Recepten met bloemkool – variaties
Er zijn talloze manieren om van bloemkool te genieten. Voor een gezond en licht gerecht kun je bloemkool roosteren in de oven met wat olijfolie, knoflook en kruiden. Ook lekker: bloemkoolnuggets uit de frituur of airfryer: een knapperige traktatie die perfect is als bijgerecht of als gezonde snack. En natuurlijk past deze koolsoort supergoed in een Indiase curry.
Voor een koolhydraatarme optie kun je bloemkool in de keukenmachine tot rijstachtige korrels vermalen en het gebruiken als basis voor een bloemkoolrijst-gerecht. Combineer het met groenten, ei en sojasaus voor een gezonde Aziatische maaltijd – zoals deze bloemkoolrijst nasi.
FAQ: veelgestelde vragen over bloemkool
Kun je bloemkool bakken?
Ja, bloemkool kan worden gebakken. Snijd de bloemkool in roosjes, besprenkel met olie en kruiden naar keuze, en bak in een voorverwarmde oven tot ze goudbruin en knapperig zijn. In de pan kan natuurlijk ook. Wil je extra snel klaar zijn, kook de bloemkool dan eerst even voor, tot beetgaar.
Hoe moet je bloemkool bewaren?
Bewaar bloemkool in een plastic zak of luchtdicht doosje in de koelkast. Het blijft meestal een kleine week vers. Tip: als je de kool heel laat met het groene loof er nog aan, dan blijft -ie langer vers.
Kun je bloemkool invriezen?
Ja, je kunt bloemkool invriezen. Blancheer de bloemkool eerst kort in kokend water, koel af in ijswater, dep droog en bewaar in een diepvrieszakje.
Is bloemkool gezond?
Ja, bloemkool is heel gezond! Het is een goede bron van vitamine C, vezels en verschillende antioxidanten. Nog een goede reden om met deze bloemkool recepten aan de slag te gaan.