Glutenvrije recepten

Glutenvrije recepten, je hoort er meer en meer over. Vaak wordt het in één adem met een glutenvrij dieet vanwege coeliakie (allergie voor gluten) genoemd. Klopt, is waar. Maar niet volledig. Ook laat een groeiende groep mensen gluten vaker vanuit gezondheidsoogpunt staan. Even wat minderen wanneer het uitkomt in het drukke doordeweekse schema. Wat de reden van glutenvrij eten ook is deze glutenvrije recepten staan hun mannetje. Niet dat er iets te bewijzen is, maar goed, glutenvrij eten is nog niet bij iedereen even bekend. Niet erg. Iets met vooroordelen en zelf eens testen. Wat mag het worden? Glutenvrije pizza met broccolibodem? Glutenvrije risotto? Glutenvrije snacks?

Honing mosterd dressing

Lees meer overHoning mosterd dressing

Chopped salad

Lees meer overChopped salad

Kabeljauw van de BBQ

Lees meer overKabeljauw van de BBQ
Onze favoriet
Citroenmousse Favoriet

Citroenmousse

Lees meer overCitroenmousse

Fruitsalade

Lees meer overFruitsalade
Onze favoriet
salade met misodressing Favoriet

Salade met misodressing

Lees meer overSalade met misodressing

Arepa's met kaas

Lees meer overArepa's met kaas
Onze favoriet
Spaanse salade Favoriet

Spaanse salade

Lees meer overSpaanse salade
Onze favoriet
chicken tonight Favoriet

Chicken Tonight

Lees meer overChicken Tonight
Onze favoriet
Torta caprese Favoriet

Torta caprese met koffieroom

Lees meer overTorta caprese met koffieroom

Toscaanse kip

Lees meer overToscaanse kip
Onze favoriet
Kantonese kip Favoriet

Kantonese kip

Lees meer overKantonese kip

Risotto met zalm

Lees meer overRisotto met zalm

Eiersalade van roerei

Lees meer overEiersalade van roerei
Onze favoriet
Advocaat pudding Favoriet

Advocaat pudding

Lees meer overAdvocaat pudding

Andijvie ovenschotel

Lees meer overAndijvie ovenschotel

Wat zijn gluten?

Voordat we de diepte induiken met glutenvrije recepten, eerst de vraag: wat zijn gluten? Gluten is een eiwit dat in veel graansoorten zit, zoals tarwe (de bekendste), rogge, spelt, gerst en kamut. Oeroude granen die voor veel van onze dagelijkse voeding worden ingevlogen. Brood, pizza, pasta, taart, koek zitten er vol mee. Net als soepen en sauzen waarvoor gluten als bindmiddel worden gebruikt. Veel kant-en-klaar beter laten liggen dus.

Omdat we meer van ‘wat je met glutenvrij eten wél kan eten’ zijn, ook nog een rits aan glutenvrije ingrediënten: rijst, boekweit, quinoa, groenten, yoghurt, kaas, fruit, noten, pitten, zaden en peulvruchten. Moet je nagaan dat we dan nog geen eens al het glutenvrije eten hebben gehad. Petje af voor de glutenvrije recepten waarin het kaf van het koren wordt gescheiden.

Glutenvrije recepten: glutenvrij bakken met boekweit- of amandelmeel

Om gelijk met de deur in huis te vallen en eerlijk met je te zijn, glutenvrij bakken is wel even andere koek dan ‘normaal’ bakken. Gluten zijn één van de harde werkers in brood tot koek, in taart tot cake. Wat ze namelijk doen, is het baksel laten reizen. Bovendien zijn ze verantwoordelijk voor het plakkerige deeg. De fervente thuisbakker weet wat een must dat is. Hebben we hier een bakprobleem te pakken? Mooi niet. Er zijn zat oplossingen hoor. Ga aan de bak met amandelmeel of boekweitmeel. Dit tweetal heeft niets met gluten, maar wel met glutenvrij bakken.

Glutenvrije recepten om te bakken zijn niet op één hand te tellen. Allesbehalve. Om alvast wat namen te noemen: glutenvrije cake met appel(moes), glutenvrij brood, glutenvrije pizza, glutenvrij bananenbrood, glutenvrije taart van chocolade en zelfs glutenvrije pannenkoeken (geen glutenvrij gebak of koekje, wel net zo’n verwennerij). Veel amandelmeel, veel boekweitmeel, heel veel pret.

Trouwens, weet dat we op de website graag met zoveel mogelijk diëten en allergieën rekening houden. Daarom een lijst van lactosevrije recepten, notenvrije recepten en koolhydraatarme recepten. Eet smakelijk!

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.

Schrijf je in