Gegratineerde coquilles
Gegratineerde coquilles met Parmezaanse kaas en citroen zijn het perfecte begin van een feestelijk (kerst)diner. Dit voorgerecht is elegant, vol van smaak en verrassend makkelijk te maken. De romige saus met Parmezaan en een fris vleugje citroen zorgt voor een mooie balans met de zachte coquilles. En dat krokante laagje bovenop… zó lekker! Serveer ze in hun eigen schelp voor dat echte restaurantgevoel.
"Het is echt een gerechtje dat eruitziet alsof je uren in de keuken hebt gestaan, terwijl je er in werkelijkheid zó klaar mee bent"
Gegratineerde coquilles: feestelijk kerst voorgerecht
Je hoeft dus helemaal geen chef te zijn om hiermee te scoren bij je gasten. Het is echt een gerechtje dat eruitziet alsof je uren in de keuken hebt gestaan, terwijl je er in werkelijkheid zó klaar mee bent. Laatst maakten we deze coquilles als voorgerecht bij een kerstdiner met vrienden, en het was zó’n succes dat iedereen vroeg of we het recept konden delen. We hebben ze toen geserveerd met een glaasje (alcoholvrije) bubbels erbij, en dat maakte het helemaal af.
Ingrediënten voor 4 personen
- 12 coquilles (3 per persoon)
- 2 citroenen
- 250 ml volle melk
- 25 gr kruidenboter
- 25 gr Parmezaanse kaas
- 50 gr wit zuurdesem brood (of panko)
- 30 gr bloem
- 1 takje tijm
- peper en zout (eventueel roze peper om te garneren)
- olijfolie
Materiaal
- hakmolentje of keukenmachine
- 4 coquilleschelpen of 4 kleine ovenschaaltjes
Scherm aanhouden tijdens het koken
Zo maak je gegratineerde coquilles
Verwarm de oven alvast voor op de grillstand (bv. 250 graden).
Snijd de korsten van het brood en maal het brood in een hakmolentje of keukenmachine samen met de blaadjes van 1 takje tijm tot kruimels. Rasp de schil van 1 citroen en meng door het broodkruim. Voeg 1 eetlepel olijfolie toe en breng op smaak met peper en zout.
Smelt de kruidenboter in een steelpan. Voeg in 1 keer de bloem toe aan de gesmolten boter en roer tot een papje. Laat 2 minuten al roerende garen. Haal de pan van het vuur en voeg in 2-3 delen de melk toe. Roer elke keer goed door tot de melk is opgenomen.
Zet de pan terug op het vuur, breng aan de kook en kook in circa 3 minuten tot een dikke saus. Haal van het vuur, rasp de Parmezaanse kaas en roer deze door de saus. Breng royaal op smaak met peper en zout.
Zorg dat de coquilles op kamertemperatuur zijn en dep ze goed droog.
Verdeel 2 eetlepels saus over elke schelp (of ovenschaaltje). Leg in elke schelp 3 coquilles en bestrooi ze met peper en zout. Lepel er nog 1-2 eetlepels saus over. Verdeel het broodkruim erover.
Zet de coquilles circa 3-5 minuten onder de grill tot het kruim goudbruin en krokant is en de coquilles net gaar zijn (nét ondoorzichtig qua kleur en veerkrachtig aanvoelen). Rasp de schil van de tweede citroen over de coquilles. Bestrooi eventueel met wat (roze) peper. Serveer direct.
Variatietips
- Heb je wel coquilles, maar niet de schelpen? Gebruik kleine ovenschaaltjes of amuselepels
- Voeg wat verse dille of bieslook toe aan de saus voor extra kleur en smaak
- Vervang Parmezaanse kaas door Pecorino voor een iets pittigere variant
- Je kunt ook panko gebruiken in plaats van broodkruim voor extra crunch
- Voeg een snufje chilivlokken toe voor een beetje pit
Gegratineerde coquilles voorbereiden
Dit gerecht maak je à la minute. Wil je toch iets voorbereiden? Maak dan alvast de saus en de topping. Bewaar beide apart in de koelkast. Warm de saus daarna op en gratineer pas vlak voor het serveren.
Veelgestelde vragen over dit recept
-
Is dit genoeg voor 4 personen als voorgerecht?
Wij gebruiken als voorgerecht voor 4 personen 12 coquilles, zo heeft iedereen er 3. Je kunt er natuurlijk ook hapjes van maken, en iedereen 1 coquille serveren als amuse.
-
Waar koop ik coquilles in de schelp?
Vraag het aan je visboer, of bestel ze ruim op tijd bij een goede groothandel zoals Hanos of Sligro. Sommige online visspeciaalzaken bieden ze ook aan rond de feestdagen.
-
Kun je ook diepvries coquilles gebruiken?
Dat kan, al zijn die soms van mindere kwaliteit. Mocht je toch bevroren coquilles gebruiken, laat ze dan echt goed ontdooien. En vooral belangrijk: zorg dat ze daarna niet meer nat zijn, dus dep ze goed droog met wat keukenpapier.
-
Kan ik dit ook zonder schelpen maken?
Zeker! Kleine ovenvaste schaaltjes of zelfs amuselepels doen het ook prima. Het is dan iets minder spectaculair qua presentatie, maar net zo lekker.
-
Welke wijn past bij coquilles?
Een droge witte wijn zoals Chablis of een feestelijk glas Champagne (of iets betaalbaarder: Crémant) is perfect. De frisheid van de wijn past mooi bij de romige saus en de zilte coquilles.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Recepten bewaren?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in
