Wat zijn tapas hapjes?
Tapas is Spaans is heerlijk happen! Het zijn kleine gerechten, waarbij de één koud en de ander juist warm wordt geserveerd. Waar wij Nederlanders tapas hapjes voornamelijk tot het borrelmoment bewaren, wordt het onder de Spaanse zon ook wel als lunch, snack of diner gegeten. Een tafel vol drankjes en tapas gerechten, daar zijn ze happig op.
Zelf tapas hapjes maken
Blij dat onze Mediterrane zuiderburen hún tapas hapjes niet exclusief voor binnen de eigen landsgrenzen bewaren. Of jij je tapas net zo bien op Hollandse bodem krijgt? Oké, de ambiance moet je erbij denken, maar voor de rest haal je met gemak Spanje in huis. Zelf tapas maken is een fluitje van een cent. Ga van tevoren na of je voor een tapas plank voor bij de borrel gaat of dat het tapas is dat rond de klok van 18:00 uur (we blijven Hollands) als avondeten wordt voorgeschoteld. In het eerste geval is het al lekker om zo’n 2 tot 4 tapas hapjes bij je drankje te hebben, in de tweede setting worden zo’n 6 tapas per persoon aangeraden. Nu zijn die hoeveelheden natuurlijk wel afhankelijk van hoe groot de tapas zijn. Patatas bravas, gehaktballetjes in tomatensaus of gevulde champignons uit de oven zullen meer zoden aan de dijk zetten, dan de groene, niet pittige pepertjes ‘pimientos de padrón.’ Goed, kwestie van zelf inschatten wat er op de tapas plank aan lekkers mag komen. Komt goed!
Tapas eten: kan altijd. kan overal
Graag breken we een lans voor tapas eten. Hebben de Spanjaarden goed bedacht. Smaak hebben ze in overvloed! Nog wel een goede kanttekening om bij tapas eten te geven, is dat het heel gezellig is om thuis te tapassen, maar dat ze net zo goed mee op pad gaan. Richting het strand of het park voor een picknick. Als dat je op ideeën brengt, pak dan zeker ook even onze picknick recepten erbij. De zon met ander etenswaar in de zee zien zakken? Deze Italiaanse recepten (inclusief knappe mini-hapjes) en Midden-Oosterse recepten komen graag buurten.