Confit de canard

Confit de canard

Confit de canard ken je misschien uit Franse restaurants, maar het is ook zeker een gerecht dat je met wat voorbereiding prima zelf maakt. En geloof ons maar: het is de moeite zó waard. Die malse eendenbouten met een krokant velletje, gecombineerd met romige aardappelpuree en een frisse rodekool-vijgensalade… Dat is gewoon kerst op je bord.

Het geheim zit ‘m in de tijd (en een beetje geduld…). Je legt de eendenbouten een nacht in met kruiden en zout, en laat ze daarna langzaam garen in eendenvet. Daardoor worden ze supermals en vallen ze bijna van het bot. Voor de salade kiezen we iets fris met een beetje zoetigheid, zodat het mooi in balans is met het rijke vlees. En de puree? Die maken we extra romig met melk en boter. Heerlijk!

"Let op dat je je eendenbouten en het vet op tijd in huis haalt. Vraag je poelier of slager of ze ze voor je kunnen bestellen"

Tip van Pauline

Confit de canard: op tijd vlees kopen!

Let er wel op dat je je eendenbouten en het vet op tijd in huis haalt. Vraag je poelier of slager of ze ze voor je kunnen bestellen. Ook Sligro of Hanos zijn een goede plek om ze te vinden.

En als je liever voor gemak gaat: er bestaat ook kant-en-klare confit de canard in blik, vooral rond de feestdagen. Je vindt dat bij grote supermarkten zoals Albert Heijn of Jumbo, of anders bij de groothandel of online. Superhandig als je weinig tijd hebt, maar toch iets bijzonders wil serveren.

Confit de canard
Confit de canard

Ingrediënten voor 4 personen

Confit de canard

  • 4 eendenbouten
  • 900 gr eendenvet
  • 2 tl gedroogde tijm
  • 2 tl gedroogde rozemarijn
  • 4 blaadjes laurier
  • 120 gr grof zeezout
  • olijfolie
  • peper en zout

Bijgerechten

  • 0,5 rode kool
  • 800 gr kruimige aardappels
  • 4 verse vijgen
  • 250 ml crème fraîche
  • 50 gr walnoten
  • 2 el balsamico crema
  • 1 takje munt
  • peper en zout
  • olijfolie

Materialen

Kookmodus

Scherm aanhouden tijdens het koken

Zo maak je confit de canard (de dag van tevoren)

  1. Hak in een kleine keukenmachine grof zeezout, gedroogde tijm, gedroogde rozemarijn en blaadjes laurier tot een fijn kruidenmengsel. Wrijf de eendenbouten in met het zout. Leg ze in een schaal, dek af en laat een nacht in de koelkast staan.

De volgende dag

  1. De volgende dag! Verwarm de oven alvast voor op 100 graden (boven- en onderwarmte). Spoel de eendenbouten na het pekelen af en dep ze goed droog met keukenpapier.

    Schep het eendenvet in een stoofpan die geschikt is voor de oven. Leg de eendenbouten in het vet. Zet op laag vuur en verwarm tot het vet helemaal vloeibaar is. Zorg dat de bouten onder het vet staan. Doe de deksel op de pan en zet de pan in de oven. Stoof het vlees in circa 4 uur, tot het vlees gaar is. In sommige ovens duurt dit iets langer dan 4 uur.

  2. Terwijl de confit de canard in de oven staat, maak je de rode kool. Snijd de onderkant van de rode kool en verwijder de buitenste bladeren. Snijd de rode kool in fijne reepjes. Meng in een kom met balsamico crema en 1 eetlepel olijfolie en laat een paar uur intrekken. Tip: dit kun je ook de dag van tevoren al doen! Bewaar dan goed afgedekt in de koelkast.

  3. Schil de aardappelen en snijd in zo gelijke mogelijke stukken. Doe ze over in een pan en zet ze net onder water met wat zout. Breng het water aan de kook en kook de aardappels in circa 20 minuten gaar. Giet ze af. Laat ze circa 5 minuten droogstomen in de pan (zonder de deksel erop). Stamp daarna samen met de crème fraîche tot een romige puree. Breng goed op smaak met peper en zout.

  4. Halveer de vijgen. Hak de walnoten grof. Pluk de blaadjes van de munt en hak fijn. Meng de eerder gemaakte rode kool met vijgen, walnoten en munt.

  5. Haal de eendenbouten uit het vet. Verhit een koekenpan en bak de eendenbouten op de velkant in circa 5 minuten krokant. Serveer met de aardappelpuree en de rodekool-vijgensalade.

Variatietips

  • Vervang de rodekool door rucola of veldsla als je liever een groene salade maakt
  • Geen fan van vijgen, of kun je ze nergens vinden? Gebruik dan partjes sinaasappel of granaatappelpitjes. Ook lekker: gedroogde vijgen, gedroogde pruimen, stukjes appel of peer, of een roodlof salade erbij serveren.
  • Voeg wat truffelolie toe aan de aardappelpuree voor extra luxe smaak
  • Gebruik zoete aardappel voor een iets lichtere, zoetere puree
  • Vervang de eendenbouten door kippenbouten als alternatief, ook heel lekker!

Voorbereiden

Je kunt de eendenbouten prima een dag eerder konfijten en in het vet bewaren tot gebruik (gebruik wel echt een schone pot of bak hiervoor!). Warm ze daarna weer kort op in het vet en bak ze pas op het laatste moment krokant.

De salade maak je het beste vlak van tevoren. De aardappelpuree kun je ook voorbereiden, en later rustig opwarmen met een scheutje melk.

Veelgestelde vragen over confit de canard

Confit de canard
Confit de canard

Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.

Wat vind jij van dit recept?

5.0 (1 stem)
Pauline"

Geschreven door:

Pauline

Pauline (oprichtster van Uit Paulines Keuken) is een groot liefhebber van koken, goede koffie, lokale marktjes bezoeken en het verzamelen van kookboeken. Haar passie voor eten vormt de rode draad in haar leven.
More About Us

Ook leuk:

Recepten bewaren?

Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:

  • Download gratis ebooks
  • Bewaar je favoriete recepten
  • Voeg je recepten toe aan collecties
  • Maak een weekmenu
  • Stel je persoonlijke voorkeuren in
Aanmelden

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

 

Kerstmenu

Stuur me de recepten!