Boeuf bourguignon

Boeuf Bourguignon

Een echte Franse klassieker: Boeuf Bourguignon! Dit gerecht is de definitie van comfort food en doet je meteen denken aan knusse bistro’s in Parijs. Het stoofvlees wordt langzaam gegaard in een rijke rode wijnsaus met spekjes, uien en wortel. En die geur… ooh la la, je keuken verandert in no time in een Franse eetkamer. Dit is er eentje om rustig te laten pruttelen terwijl je (als je wil) geniet van een goed glas wijn (uit dezelfde fles natuurlijk).

Lekker bij de Boeuf Bourguignon

Serveer deze Boeuf Bourguignon met knapperig stokbrood, zodat je elke druppel van die heerlijke saus kunt opscheppen. Geen fan van brood? Een flinke schep romige aardappelpuree is ook een goede optie. Vergeet niet een frisse salade erbij te maken, dat brengt het gerecht mooi in balans.

Boeuf bourguignon
Boeuf bourguignon
Pauline en Annika

De nieuwste recepten in je inbox?

De nieuwste recepten in je inbox?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten & meer.

Ingrediënten voor 4 personen

  • 600 gr runderriblappen
  • 100 gr spekblokjes
  • 4 bospenen
  • 200 gr champignons
  • 12 kleine uitjes (of 3 gewone uien)
  • 3 tenen knoflook
  • 0,5 bosje tijm
  • 2 laurierblaadjes (gedroogd)
  • 2 el tomatenpuree
  • 400 ml rode wijn
  • 300 ml rundvleesbouillon
  • 2 el bloem
  • boter
  • olijfolie
  • peper en zout
Kookmodus

Scherm aanhouden tijdens het koken

Zo maak je het

  1. Haal de schil van de uitjes en knoflook en hak de knoflook fijn. Maak de bospenen schoon en snijd ze in grove stukken. Halveer de champignons. Dep het rundvlees droog met keukenpapier en bestrooi met peper en zout. Snijd het rundvlees in grove stukken van ongeveer 3-4 cm.

    Tip: Kun je geen kleine uitjes vinden (die van circa 1,5-2 centimeter), hak dan 3 medium grote uien in parten.

  2. Bak de spekblokjes in een stoofpan of pan met een dikke bodem op middelhoog vuur goudbruin en krokant, haal ze uit de pan en zet ze apart. Verhit een klontje boter en een klein scheutje olijfolie in de pan en bak vervolgens de stukken rundvlees rondom bruin. Leg de stukken niet op elkaar, maar bak ze naast elkaar in de pan. Doe dit eventueel in fasen, om het vlees goed te bruinen. Haal het vlees uit de pan en zet apart.

    Tip: hoe bruiner je de stukken vlees aanbakt, hoe lekkerder de boeuf Bourguignon!

  3. In dezelfde pan voeg je de uitjes, wortels en knoflook toe. Bak dit 3-4 minuten mee. Roer de tomatenpuree en bloem erdoor en bak 1-2 minuten mee. Blus af met de rode wijn, wacht tot 1/3 is ingekookt. Voeg de tijm en laurierblaadjes toe en roer goed door.

  4. Leg het vlees terug in de pan, schenk de bouillon in de pan tot het vlees net onderstaat en breng het geheel aan de kook. Zet het vuur laag en laat de boeuf Bourguignon 2-3 uur zachtjes sudderen met de deksel schuin op de pan, totdat het vlees boterzacht is. Breng op smaak met peper en zout.

  5. Bak vlak voor het serveren de champignons in een aparte pan met wat boter goudbruin, voeg de spekblokjes toe en warm ze even mee. Voeg de gebakken champignons en spekblokjes toe aan de boeuf Bourguignon en serveer direct.

Variatietips

Traditioneel wordt Boeuf Bourguignon gemaakt met runderriblappen, maar je kunt ook sukadevlees gebruiken. Geen zin in gewone champignons? Maak het eens met kastanjechampignons of voeg in het seizoen wat gebakken paddenstoelen toe voor een aardse twist. Voor een extra diepe smaak kun je ook een blokje pure chocolade toevoegen aan het einde van de bereiding. Klinkt gek, maar het is heerlijk! Liever vega? Bekijk ons recept voor vega boeuf bourguignon. 

Bewaartip

Deze stoofpot is een perfecte kandidaat voor meal prepping, omdat je ‘m zo goed van te voren kunt maken. Bewaar de Boeuf Bourguignon tot drie dagen in de koelkast of vries hem in voor een druilerige/drukke dag waarop je écht geen zin hebt om lang te koken. Laat hem dan rustig opwarmen op laag vuur – het smaakt dan zelfs nóg beter omdat de smaken extra goed zijn ingetrokken.

Boeuf bourguignon
Boeuf bourguignon

Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.

Wat vind jij van dit recept?

4.8 (12 stemmen)
Pauline"

Geschreven door:

Pauline

Pauline (oprichtster van Uit Paulines Keuken) is een groot liefhebber van koken, goede koffie, lokale marktjes bezoeken en het verzamelen van kookboeken. Haar passie voor eten vormt de rode draad in haar leven.
More About Us

Ook leuk:

Gratis ebook ontvangen?

Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:

  • Download gratis ebooks
  • Bewaar je favoriete recepten
  • Voeg je recepten toe aan collecties
  • Maak een weekmenu
  • Stel je persoonlijke voorkeuren in
Aanmelden

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.