gratin met kaas

Aardappelgratin

Aardappelgratin is voor ons het ultieme bijgerecht voor kerst. En het past ook helemaal in het klassieke kerstmenu dat we deze week delen. Het is lekker makkelijk en je kan het van tevoren maken. En iedereen lust dit, van jong tot oud. Romige aardappels met heel veel kaas, daar wordt toch iedereen gelukkig van? De truc is om de plakjes zo dun mogelijk te snijden, dit gaat het makkelijkste met een mandoline. En daarna heb je een portie geduld nodig, want dit romige aardappelgerecht heeft wel een uurtje nodig in de oven. Je kan hem ook van zoete aardappelen maken. Eenmaal klaar kan je er met heel veel mensen van genieten. Ideaal!

stamppot recept
aardappelgratin
Nieuwsbrief icoon

De nieuwste recepten in je inbox?

We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.

Ja, dat wil ik!

Ingrediënten voor 6 - 8 personen

  • 600 gr kruimige aardappelen
  • 250 ml slagroom
  • 2 teentjes knoflook
  • 70 gr geraspte kaas (bijv. Gruyère)
  • Peper en zout
Kookmodus

Scherm aanhouden tijdens het koken

Zo maak je het

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden (hetelucht).

  2. Doe de slagroom in een pannetje. Hak de knoflook fijn en voeg dit toe aan de room. Zet de room op het vuur en laat het 10 minuten trekken op een zacht vuur.

  3. Schil de aardappelen en snijd ze in flinterdunne plakjes. Dit gaat het makkelijkste met een mandoline. Verdeel de aardappelplakjes over een ovenschaal. Ik heb ze nu per aardappel in de schaal gezet, maar je kan het ook dakpansgewijs verdelen.

  4. Voeg de kaas toe aan de room en wat peper en zout. Giet dit over de aardappelen. Verdeel er eventueel nog wat extra geraspte kaas overheen.

  5. Dek de schaal af met aluminiumfolie en bak de aardappelgratin in 60 minuten gaar. Verwijder halverwege het folie zodat de gratin een lekker krokant korstje krijgt.

aardappelgratin
aardappelgratin

Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.

Wat vind jij van dit recept?

3.6 (34 stemmen)
Pauline"

Geschreven door:

Pauline

Pauline (oprichtster van Uit Paulines Keuken) is een groot liefhebber van koken, goede koffie, lokale marktjes bezoeken en het verzamelen van kookboeken. Haar passie voor eten vormt de rode draad in haar leven. Ze begint haar dag graag met een lekker ontbijt én een kop koffie, en ze kan de hele dag nadenken over wat er 's avonds op het menu staat.
More About Us

Ook leuk:


Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.

Schrijf je in