Wat zijn gluten?
Voordat we de diepte induiken met glutenvrije recepten, eerst de vraag: wat zijn gluten? Gluten is een eiwit dat in veel graansoorten zit, zoals tarwe (de bekendste), rogge, spelt, gerst en kamut. Oeroude granen die voor veel van onze dagelijkse voeding worden ingevlogen. Brood, pizza, pasta, taart, koek zitten er vol mee. Net als soepen en sauzen waarvoor gluten als bindmiddel worden gebruikt. Veel kant-en-klaar beter laten liggen dus.
Omdat we meer van ‘wat je met glutenvrij eten wél kan eten’ zijn, ook nog een rits aan glutenvrije ingrediënten: rijst, boekweit, quinoa, groenten, yoghurt, kaas, fruit, noten, pitten, zaden en peulvruchten. Moet je nagaan dat we dan nog geen eens al het glutenvrije eten hebben gehad. Petje af voor de glutenvrije recepten waarin het kaf van het koren wordt gescheiden.
Glutenvrije recepten: glutenvrij bakken met boekweit- of amandelmeel
Om gelijk met de deur in huis te vallen en eerlijk met je te zijn, glutenvrij bakken is wel even andere koek dan ‘normaal’ bakken. Gluten zijn één van de harde werkers in brood tot koek, in taart tot cake. Wat ze namelijk doen, is het baksel laten reizen. Bovendien zijn ze verantwoordelijk voor het plakkerige deeg. De fervente thuisbakker weet wat een must dat is. Hebben we hier een bakprobleem te pakken? Mooi niet. Er zijn zat oplossingen hoor. Ga aan de bak met amandelmeel of boekweitmeel. Dit tweetal heeft niets met gluten, maar wel met glutenvrij bakken.
Glutenvrije recepten om te bakken zijn niet op één hand te tellen. Allesbehalve. Om alvast wat namen te noemen: glutenvrije cake met appel(moes), glutenvrij brood, glutenvrije pizza, glutenvrij bananenbrood, glutenvrije taart van chocolade en zelfs glutenvrije pannenkoeken (geen glutenvrij gebak of koekje, wel net zo’n verwennerij). Veel amandelmeel, veel boekweitmeel, heel veel pret.
Trouwens, weet dat we op de website graag met zoveel mogelijk diëten en allergieën rekening houden. Daarom een lijst van lactosevrije recepten, notenvrije recepten en koolhydraatarme recepten. Eet smakelijk!