Chocolade trifle met brownies
Deze chocolade trifle met brownies is echt het toetje dat iedereen wil na een gezellig (kerst)diner. Rijk, romig, knapperig én een tikkie feestelijk met die mooie schotsen van hazelnootpraliné bovenop. Het fijne is: je maakt ‘m helemaal van tevoren en hoeft ‘m alleen nog maar uit de koelkast te halen als het dessertmoment daar is. Perfect als je je gasten wil verrassen, zonder stress aan tafel.
Chocolade trifle met brownies en hazelnootpraline: het perfecte kersttoetje
De basis van deze trifle zijn natuurlijk de brownies. Je kunt ze zelf maken (wij hebben een heerlijk basisrecept voor brownies, kijk hier maar) of je gebruikt een goede kant-en-klare variant van de bakker als je wat tijd wil besparen. In laagjes bouwen we dan verder met romige mascarponeroom, sappige amarena kersen en als knaller hazelnootpraliné-schotsen. Oh, en als je wil, mag er natuurlijk nog een extra toefje slagroom bovenop. Want met kerst mag het best een beetje extra, toch?
“Deze trifle is ultiem comfortfood én het perfecte kersttoetje.”
Ingrediënten voor 4 personen
- 200 gr brownies
- 250 ml slagroom
- 250 gr mascarpone
- 4 el amarena kersen en siroop
- 175 gr suiker (75 g voor de karamel, 100 g voor de room)
- 1 vanillestokje
- 75 gr hazelnoten
Materiaal
Scherm aanhouden tijdens het koken
Zo maak je het
Hak de hazelnoten grof. Verhit een droge koekenpan en rooster de hazelnoten op middelhoog vuur tot ze goudbruin beginnen te kleuren. Schud uit de pan op een bord en laat afkoelen.
Bekleed een bakplaat met bakpapier. Breng 75 gram suiker met 1 eetlepel water in een steelpan aan de kook. Laat de suiker karamelliseren tot het mengsel goudbruin kleurt. Roer niet in de pan, maar beweeg de pan eventueel voorzichtig. Voeg de geroosterde hazelnoten toe aan de karamel, schep om en stort op de met bakpapier beklede bakplaat. Je kunt het eventueel gladstrijken of platdrukken. Laat volledig afkoelen.
Snijd de brownies eventueel in kleinere blokjes. Verdeel 2-3 eetlepels amarenasiroop per glaasje. Leg daar de brownie-blokjes in. Schep 1 eetlepel amarena kersen op de brownie-blokjes.
Snijd het vanillestokje in de lengte open en schraap het merg eruit. Klop de slagroom, mascarpone en 100 gram suiker met het vanillemerg samen stijf met een mixer. Schep de room op de kersen in de glaasjes en zet ze circa 2 uur (of langer) in de koelkast om op te stijven.
Breek de hazelnootpraliné in grove schotsen. Serveer de trifles met wat extra amarena kersen en de hazelnootpraliné-schotsen. Als je het leuk vindt kun je extra slagroom op de chocolade trifle spuiten en er een brownie overheen verkruimelen.
Variatietips
- Vervang de amarena kersen door verse frambozen of kersencompote
- Gebruik ook eens blondies in plaats van brownies
- Voeg wat fijngehakte pure chocolade toe aan de room voor extra bite
- Maak de trifle in een grote schaal in plaats van losse glaasjes, dat is handig bij veel gasten
- Vervang de hazelnoten door pecannoten of amandelen
Bewaartip
Je kunt de trifle tot 1 dag van tevoren maken. Bewaar afgedekt in de koelkast. De praline schotsen steek je er vlak voor het serveren in, dan blijven ze mooi knapperig. Heb je restjes? Die zijn de volgende dag ook nog heerlijk, maar de structuur wordt wel iets zachter.
Veelgestelde vragen over dit recept
-
Kan ik ook slagroom uit een spuitbus gebruiken?
Nee! Zelfgeklopte slagroom met mascarpone is veel romiger en blijft langer stevig. Spuit-slagroom zakt supersnel in en kun je voor dit recept dus niét gebruiken.
-
Kan ik de chocolade trifle van tevoren voorbereiden?
Jazeker. Je kunt de trifle tot 1 dag van tevoren maken. Bewaar afgedekt in de koelkast.
-
Hoe voorkom ik dat de brownies zompig worden?
Zorg dat ze niet té dun worden gesneden, en bouw de glaasjes pas op vlak voor het serveren of laat ze maximaal een paar uur opstijven.
-
Kan ik alcohol toevoegen?
Zeker! Een scheutje likeur (zoals amaretto of kirsch) over de brownies maakt het nóg feestelijker.
-
Kan ik vanille extract gebruiken in plaats van een vanille stokje?
Ja, dat kan. Je kunt het merg vervangen door 1 tl vanille extract.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Recepten bewaren?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in
