Garnalen recepten

 

Ode aan garnalen, ode aan de wereldkeuken! Want man o man wat boffen we met al die culinaire garnalen recepten vanuit alle uithoeken van de wereld. Met een vleugje verbeelding waan je je met een bord bouillabaisse met garnalen aan de Franse Rivièra. Ga de grens over en proef de Méditerranee met deze garnalen pasta. Boek een enkeltje Azië met deze spring rolls met garnalen. Of blijf lekker rundum Hause met de Hollandse garnalen cocktail, een gouwe ouwe. U ziet, gangmakers van garnalen gerechten uit alle windrichtingen en dus heel veel inspiratie. En dat, zonder tijden achter de pannen te hoeven staan. Een fijn, fijner, fijnst-lijstje aan garnalen recepten.

Poke bowl met garnalen

Lees meer overPoke bowl met garnalen

Fried rice recept met ei

Lees meer overFried rice recept met ei

Bouillabaisse met garnalen

Lees meer overBouillabaisse met garnalen

Spring rolls met garnalen

Lees meer overSpring rolls met garnalen

Pasta met garnalen

Lees meer overPasta met garnalen

4 x makkelijke tapas recepten

Lees meer over4 x makkelijke tapas recepten

Garnalenspiezen met limoen aioli

Lees meer overGarnalenspiezen met limoen aioli

Garnalensalade met gegrilde avocado

Lees meer overGarnalensalade met gegrilde avocado

Verse ravioli met groene asperges

Lees meer overVerse ravioli met groene asperges

Surf en Turf BBQ spiezen

Lees meer overSurf en Turf BBQ spiezen

Zoete aardappelsoep met wortel

Lees meer overZoete aardappelsoep met wortel

Garnalen recepten: van gefrituurde garnalen tot gamba’s bakken

Recepten met garnalen, het lekkere van de zee thuis aan tafel. Eenheidsworst wordt het verre van als je bedenkt op hoeveel verschillende manieren garnalen kunnen worden bereid. Denk aan gebakken garnalen, garnalen wokken, gefrituurde garnalen (hi garnalenkroketjes), garnalen van de BBQ (neem deze garnalenspies: eerst de garnalen marineren, dan op de kolen ermee). 

Soorten garnalen

Dat de ene garnaal de andere niet is, laat de bundel aan namen wel zien: gamba’s, grote garnalen, Hollandse garnalen, reuzengarnalen, tijgergarnalen. Om je meer wegwijs in de onderwaterwereld van de garnalen recepten te geven, bij deze tekst en uitleg. Weet dat het slechts om het topje van de ijsberg gaat, het volledige garnalenplaatje is met al haar zoet- tot zoutwater gedaantes onbegonnen werk.

Starten we met gamba’s. Het spaanse woord voor grote garnalen (met kop). In Nederland komen ze ook wel tegen onder de noemer ‘tijgergarnalen.’ In veel garnalen recepten kom je de Hollandse garnaal – zoals we grijze garnalen in de volksmond noemen – tegen. Grijsbruin van kleur, romig, zilte en lichtzoet van smaak, en stevig van structuur. En de reuzengarnalen, hoe zit het daarmee? Hah, in dit geval spreek je niet van garnalen, maar van scampi, oftewel kreeftachtigen.

Vooral de Mediterane keuken is rijk aan garnalen recepten. Deze gamba’s piri piri is een bekende. En als je dan toch door Zuid-Europa aan het rondreizen bent, struin dan vooral eens door deze lijst Portugese recepten.

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registeer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.

Schrijf je in