Glutenvrije recepten

 

Glutenvrije recepten, je hoort er meer en meer over. Vaak wordt het in één adem met een glutenvrij dieet vanwege coeliakie (allergie voor gluten) genoemd. Klopt, is waar. Maar niet volledig. Ook laat een groeiende groep mensen gluten vaker vanuit gezondheidsoogpunt staan. Even wat minderen wanneer het uitkomt in het drukke doordeweekse schema. Wat de reden van glutenvrij eten ook is deze glutenvrije recepten staan hun mannetje. Niet dat er iets te bewijzen is, maar goed, glutenvrij eten is nog niet bij iedereen even bekend. Niet erg. Iets met vooroordelen en zelf eens testen. Wat mag het worden? Glutenvrije pizza met broccolibodem? Glutenvrije risotto? Glutenvrije snacks?

Kabeljauw uit de oven

Lees meer overKabeljauw uit de oven

Chocolade cups met pindakaas

Lees meer overChocolade cups met pindakaas

Witte asperges met Hollandaise saus en rivierkreeftjes

Lees meer overWitte asperges met Hollandaise saus en rivierkreeftjes

Aardbeien floats met vanille-ijs

Lees meer overAardbeien floats met vanille-ijs

Mexicaanse bonensalade

Lees meer overMexicaanse bonensalade

Jackfruit rendang

Lees meer overJackfruit rendang

Shakshuka met zalm

Lees meer overShakshuka met zalm

Geroosterde tomatensoep

Lees meer overGeroosterde tomatensoep

Amaretti koekjes

Lees meer overAmaretti koekjes

Meeneem lunch: noedels to go

Lees meer overMeeneem lunch: noedels to go

Avocado ei salade

Lees meer overAvocado ei salade

Zelf advocaat maken

Lees meer overZelf advocaat maken

Hele kip uit de slowcooker

Lees meer overHele kip uit de slowcooker

Deviled eggs met zalm

Lees meer overDeviled eggs met zalm

Bruine bonenschotel met krieltjes

Lees meer overBruine bonenschotel met krieltjes

Komkommer inmaken op drie manieren

Lees meer overKomkommer inmaken op drie manieren

Flat iron steak spiesjes met maïsmole

Lees meer overFlat iron steak spiesjes met maïsmole

Gnocchi uit de oven met paddenstoelen

Lees meer overGnocchi uit de oven met paddenstoelen

Wat zijn gluten?

Voordat we de diepte induiken met glutenvrije recepten, eerst de vraag: wat zijn gluten? Gluten is een eiwit dat in veel graansoorten zit, zoals tarwe (de bekendste), rogge, spelt, gerst en kamut. Oeroude granen die voor veel van onze dagelijkse voeding worden ingevlogen. Brood, pizza, pasta, taart, koek zitten er vol mee. Net als soepen en sauzen waarvoor gluten als bindmiddel worden gebruikt. Veel kant-en-klaar beter laten liggen dus.

Omdat we meer van ‘wat je met glutenvrij eten wél kan eten’ zijn, ook nog een rits aan glutenvrije ingrediënten: rijst, boekweit, quinoa, groenten, yoghurt, kaas, fruit, noten, pitten, zaden en peulvruchten. Moet je nagaan dat we dan nog geen eens al het glutenvrije eten hebben gehad. Petje af voor de glutenvrije recepten waarin het kaf van het koren wordt gescheiden.

Glutenvrije recepten: glutenvrij bakken met boekweit- of amandelmeel

Om gelijk met de deur in huis te vallen en eerlijk met je te zijn, glutenvrij bakken is wel even andere koek dan ‘normaal’ bakken. Gluten zijn één van de harde werkers in brood tot koek, in taart tot cake. Wat ze namelijk doen, is het baksel laten reizen. Bovendien zijn ze verantwoordelijk voor het plakkerige deeg. De fervente thuisbakker weet wat een must dat is. Hebben we hier een bakprobleem te pakken? Mooi niet. Er zijn zat oplossingen hoor. Ga aan de bak met amandelmeel of boekweitmeel. Dit tweetal heeft niets met gluten, maar wel met glutenvrij bakken.

Glutenvrije recepten om te bakken zijn niet op één hand te tellen. Allesbehalve. Om alvast wat namen te noemen: glutenvrije cake met appel(moes), glutenvrij brood, glutenvrije pizza, glutenvrij bananenbrood, glutenvrije taart van chocolade en zelfs glutenvrije pannenkoeken (geen glutenvrij gebak of koekje, wel net zo’n verwennerij). Veel amandelmeel, veel boekweitmeel, heel veel pret.

Trouwens, weet dat we op de website graag met zoveel mogelijk diëten en allergieën rekening houden. Daarom een lijst van lactosevrije recepten, notenvrije recepten en koolhydraatarme recepten. Eet smakelijk!

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registeer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.

Schrijf je in