Midden Oosterse recepten

De Midden-Oosterse keuken is de laatste jaren steeds populairder geworden, ook door de Ottolenghi recepten die iedereen is gaan maken. Zo ook wij! Van de geuren van versgebakken platbrood tot de rijke kruidenmixen die elke hap een feestje maken: de Midden Oosterse keuken is zó veelzijdig. Dit gebied beslaat dan ook vele landen, van Turkije, Egypte en Israël tot Iran en Libanon – en nog veel meer.

Marokkaanse stoofpot Favoriet

Marokkaanse stoofpot

Lees meer over Marokkaanse stoofpot
Pompoen quiche Favoriet

Ottolenghi’s quiche met pompoen

Lees meer over Ottolenghi’s quiche met pompoen
Bloemkool uit de oven Favoriet

Bloemkool uit de oven

Lees meer over Bloemkool uit de oven
Witte chocolade cheesecake Favoriet

Witte chocolade cheesecake van Ottolenghi

Lees meer over Witte chocolade cheesecake van Ottolenghi
Marokkaanse couscous Favoriet

Marokkaanse couscous

Lees meer over Marokkaanse couscous
Onze favoriet
Tomaten couscous Favoriet

Tomatencouscous met feta

Lees meer over Tomatencouscous met feta

Zelf falafel maken

Tomatensausdip
Uitgelicht!
Lees meer over Zelf falafel maken
Kip baharat Favoriet

Kip baharat met parelcouscous

Lees meer over Kip baharat met parelcouscous
wortels uit de oven Favoriet

Wortels uit de oven

Lees meer over Wortels uit de oven
Traybake met zoete aardappel Favoriet

Traybake met zoete aardappel

Lees meer over Traybake met zoete aardappel
platbrood pizza Favoriet

Platbrood pizza met groente

Lees meer over Platbrood pizza met groente
Gehaktspiesjes met courgettesalade Favoriet

Gehaktspiesjes met courgette salade

Lees meer over Gehaktspiesjes met courgette salade
Shakshuka met zalm Favoriet

Shakshuka met zalm

Lees meer over Shakshuka met zalm
Gozleme Favoriet

Gozleme: hartige Turkse pannenkoekjes

Lees meer over Gozleme: hartige Turkse pannenkoekjes
Kipfilet uit de oven Favoriet

Kipfilet uit de oven met krieltjes

Lees meer over Kipfilet uit de oven met krieltjes
Parelgort salade Favoriet

Parelgort salade met feta

Lees meer over Parelgort salade met feta

Heerlijke gerechten uit het Midden-Oosten

Of je nu houdt van Arabische recepten, Turks eten of Israelisch eten, er is voor ieder wat wils. Wat dacht je van een heerlijke Libanese bowl gevuld met kleurrijke ingrediënten en kruiden? Of onze favoriet: de iconische shakshuka. Dit gerecht van eieren gepocheerd in een pittige tomatensaus is perfect voor elk moment van de dag. Ook kun je kip baharat proberen, een Midden Oosters gerecht vol smaak dankzij de rijke baharat kruidenmix. En vergeet niet de groene falafel, die met zijn frisse kruiden en knapperige buitenkant elke falafel-lover gelukkig maakt.

Ben je dol op Israelisch eten? Dan is sabich iets voor jou. Deze pita gevuld met aubergine, ei en hummus is een verrassende keus als lunch. Ook de pita falafel is een must-try. En voor een smakelijk bijgerecht, probeer de fattoush salade die barst van de frisse groenten en krokante stukjes platbrood.

Ottolenghi recepten en Turkse lekkernijen

Ottolenghi recepten zijn inmiddels wereldberoemd om hun creatieve combinaties en rijke smaken. Probeer bijvoorbeeld eens Ottolenghi’s quiche met pompoen of zijn recept voor Iraanse kruidenbeignets uit het kookboek “Simpel”.

Voor een bijzondere rijstervaring maak je tahdig, een Iraans gerecht met een knapperige, goudbruine korst. Voor een speelse twist op pizza, maak de platbrood pizza met Midden-Oosterse toppings. Liever iets simpelers? Onze tomatencouscous is eenvoudige, maar smaakvolle maaltijd.

Hou je van Turks eten en Turkse hapjes? Dan is de gozleme, een Turks platbrood gevuld met spinazie en kaas een aanrader – perfect als snack of lunch. En als je zin hebt in iets hartigs, probeer dan de Turkse pizza, ook wel bekend als lahmacun. Enne, vergeet de Turkse rijst niet, die heerlijk smaakt bij elk gerecht.

Kooktips voor Midden-Oosterse gerechten

Gebruik royaal verse kruiden zoals koriander, peterselie en munt om je gerechten op te frissen. Als je falafel maakt, zorg ervoor dat je kikkererwten goed uitgelekt zijn om een knapperige buitenkant te krijgen. En wees niet bang om je handen vuil te maken; kneden en mixen met je handen geeft vaak het beste resultaat. Vergeet ook niet de magie van een goede tahini saus (die je het liefst bij een speciale Midden-Oosterse winkel haalt): die maakt gerechten net wat lekkerder. Geniet ervan, of zoals ze in het Arabisch zeggen, Sahtein!

Midden Oosterse kruidenmix

In de Midden Oosterse keuken wordt veel met za’atar, sumak en ras el hanout gewerkt. Kruiden die gewoon in de supermarkt te koop zijn. Wat ermee te doen? Experimenteer eens met naanbrood met za’atar, kip met ras el hanout of geroosterde aubergine met muntyoghurt en sumak. En ook hummus zal je regelmatig in onze Midden Oosterse recepten tegenkomen. Als huisgemaakte hummus je voorkeur krijgt, dan hebben we hier nog vijf hummus recepten.

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.