Tapas recepten

Tapas, de Spanjaarden maken er wereldwijd vrienden mee. Van patatas bravas – de klassieker der tapas hapjes – tot albondigas, van pimientos de padrón tot Spaanse ham en kaas. Ze mogen dan klein van stuk zijn, ze zijn groots in smaak. Stuk voor stuk. Wissel de Hollandse borrel met bitterballen en kaasstengels eens in voor een avondje tapas. En nee, daarvoor hoef je niet te wachten, totdat je met je voeten in het zand aan de Spaanse Costa’s zit. Met de volgende tapas hapjes haal je de zonovergoten kustgebieden gewoon in eigen huis. Of tuin. Of balkon. Vamos! 

Mezze platter

Lees meer overMezze platter

Patatas bravas

Lees meer overPatatas bravas

Gougères (kaassoesjes)

Lees meer overGougères (kaassoesjes)

Vega Thaise viskoekjes

Lees meer overVega Thaise viskoekjes

Gefrituurde bloemkool nuggets

Lees meer overGefrituurde bloemkool nuggets

4 x makkelijke tapas recepten

Lees meer over4 x makkelijke tapas recepten

Bruschetta met zalm

Lees meer overBruschetta met zalm

Crostini met bacon en kaas

Lees meer overCrostini met bacon en kaas

Gefrituurde uienringen

Lees meer overGefrituurde uienringen

Filodeeghapjes

Lees meer overFilodeeghapjes

Avocado tzatziki

Lees meer overAvocado tzatziki

Pimientos de padrón met zeezout

Lees meer overPimientos de padrón met zeezout

Empanada met pittige kip en tomatenchutney

Lees meer overEmpanada met pittige kip en tomatenchutney

Abrikozen met bacon en geitenkaas

Lees meer overAbrikozen met bacon en geitenkaas

Patatas bravas van zoete aardappel

Lees meer overPatatas bravas van zoete aardappel

Wat zijn tapas hapjes?

Tapas is Spaans is heerlijk happen! Het zijn kleine gerechten, waarbij de één koud en de ander juist warm wordt geserveerd. Waar wij Nederlanders tapas hapjes voornamelijk tot het borrelmoment bewaren, wordt het onder de Spaanse zon ook wel als lunch, snack of diner gegeten. Een tafel vol drankjes en tapas gerechten, daar zijn ze happig op.

Zelf tapas hapjes maken

Blij dat onze Mediterrane zuiderburen hún tapas hapjes niet exclusief voor binnen de eigen landsgrenzen bewaren. Of jij je tapas net zo bien op Hollandse bodem krijgt? Oké, de ambiance moet je erbij denken, maar voor de rest haal je met gemak Spanje in huis. Zelf tapas maken is een fluitje van een cent. Ga van tevoren na of je voor een tapas plank voor bij de borrel gaat of dat het tapas is dat rond de klok van 18:00 uur (we blijven Hollands) als avondeten wordt voorgeschoteld. In het eerste geval is het al lekker om zo’n 2 tot 4 tapas hapjes bij je drankje te hebben, in de tweede setting worden zo’n 6 tapas per persoon aangeraden. Nu zijn die hoeveelheden natuurlijk wel afhankelijk van hoe groot de tapas zijn. Patatas bravas, gehaktballetjes in tomatensaus of gevulde champignons uit de oven zullen meer zoden aan de dijk zetten, dan de groene, niet pittige pepertjes ‘pimientos de padrón.’ Goed, kwestie van zelf inschatten wat er op de tapas plank aan lekkers mag komen. Komt goed!

Tapas eten: kan altijd. kan overal

Graag breken we een lans voor tapas eten. Hebben de Spanjaarden goed bedacht. Smaak hebben ze in overvloed! Nog wel een goede kanttekening om bij tapas eten te geven, is dat het heel gezellig is om thuis te tapassen, maar dat ze net zo goed mee op pad gaan. Richting het strand of het park voor een picknick. Als dat je op ideeën brengt, pak dan zeker ook even onze picknick recepten erbij. De zon met ander etenswaar in de zee zien zakken? Deze Italiaanse recepten (inclusief knappe mini-hapjes) en Midden-Oosterse recepten komen graag buurten.

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registeer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.

Schrijf je in