Chocolade trifle met brownies: het perfecte kerst toetje

Chocolade trifle met brownies

Deze chocolade trifle met brownies is echt het toetje dat iedereen wil na een gezellig (kerst)diner. Rijk, romig, knapperig én een tikkie feestelijk met die mooie schotsen van hazelnootpraliné bovenop. Het fijne is: je maakt ‘m helemaal van tevoren en hoeft ‘m alleen nog maar uit de koelkast te halen als het dessertmoment daar is. Perfect als je je gasten wil verrassen, zonder stress aan tafel.

Chocolade trifle met brownies en hazelnootpraline: het perfecte kersttoetje

De basis van deze trifle zijn natuurlijk de brownies. Je kunt ze zelf maken (wij hebben een heerlijk basisrecept voor brownies, kijk hier maar) of je gebruikt een goede kant-en-klare variant van de bakker als je wat tijd wil besparen. In laagjes bouwen we dan verder met romige mascarponeroom, sappige amarena kersen en als knaller hazelnootpraliné-schotsen. Oh, en als je wil, mag er natuurlijk nog een extra toefje slagroom bovenop. Want met kerst mag het best een beetje extra, toch?

“Deze trifle is ultiem comfortfood én het perfecte kersttoetje.”

Pauline

Chocolade trifle met brownies: het perfecte kerst toetje
Chocolade trifle met brownies: het perfecte kerst toetje

Ingrediënten voor 4 personen

  • 200 gr brownies
  • 250 ml slagroom
  • 250 gr mascarpone
  • 4 el amarena kersen en siroop
  • 175 gr suiker (75 g voor de karamel, 100 g voor de room)
  • 1 vanillestokje
  • 75 gr hazelnoten

Materiaal

Kookmodus

Scherm aanhouden tijdens het koken

Zo maak je het

  1. Hak de hazelnoten grof. Verhit een droge koekenpan en rooster de hazelnoten op middelhoog vuur tot ze goudbruin beginnen te kleuren. Schud uit de pan op een bord en laat afkoelen.

  2. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Breng 75 gram suiker met 1 eetlepel water in een steelpan aan de kook. Laat de suiker karamelliseren tot het mengsel goudbruin kleurt. Roer niet in de pan, maar beweeg de pan eventueel voorzichtig. Voeg de geroosterde hazelnoten toe aan de karamel, schep om en stort op de met bakpapier beklede bakplaat. Je kunt het eventueel gladstrijken of platdrukken. Laat volledig afkoelen.

  3. Snijd de brownies eventueel in kleinere blokjes. Verdeel 2-3 eetlepels amarenasiroop per glaasje. Leg daar de brownie-blokjes in. Schep 1 eetlepel amarena kersen op de brownie-blokjes.

  4. Snijd het vanillestokje in de lengte open en schraap het merg eruit. Klop de slagroom, mascarpone en 100 gram suiker met het vanillemerg samen stijf met een mixer. Schep de room op de kersen in de glaasjes en zet ze circa 2 uur (of langer) in de koelkast om op te stijven.

  5. Breek de hazelnootpraliné in grove schotsen. Serveer de trifles met wat extra amarena kersen en de hazelnootpraliné-schotsen. Als je het leuk vindt kun je extra slagroom op de chocolade trifle spuiten en er een brownie overheen verkruimelen.

Variatietips

  • Vervang de amarena kersen door verse frambozen of kersencompote
  • Gebruik ook eens blondies in plaats van brownies
  • Voeg wat fijngehakte pure chocolade toe aan de room voor extra bite
  • Maak de trifle in een grote schaal in plaats van losse glaasjes, dat is handig bij veel gasten
  • Vervang de hazelnoten door pecannoten of amandelen

Bewaartip

Je kunt de trifle tot 1 dag van tevoren maken. Bewaar afgedekt in de koelkast. De praline schotsen steek je er vlak voor het serveren in, dan blijven ze mooi knapperig. Heb je restjes? Die zijn de volgende dag ook nog heerlijk, maar de structuur wordt wel iets zachter.

Veelgestelde vragen over dit recept

Brownie trifle
Brownie trifle

Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.

Wat vind jij van dit recept?

5.0 (3 stemmen)
Pauline"

Geschreven door:

Pauline

Pauline (oprichtster van Uit Paulines Keuken) is een groot liefhebber van koken, goede koffie, lokale marktjes bezoeken en het verzamelen van kookboeken. Haar passie voor eten vormt de rode draad in haar leven.
More About Us

Ook leuk:

Recepten bewaren?

Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:

  • Download gratis ebooks
  • Bewaar je favoriete recepten
  • Voeg je recepten toe aan collecties
  • Maak een weekmenu
  • Stel je persoonlijke voorkeuren in
Aanmelden

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

 

Kerstmenu

Stuur me de recepten!