Glutenvrije recepten

 

Glutenvrije recepten, je hoort er meer en meer over. Vaak wordt het in één adem met een glutenvrij dieet vanwege coeliakie (allergie voor gluten) genoemd. Klopt, is waar. Maar niet volledig. Ook laat een groeiende groep mensen gluten vaker vanuit gezondheidsoogpunt staan. Even wat minderen wanneer het uitkomt in het drukke doordeweekse schema. Wat de reden van glutenvrij eten ook is deze glutenvrije recepten staan hun mannetje. Niet dat er iets te bewijzen is, maar goed, glutenvrij eten is nog niet bij iedereen even bekend. Niet erg. Iets met vooroordelen en zelf eens testen. Wat mag het worden? Glutenvrije pizza met broccolibodem? Glutenvrije risotto? Glutenvrije snacks?

Gepofte rijstrepen met chocola en pindakaas

Lees meer overGepofte rijstrepen met chocola en pindakaas

Groente ovenschotel met courgette

Lees meer overGroente ovenschotel met courgette

Courgette rolletjes in tomatensaus

Lees meer overCourgette rolletjes in tomatensaus

Italiaanse traybake

Lees meer overItaliaanse traybake

Rauwkost salade

Lees meer overRauwkost salade

Fruits de mer

Lees meer overFruits de mer

Salade met aardbeien en geitenkaas

Lees meer overSalade met aardbeien en geitenkaas

Shaslick van de bbq

Lees meer overShaslick van de bbq

Kimchi bowl

Lees meer overKimchi bowl

Krieltjessalade

Lees meer overKrieltjessalade

Koolhydraatarme salade huzarenstyle

Lees meer overKoolhydraatarme salade huzarenstyle

Rijstsalade met mango

Lees meer overRijstsalade met mango

Patatas bravas

Lees meer overPatatas bravas

Vispakketjes van de BBQ + win een BBQ

Lees meer overVispakketjes van de BBQ + win een BBQ

Groentespiesjes van de BBQ

Lees meer overGroentespiesjes van de BBQ

Ceviche van kabeljauw

Lees meer overCeviche van kabeljauw

Rabarber toetje

Lees meer overRabarber toetje

Wat zijn gluten?

Voordat we de diepte induiken met glutenvrije recepten, eerst de vraag: wat zijn gluten? Gluten is een eiwit dat in veel graansoorten zit, zoals tarwe (de bekendste), rogge, spelt, gerst en kamut. Oeroude granen die voor veel van onze dagelijkse voeding worden ingevlogen. Brood, pizza, pasta, taart, koek zitten er vol mee. Net als soepen en sauzen waarvoor gluten als bindmiddel worden gebruikt. Veel kant-en-klaar beter laten liggen dus.

Omdat we meer van ‘wat je met glutenvrij eten wél kan eten’ zijn, ook nog een rits aan glutenvrije ingrediënten: rijst, boekweit, quinoa, groenten, yoghurt, kaas, fruit, noten, pitten, zaden en peulvruchten. Moet je nagaan dat we dan nog geen eens al het glutenvrije eten hebben gehad. Petje af voor de glutenvrije recepten waarin het kaf van het koren wordt gescheiden.

Glutenvrije recepten: glutenvrij bakken met boekweit- of amandelmeel

Om gelijk met de deur in huis te vallen en eerlijk met je te zijn, glutenvrij bakken is wel even andere koek dan ‘normaal’ bakken. Gluten zijn één van de harde werkers in brood tot koek, in taart tot cake. Wat ze namelijk doen, is het baksel laten reizen. Bovendien zijn ze verantwoordelijk voor het plakkerige deeg. De fervente thuisbakker weet wat een must dat is. Hebben we hier een bakprobleem te pakken? Mooi niet. Er zijn zat oplossingen hoor. Ga aan de bak met amandelmeel of boekweitmeel. Dit tweetal heeft niets met gluten, maar wel met glutenvrij bakken.

Glutenvrije recepten om te bakken zijn niet op één hand te tellen. Allesbehalve. Om alvast wat namen te noemen: glutenvrije cake met appel(moes), glutenvrij brood, glutenvrije pizza, glutenvrij bananenbrood, glutenvrije taart van chocolade en zelfs glutenvrije pannenkoeken (geen glutenvrij gebak of koekje, wel net zo’n verwennerij). Veel amandelmeel, veel boekweitmeel, heel veel pret.

Trouwens, weet dat we op de website graag met zoveel mogelijk diëten en allergieën rekening houden. Daarom een lijst van lactosevrije recepten, notenvrije recepten en koolhydraatarme recepten. Eet smakelijk!

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registeer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.

Schrijf je in