Oma’s tulband
Dit is er zo eentje die ons meteen doet denken aan vroeger: oma’s tulband. Die geur van warme koekkruiden en sinaasappel die uit de oven komt… pure nostalgie! We maakten vroeger thuis vaak samen zo’n tulband rond de feestdagen. Terwijl de cake in de oven stond, stonden we al met de poedersuiker klaar om er een sneeuwlaagje overheen te strooien. Dat maakte het altijd extra feestelijk. Deze variant is gevuld met dadels, cranberry’s, pecannoten en een beetje pure chocolade. Precies die combinatie van zoet, fris en knapperig maakt het zo lekker.
Mijn oma bakte vroeger altijd poffert. Deze tulband is geïnspireerd op haar recept.
Ingrediënten voor 10 personen
- 200 gr roomboter (kamertemperatuur)
- 150 gr lichtbruine basterdsuiker
- Poedersuiker (ter garnering)
- 200 gr zelfrijzend bakmeel
- 4 eieren
- Rasp van een sinaasappel
- 70 gr pure chocolade
- 100 gr dadels
- 60 gr gedroogde cranberry's
- 70 gr pecannoten
- 2 tl koekkruiden
- Snuf zout
Materiaal
Scherm aanhouden tijdens het koken
Zo maak je oma's tulband recept
Verwarm de oven voor op 170 graden (boven- en onderwarmte).
Mix de boter en de basterdsuiker 5 minuten luchtig met een (hand)mixer.
Voeg één voor één de eieren toe en mix ze op lage snelheid door het beslag. Voeg pas een volgend ei toe als het vorige opgenomen is.
Zeef het bakmeel, de koekkruiden en het zout en spatel dit samen met de sinaasappelrasp door het beslag.
Verwijder de pitten uit de dadels. Hak de pecannoten en de chocolade grof en snijd de dadels en de cranberry’s in stukjes. Meng dit voorzichtig door het beslag.
Vet een tulbandvorm in met bakspray of boter en giet het beslag in de vorm.
Bak de tulbandcake in ongeveer 45-50 minuten af op 170 graden. Oma’s tulband is klaar als een satéprikker er schoon en droog uit komt. Garneer met poedersuiker.
Veelgestelde vragen over dit tulband recept
-
Hoe weet ik zeker dat de tulband gaar is?
Prik met een satéprikker in het midden van de cake. Komt hij er schoon uit, dan is je tulband gaar.
-
Kan ik de tulband ook in een gewone cakevorm bakken?
Ja hoor, dat kan prima. Houd wel even de baktijd in de gaten, die kan iets verschillen afhankelijk van je vorm.
-
De cake blijft plakken in mijn tulbandvorm, wat kan ik doen?
Vet de vorm altijd écht goed in met boter of bakspray en bestuif hem eventueel met een beetje bloem. Dan komt de cake mooi los.
-
Kan ik de basterdsuiker vervangen?
Lichtbruine basterdsuiker geeft die typische karamelsmaak. Maar gewone kristalsuiker kan ook, de smaak wordt dan net wat lichter.
Variatietips
- Vervang de pecannoten eens door walnoten of hazelnoten.
- Geen fan van cranberry’s? Gedroogde abrikozen of vijgen zijn ook heel lekker.
- Wil je het extra feestelijk maken? Meng wat kleine stukjes witte chocolade door het beslag.
Bewaartip
We bewaren oma’s tulband afgedekt onder een stolp of in een koektrommel, dan blijft hij zeker 3 tot 4 dagen lekker vers. Je kunt hem ook goed invriezen. Snijd de cake dan in plakken en verpak ze apart, zo kun je steeds een stukje eruit halen.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Recepten bewaren?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in
