Wat zijn lekkere combinaties met aubergine?
Aubergine gaat goed samen met ingrediënten zoals tomaten, knoflook, olijfolie, basilicum, feta, kikkererwten, en lamsvlees. Deze combinaties leveren sowieso smaakvolle gerechten op!
Aubergine kan worden bereid op talloze manieren, maar een van onze meest geliefde is het grillen van plakjes aubergine met wat olijfolie en kruiden. Het resultaat is een smaakvolle en sappige traktatie die perfect is als snack of als laag in een ovenschotel – zoals een Melanzane alla parmigiana – of zelfs als topping op een groentepizza. Liever stoven dan grillen? Dan moet je deze Vegetarische stoofschotel met aubergine echt eens proberen.
Een ander populair gerecht is Baba Ganoush, een Midden-Oosters dip gemaakt van gepureerde gegrilde aubergine, tahini, knoflook en citroensap. Serveer het met vers brood of groenten.
FAQ: veelgestelde vragen over aubergine
Op welke verschillende manieren kun je aubergine bereiden?
Aubergine kan worden gegrild, gebakken, gestoofd, gepureerd, gevuld en zelfs gefrituurd. Het is een veelzijdige groente die zich aanpast aan verschillende kookmethoden.
Hoe kun je aubergine het best bewaren?
Aubergines zijn nogal gevoelig voor lage temperaturen; daarom is het slim om de vruchten niet bij temperaturen lager dan 16 graden te bewaren. Niet in de koelkast dus, maar op een koele plaats, zoals een voorraadkast of kelder.
Kun je aubergines invriezen?
Als je aubergines langer wil bewaren, kun je ze invriezen. Snijd ze in plakjes of blokjes, blancheer ze kort in kokend water, koel ze af in ijswater, dep ze droog en bewaar ze in diepvrieszakjes. Ze kunnen tot wel 1 jaar in de vriezer worden bewaard.
Kun je aubergine rauw eten?
Nee, beter van niet: rauwe aubergine bevat solanine, een stofje dat maag- en darmklachten kan veroorzaken.