactosevrij eten mag het dan net een tandje harder werken zijn dan gerechten met melk, lactosevrije recepten doen echt niet onder aan de melkmeute. Is te verklaren. Uit veel lactosevrij eten wordt alleen de lactose gehaald, verder verandert er weinig. Oké, de naam verandert: lactosevrije melk, yoghurt, slagroom, (room)boter, kwark, kaas. Elke soort is lactosevrij in de supermarkt te krijgen. Dat is mooi, want daarmee kunnen er zat zoete en hartige lactosevrije recepten worden gemaakt. Lactosevrij gebak en koekjes, kom d’r in.

Is lactosevrij eten standaard vegan?

Lactosevrij is niet standaard vegan, vegan is wel altijd lactosevrij. Dat zit zo. Vegan producten zijn 100% plantaardig, 0% dierlijke ingrediënten dus. Koe-, geiten- en schapenmelk is dierlijk en dus voelt het zich niet senang in een vegan voedingspatroon. In de speurtocht naar lactosevrij eten kan het daarom helpen om het zoekgebied met vegan recepten uit te breiden. De producten die lactosevrij kunnen zijn door de hulp van haver, soja, amandel, kokos en meer van zulks in te zetten. Daar kan je dus ook altijd aankloppen als je zoekt naar koemelkvrij a.k.a. lactosevrij eten.

Trouwens, weet dat we op de website graag met zoveel mogelijk diëten en allergieën rekening houden. Daarom een lijst van glutenvrije recepten, notenvrije recepten en koolhydraatarme recepten. Eet smakelijk!

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registeer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.

Schrijf je in