Linzen recepten

 

Als je ons vraagt naar recepten waar we blij van worden, dan komen we best vaak in de hoek van de linzen uit. De warme smaken van de Midden-Oosterse, Mediterrane en Indiase keuken komen je tegemoet met een bord vol linzen. Echt zo’n ingrediënt waar je eindeloos mee kan afwisselen en veel vrienden aan tafel mee maakt. Wie wil dat als thuiskok nu niet? Juist ja! Dit Turkse linezensoep recept – ‘mercimek çorbası’ – is er één uit de bovenste beste categorie. In pak ‘m beet 20 minuten zit je de soep uit te lepelen. Ook voor op het inspiratielijstje zijn de linzen curry, linzen pasta en linzenstoof. Voor een dot comfort food schakelen we de hulp van een linzen burger recept in. En voor extra groen is deze linzen salade een go. Wordt het verdomd lastig kiezen tussen alle lekkere, betaalbare linzen recepten? Twee keer in de week linzen eten, is nooit iemand slechter van geworden.

Lasagne uit de airfryer

Lees meer overLasagne uit de airfryer

Artisjok salade

Lees meer overArtisjok salade

Vegetarische moussaka

Lees meer overVegetarische moussaka

Zoete aardappel ovenschotel

Lees meer overZoete aardappel ovenschotel

Linzensalade geitenkaas

Lees meer overLinzensalade geitenkaas

Turkse linzensoep

Lees meer overTurkse linzensoep

Maaltijdsoep met linzen

Lees meer overMaaltijdsoep met linzen

Wraps met kip en zoete aardappel

Lees meer overWraps met kip en zoete aardappel

Thaise Currysoep met linzen

Lees meer overThaise Currysoep met linzen

Spaghetti vega bolognese

Lees meer overSpaghetti vega bolognese

Gegrilde courgette salade met halloumi

Lees meer overGegrilde courgette salade met halloumi

Linzen stoofschotel met spinazie en kikkererwten

Lees meer overLinzen stoofschotel met spinazie en kikkererwten

Kikkererwten pannenkoek met linzen en gehakt

Lees meer overKikkererwten pannenkoek met linzen en gehakt

Garam Masala met Kip

Lees meer overGaram Masala met Kip

Marokkaanse linzensoep

Lees meer overMarokkaanse linzensoep

Zijn linzen gezond?

Lang leve de linzen! Op de vraag of linzen gezond zijn, is het antwoord volmondig ‘ja’. Ze zijn een rijke bron aan vitamines, mineralen, (darmvriendelijke) vezels, ijzer, foliumzuur en plantaardige eiwitten. Daarbij barst het van de gezonde koolhydraten die je een dosis energie opleveren. What’s not to like?

Linzen: alle soorten op een rij

Hè lekker, van die ingrediënten die je niet snel uitspeelt. Zo kan je linzen koken voor in de soep, verwerken in een burger of in een salade stoppen. Alleen voor welk type linzen ga je als er uit een kleurenpalet is te kiezen; je hebt rode linzen en groene linzen (lees: puy linzen), je hebt gele linzen en bruine linzen. Heel veel linzen dus. Waar de kleuren aardig ver van elkaar vandaan liggen, zijn de smaakverschillen subtiel. En de gaartijd? Dat kan nog wel eens een kwartiertje schelen. Trial-and-error’er thuis op los, zullen we maar zeggen.

Afijn, de bruine linzen ken je. Heeft een aardse, middenmoot smaak, dus niet te saai of te uitgesproken. Rode linzen (inclusief de goudkleurige of oranje) zijn het meest zoet en nootachtig. Fijn voor in een linzen maaltijdsoep of linzen curry(soep). Groene linzen doen het goed in salades en bijgerechten, omdat ze net even wat steviger van structuur zijn. En de gele zitten tussen rood en groen in, net een stoplicht. Nou groenlicht voor de linzen!

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.

Schrijf je in