Garnalen recepten: van gefrituurde garnalen tot gamba’s bakken
Recepten met garnalen, het lekkere van de zee thuis aan tafel. Eenheidsworst wordt het verre van als je je bedenkt op hoeveel verschillende manieren garnalen kunnen worden bereid. Denk aan gebakken garnalen, garnalen wokken, gefrituurde garnalen (hi garnalenkroketjes), en garnalen van de BBQ (neem deze garnalenspies: eerst de garnalen marineren, dan op de kolen ermee).
Soorten garnalen
Dat de ene garnaal de andere niet is, laat de bundel aan namen wel zien: gamba’s, grote garnalen, Hollandse garnalen, reuzengarnalen, tijgergarnalen. Om je meer wegwijs in de onderwaterwereld van de garnalen recepten te geven, bij deze tekst en uitleg. Weet dat het slechts om het topje van de ijsberg gaat. Het volledige garnalenplaatje hier beschrijven is met al haar zoet- tot zoutwater gedaantes onbegonnen werk.
Starten we met gamba’s. Het Spaanse woord voor grote garnalen (met kop). In Nederland komen we ze ook wel tegen onder de noemer ‘tijgergarnalen.’ In veel garnalen recepten kom je de Hollandse garnaal – zoals we grijze garnalen in de volksmond noemen – tegen. Grijsbruin van kleur, romig, zilt en lichtzoet van smaak, en stevig van structuur. En de reuzengarnalen, hoe zit het daarmee? Hah, in dit geval spreek je niet van garnalen, maar van scampi, oftewel kreeftachtigen.
Vooral de Mediterrane keuken is rijk aan garnalen recepten. Deze gamba’s piri piri is een bekende. Als je dan toch door Zuid-Europa aan het rondreizen bent, struin dan vooral eens door deze lijst van Spaanse recepten.