Verschillen in rijstsoorten op een rij
Rijst is rijst. Zou je denken hè? Dat zit net wat genuanceerder. De verschillen zitten vooral in structuur en smaak. Waar de ene rijstkorrel veel vocht opneemt, wordt de andere juist plakkerig. U snapt, waarom risotto het best met risottorijst en niet met zilvervliesrijst is te maken. Waarom Spaanse paëlla met paëllarijst wordt gekookt. En waarom er bij sushi met – je raadt het al – sushirijst wordt gewerkt.
Hoeveel rijst per persoon?
Een veelgestelde vraag: hoeveel rijst per persoon heb je eigenlijk nodig? Vanaf nu ga je het altijd onthouden: serveer je de rijst als bijgerecht, reken dan 75 gram rijst per persoon. Verwerk je het in een hoofdgerecht, dan is het 100 gram. Weet namelijk dat de rijstkorrels bij het koken zo’n 2,5 keer zo zwaar worden, wat na een simpele rekensom op zo’n 200 à 250 gram gekookte rijst uitkomt. Reken voor broccolirijst of bloemkoolrijst 200 gram per persoon. Daarover gesproken, in de categorie ‘groenterijst’ worden we heel blij van deze broccolirijst met aubergine uit de oven.
Rijst koken – zo doe je dat
Rijst koken klinkt makkelijk, maar toch gaat het nog vaak mis bij veel mensen. Het koekt aan of wordt niet gaar, of juist overgaar. Hierbij mijn tips voor het koken van rijst: Spoel de rijst af onder koud water, kook de rijst met 1 deel rijst op 2 delen water (zonder deksel), kookt de rijst? zet het vuur laag en doe de deksel op de pan. Vervolgens laat je de rijst nog 10-12 minuten zacht koken. Wil je het jezelf helemaal makkelijk maken? Gebruik dan een rijstkoker.