Zijn linzen gezond?
Lang leve de linzen! Op de vraag of linzen gezond zijn, is het antwoord volmondig ‘ja’. Ze zijn een rijke bron aan vitamines, mineralen, (darmvriendelijke) vezels, ijzer, foliumzuur en plantaardige eiwitten. Daarbij barst het van de gezonde koolhydraten die je een dosis energie opleveren. What’s not to like?
Linzen: alle soorten op een rij
Hè lekker, van die ingrediënten die je niet snel uitspeelt. Zo kan je linzen koken voor in de soep, verwerken in een burger of in een salade stoppen. Alleen voor welk type linzen ga je als er uit een kleurenpalet is te kiezen; je hebt rode linzen en groene linzen (lees: puy linzen), je hebt gele linzen en bruine linzen. Heel veel linzen dus. Waar de kleuren aardig ver van elkaar vandaan liggen, zijn de smaakverschillen subtiel. En de gaartijd? Dat kan nog wel eens een kwartiertje schelen. Trial-and-error’er thuis op los, zullen we maar zeggen.
Afijn, de bruine linzen ken je. Heeft een aardse, middenmoot smaak, dus niet te saai of te uitgesproken. Rode linzen (inclusief de goudkleurige of oranje) zijn het meest zoet en nootachtig. Fijn voor in een linzen maaltijdsoep of linzen curry(soep). Groene linzen doen het goed in salades en bijgerechten, omdat ze net even wat steviger van structuur zijn. En de gele zitten tussen rood en groen in, net een stoplicht. Nou groenlicht voor de linzen!