Menu
aardappelgratin-4162.jpg

Aardappelgratin

Aardappelgratin is voor ons het ultieme bijgerecht voor kerst. En het past ook helemaal in het klassieke kerstmenu dat we deze week delen. Het is lekker makkelijk en je kan het van tevoren maken. En iedereen lust dit, van jong tot oud. Romige aardappels met heel veel kaas, daar wordt toch iedereen gelukkig van? De truc is om de plakjes zo dun mogelijk te snijden, dit gaat het makkelijkste met een mandoline. En daarna heb je een portie geduld nodig, want dit romige aardappelgerecht heeft wel een uurtje nodig in de oven. Je kan hem ook van zoete aardappelen maken. Eenmaal klaar kan je er met heel veel mensen van genieten. Ideaal!

6 - 8 personen

Ingrediënten voor 6 - 8 personen

  • 600 gr kruimige aardappelen
  • 250 ml slagroom
  • 2 teentjes knoflook
  • 70 gr geraspte kaas (bijv. Gruyère)
  • Peper en zout

Zo maak je het

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden (hetelucht).

  2. Doe de slagroom in een pannetje. Hak de knoflook fijn en voeg dit toe aan de room. Zet de room op het vuur en laat het 10 minuten trekken op een zacht vuur.

  3. Schil de aardappelen en snijd ze in flinterdunne plakjes. Dit gaat het makkelijkste met een mandoline. Verdeel de aardappelplakjes over een ovenschaal. Ik heb ze nu per aardappel in de schaal gezet, maar je kan het ook dakpansgewijs verdelen.

  4. Voeg de kaas toe aan de room en wat peper en zout. Giet dit over de aardappelen. Verdeel er eventueel nog wat extra geraspte kaas overheen.

  5. Dek de schaal af met aluminiumfolie en bak de aardappelgratin in 60 minuten gaar. Verwijder halverwege het folie zodat de gratin een lekker krokant korstje krijgt.

Was het lekker? Of heb je een vraag? Laat het vooral weten via Instagram of Facebook. Heb je dit gemaakt, deel het dan met de #UITPAULINESKEUKEN. Vind ik superleuk!

 

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan