Menu

Kerstbuffet: Bladerdeegkrans met gekarameliseerde rode ui

Deze mooie bladerdeegkrans hoort bij het buffetstyle kerstmenu wat we deze week op de blog delen. Maar je kunt hem ook prima maken als voor- of bijgerechtje. Of lekker met een kommetje soep voor in het weekend maken. De vulling is heel gemakkelijk gemaakt van rode uien en spinazie. Het maken van de krans vraagt wel even tijd. Zeker wanneer je de krans een beetje sjiek uit de oven wilt halen. Weet je van jezelf dat je daar niet zo goed in bent, maar lijkt je dit wel heel lekker. Of heb je zin om zoiets te maken maar jullie zijn maar met zijn tweetjes? Verpak de vulling dan in eenpersoons “appelflappen”. Die heb je zo gemaakt en staan ook heel leuk op een mooie schaal! (je vouwt dan een bladerdeegplakje met de punten naar elkaar toe tot een driehoek).

Hoe maak je die krans?

Voor het maken van de krans is het belangrijk dat je het bladerdeeg tussendoor een keertje laat rusten in de koelkast. Omdat je er waarschijnlijk veel met je handen aan zit wordt het bladerdeeg te warm, wanneer het deeg dan onvoldoende rust wordt het niet mooi knapperig. Verder is het handig om een rol vers bladerdeeg te gebruiken, zorg dat je een rechthoekig lap hebt, geen ronde. Snijd dan driehoeken van het deeg. Dat kun je het beste op deze manier doen: leg de deeglap op het bakpapier met de lange kant onder. Kerf met de achterkant van een mesje eerst de helft van het deeg in (op 12cm van de onderkant kerf je in de breedte het deeg in). Kerf het deeg aan de onderkant en bovenkant om de 8cm in. Snijd dan diagonaal (ik gebruikte een liniaal om een mooie rechte lijn te krijgen) van de linkerbovenhoek naar het eerste streepje. Snijd van de eerste inkerving aan de bovenkant naar de tweede inkerving aan de onderkant. En zo verder. Daarna snijd je vanaf de linkeronderhoek naar de eerste inkerving aan de bovenkant. Nu zie je dat er driehoeken ontstaan. Ga zo door. Snijd in het midden door en je hebt 18 driehoeken. Het klinkt heel ingewikkeld, maar wanneer je aan het snijden bent snap je wat ik bedoel.

Krans vormen

Leg nu de driehoeken in een cirkel op bakpapier. De punt van de driehoek naar buiten en laat de driehoeken elke keer met ongeveer 2 centimeter overlappen. Verdeel dan de vulling over het bladerdeeg en vouw de punten naar binnen. Voila je hebt een krans. Zet hem dan een half uurtje in de koelkast, zodat het deeg kan rusten.

6 personen

Ingrediënten voor 6 personen

  • 1 rol bladerdeeg (40x24cm)
  • 360 gr rode uien
  • 300 gr spinazie
  • 100 gr feta
  • 3 el rozijnen
  • 2 el gedroogde cranberry's
  • 1 tl suiker
  • 1 ei
  • Takjes rozemarijn om te garneren
  • Peper en zout
  • Grof zeezout
  • 1 el olijfolie

Zo maak je het

  1. Haal de bakplaat uit de oven en bekleed met bakpapier. Verwarm de oven voor op 200 graden elektrisch (180 graden hetelucht).

  2. Snijd de rode uien in ringen. Verhit olijfolie in een koekenpan en bak de uien op laag vuur voor 5 minuten. Voeg het suiker toe en bak opnieuw voor 6-8 minuten. Voeg de spinazie toe en schep om tot de bladeren geslonken zijn. 

  3. Haal alles uit de pan, laat afkoelen en dep droog tussen stukken keukenpapier. Te natte ingrediënten zorgen dat de krans niet knapperig wordt. 

  4. Meng de uien en spinazie. Verkruimel de feta en meng samen met de rozijnen en cranberry’s door de uien. Breng op smaak met zout en peper. Zet even apart. 

  5. Snijd uit het bladerdeeg 18 smalle driehoeken van 8 cm breed aan de onderkant. Zie voor een handige omschrijving hoe je die driehoeken het snelste en netste kunt snijden de tekst hierboven.

    Leg de driehoeken in een cirkel op het bakpapier (die platte kant aan de binnenkant van de cirkel, de punt van het driehoek naar de buitenkant). Laat elk driehoek het volgende driehoek met 2 cm overlappen. Druk bij het overlappen het deeg aan. Verdeel de uienvulling over het bladerdeeg en laat de punten vrij. Vouw de punten dan over de vulling en druk aan de onderkant tegen het deeg aan.

  6. Zet de bladerdeegkrans 30 minuten in de koelkast. Bestrijk met een losgeklopt ei en bestrooi met wat grof zeezout. Bak de krans 25-30 minuten in de voorverwarmde oven. Garneer met takjes rozemarijn voor een extra feestelijke krans. 

Was het lekker? Of heb je een vraag? Laat het vooral weten via Instagram of Facebook. Heb je dit gemaakt, deel het dan met de #UITPAULINESKEUKEN. Vind ik superleuk!

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan

Marianne is foodstylist en fotograaf. Naast een enorme passie voor het fotograferen van eten is ze ook gek op koken. Het liefste zou ze wekelijks etentjes geven. Van een tiptop gestylde tafel met in de keuken opgemaakte bordjes tot een tafel vol schalen antipasti.