Midden Oosterse recepten

 

Je krijgt de groeten van de Midden Oosterse keuken. Die van de Arabische pita falafel, groenterijke tajine uit Marokko, vegetarische shakshuka uit Tunesië en de Turkse pilav. Goh, wat is die hoek in opmars zeg. Snappen we, want het zijn zwoele, best subtiele smaken die elke eter fan maken. Zoals het een Midden-Oosters recept betaamt, mag het zoetje (dank, rozijnen, abrikozen en meer van het soort) meestal niet missen. Kunnen de kinderen – groot en klein – wel waarderen. Wat de volwassenen dan weer des te meer op prijs stellen, zijn de gezonde, vaak vega ingrediënten en het gemak dat aan Midden Oosterse recepten kleeft. Eenpitters zijn eerder de regel dan uitzondering. En dat betekent alles in één pan = weinig vaat. Makkelijker en lekkerder heb je ze bijna niet. De kortste route ernaartoe? Door te flirten met onze Midden Oosterse recepten. Met een beetje fantasie wordt het een Arabische duizend-en-één-nacht.

Marokkaanse couscous

Lees meer overMarokkaanse couscous
Onze favoriet
Tomaten couscous Favoriet

Tomatencouscous met feta

Lees meer overTomatencouscous met feta

Kip baharat met parelcouscous

Lees meer overKip baharat met parelcouscous

Wortels uit de oven

Lees meer overWortels uit de oven

Traybake met zoete aardappel

Lees meer overTraybake met zoete aardappel

Platbrood pizza met groente

Lees meer overPlatbrood pizza met groente

Gehaktspiesjes met courgette salade

Lees meer overGehaktspiesjes met courgette salade

Shakshuka met zalm

Lees meer overShakshuka met zalm

Gozleme: hartige Turkse pannenkoekjes

Lees meer overGozleme: hartige Turkse pannenkoekjes

Kipfilet uit de oven met krieltjes

Lees meer overKipfilet uit de oven met krieltjes

Parelgort salade met feta

Lees meer overParelgort salade met feta

Traybake met kip en pompoen

Lees meer overTraybake met kip en pompoen

Bastilla met kip

Lees meer overBastilla met kip

Turkse rijst met aubergine kebab

Lees meer overTurkse rijst met aubergine kebab

Falafel wraps

Lees meer overFalafel wraps

Bulgur salade met kip

Lees meer overBulgur salade met kip

Groente tajine met zoete aardappel

Lees meer overGroente tajine met zoete aardappel

Wat zijn typische Midden Oosterse recepten?

Bij het afbakenen van het Midden Oosten zijn ze verre van zuinig geweest. Het gebied beslaat duizenden kilometers. Gelukkig hoeven we de afstand niet af te leggen om met Midden Oosterse gerechten aan de Hollandse keukentafel weg te dromen. Zeggen we eigenlijk Midden Oosters eten of moet het Arabisch eten zijn? Arabisch eten wordt gegeven aan specialiteiten uit landen als Israël, Libanon (bedenkers van hummus) en Syrië. Onder andere de mezze hebben we aan deze keuken te danken. De Midden Oosterse keuken stopt niet waar de Arabische keuken eindigt, maar loopt door tot Noord-Afrikaanse landen. Vandaar dat ook Marokkaans eten in de categorie ‘Midden Oosterse recepten’ valt. Volg je het nog?

Typisch Marokkaans eten zijn bijvoorbeeld Marokkaanse couscous recepten, Marokkaanse linzensoep en Marokkaanse salade. Alle drie Marokkaanse gerechten waarmee je een ‘net alsof je in Marrakesh eet’-beleving in huis haalt. En waar je dacht dat het koekje bij de koffie echt een Nederlandse traditie is, geldt: mispoes. De Marokkaanse thee en Marokkaanse koekjes horen bij elkaar als een getrouwd stel.

Midden Oosterse kruidenmix

De Midden Oosterse keuken kent kleurrijke taferelen aan tafel. Is te verwachten met zo’n oneindigheid aan kruiden- en specerijen. In de Midden Oosterse keuken wordt veel met za’atar, sumak en ras el hanout gewerkt. Kruiden die gewoon in de supermarkt te koop zijn. Wat ermee te doen? Experimenteer eens met naanbrood met za’atar, kip met ras el hanout of geroosterde aubergine met muntyoghurt en sumak. En ook hummus zal je regelmatig in onze Midden Oosterse recepten tegenkomen. Als huisgemaakte hummus je voorkeur krijgt, dan hebben we hier nog vijf hummus recepten. Fijn voor op de bam, fijn voor op de borrelplank. En omdat ‘A’ zeggen, ‘B’ doen is, stoppen we er ook nog een recept voor een Midden Oosterse borrelplank bij. Het is per slot van rekening ook jouw woensdag, vrijdag, weekend.

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.

Schrijf je in