Kastanjesoep
Als we denken aan Kerstmis, denken we aan gezelligheid, kaarsjes aan en natuurlijk lekker eten. En hoe fijn is het als je kerstdiner begint met een soepje dat niet alleen feestelijk smaakt, maar ook makkelijk te maken is? Deze romige kastanjesoep met knolselderij en krokante salie is precies zo’n kerst voorgerecht. Vol van smaak, heerlijk zacht van structuur en helemaal vegetarisch. En als je plantaardige boter gebruikt, is -ie zelfs vegan. Ideaal dus voor alle soorten eters aan tafel 😉
"Deze soep is echt een feestje in een kommetje!"
Kastanjesoep: lekker vega kerst recept
De kastanjes zorgen voor een licht zoete, nootachtige smaak die perfect past bij de winter. Samen met knolselderij en aardappel geeft dat een stevige basis, en die krokant gebakken salieblaadjes bovenop maken het helemaal af. Een paar druppeltjes truffelolie erbij en je hebt een soepje dat zo op een kerstmenu van een goed restaurant zou kunnen staan. Serveer het in kleine glaasjes of mooie kommetjes en je hebt meteen een feestelijke start van je diner. Maak er een compleet vegetarisch kerstmenu van met onze tips.
Ingrediënten voor 4 personen
- 350 gr aardappels
- 350 gr knolselderij
- 1 ui
- 200 gr gepelde gevacumeerde kastanjes (of kastanjes uit blik, let op dat er geen suiker is toegevoegd)
- 12 blaadjes salie
- 1 liter groentebouillon
- 50 gr roomboter
- 1-2 el truffelolie
- peper en zout
Materiaal
Scherm aanhouden tijdens het koken
Zo maak je de kastanjesoep
Haal de schil van de ui en snijd in halve ringen. Schil de aardappels en knolselderij en snijd beide in zo gelijk mogelijke blokjes. Hak de kastanjes grof.
Verhit de helft van de boter in een soeppan en fruit de ui circa 3 minuten op laag vuur. Voeg de blokjes aardappel en knolselderij toe en bak circa 2 minuten mee. Schep de kastanjes erdoor en schenk de groentebouillon erbij.
Breng aan de kook, zet het vuur laag en laat de soep 20 minuten zachtjes koken, tot alles gaar is. (Gebruik je kastanjes uit blik, dan kan de kooktijd wat korter zijn.)
Pureer de soep met een staafmixer glad. Breng op smaak met peper en zout.
Tip: het kan zijn dat de soep wat dik is, soms nemen ingrediënten meer of minder vocht op. Houd een beetje extra groentebouillon achter om de soep op de voor jou gewenste dikte te maken. Het hoort wel echt een volle soep te zijn, niet waterig.
Verhit de rest van de boter in een koekenpan en bak de salieblaadjes in circa 1-2 minuten krokant. Laat uitlekken op keukenpapier.
Serveer de kastanjesoep in kommen of mooie soepborden, leg de krokante salie erbovenop en drizzle er wat truffelolie over.
Variatietips
- Geen fan van truffelolie? Probeer wat hazelnootolie (plus geroosterde hazelnoten) als topping voor extra crunch en smaak
- Maak de kastanjesoep helemaal plantaardig door vegan boter te gebruiken en check of je bouillon ook plantaardig is
- Serveer ‘m in kleine glaasjes als amuse of in mooie kommen met een sneetje toast erbij
- Liever iets frisser? Een lepel citroenroom (yoghurt of ongezoete slagroom met wat citroenrasp) erbovenop is ook heel lekker.
Bewaartip
Je kunt deze kastanjesoep makkelijk een dag van tevoren maken. Laat hem afkoelen en bewaar afgedekt in de koelkast. Opwarmen gaat snel in een pannetje. De krokante salie maak je wel het liefst op het laatste moment, dan is hij het lekkerst.
Veelgestelde vragen over dit recept
-
Waar kun je kastanjes kopen?
Je kunt kastanjes bij de grotere supermarkten kopen. Ook zijn ze vaak te koop in delicatessenzaken of bij de groenteboer.
-
Is deze soep geschikt voor veganisten?
Ja hoor! Gebruik plantaardige boter en check of je bouillon vegan is. Truffelolie is meestal plantaardig, maar kijk voor de zekerheid even op het etiket.
-
Hoe maak ik de soep extra feestelijk?
Serveer in een mooi glaasje met een swirl truffelolie en een paar blaadjes krokante salie. Een klein takje tijm erbij staat ook mooi.
-
Kan ik de kastanjesoep invriezen?
Ja, dat kan prima. Laat wel de salie weg bij het invriezen en bak die vers bij het serveren. In de vriezer blijft de soep tot 3 maanden goed.
-
Hoe voorkom ik dat de kastanjesoep te dik wordt?
Voeg bij het pureren beetje bij beetje wat extra bouillon toe, tot je de gewenste dikte hebt. Te dik? Gewoon nog een scheutje water erbij.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Recepten bewaren?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in
