Wat zijn typische Midden Oosterse recepten?
Bij het afbakenen van het Midden Oosten zijn ze verre van zuinig geweest. Het gebied beslaat duizenden kilometers. Gelukkig hoeven we de afstand niet af te leggen om met Midden Oosterse gerechten aan de Hollandse keukentafel weg te dromen. Zeggen we eigenlijk Midden Oosters eten of moet het Arabisch eten zijn? Arabisch eten wordt gegeven aan specialiteiten uit landen als Israël, Libanon (bedenkers van hummus) en Syrië. Onder andere de mezze hebben we aan deze keuken te danken. De Midden Oosterse keuken stopt niet waar de Arabische keuken eindigt, maar loopt door tot Noord-Afrikaanse landen. Vandaar dat ook Marokkaans eten in de categorie ‘Midden Oosterse recepten’ valt. Volg je het nog?
Typisch Marokkaans eten zijn bijvoorbeeld Marokkaanse couscous recepten, Marokkaanse linzensoep en Marokkaanse salade. Alle drie Marokkaanse gerechten waarmee je een ‘net alsof je in Marrakesh eet’-beleving in huis haalt. En waar je dacht dat het koekje bij de koffie echt een Nederlandse traditie is, geldt: mispoes. De Marokkaanse thee en Marokkaanse koekjes horen bij elkaar als een getrouwd stel.
Midden Oosterse kruidenmix
De Midden Oosterse keuken kent kleurrijke taferelen aan tafel. Is te verwachten met zo’n oneindigheid aan kruiden- en specerijen. In de Midden Oosterse keuken wordt veel met za’atar, sumak en ras el hanout gewerkt. Kruiden die gewoon in de supermarkt te koop zijn. Wat ermee te doen? Experimenteer eens met naanbrood met za’atar, kip met ras el hanout of geroosterde aubergine met muntyoghurt en sumak. En ook hummus zal je regelmatig in onze Midden Oosterse recepten tegenkomen. Als huisgemaakte hummus je voorkeur krijgt, dan hebben we hier nog vijf hummus recepten. Fijn voor op de bam, fijn voor op de borrelplank. En omdat ‘A’ zeggen, ‘B’ doen is, stoppen we er ook nog een recept voor een Midden Oosterse borrelplank bij. Het is per slot van rekening ook jouw woensdag, vrijdag, weekend.