Grote ravioli met paddenstoelen en truffel
Als we aan kerst denken, denken we aan gezellig tafelen en wat bijzonders op tafel. En precies dat is dit vegetarische kerstgerecht: een grote ravioli met paddenstoelen en truffel. Het is feestelijk, elegant én verrassend makkelijk zelf te maken. De combinatie van paddenstoelen, romige mascarpone en die heerlijke geur van truffel is echt zó lekker!
Zelf verse pasta maken voor deze ravioli klinkt misschien als een uitdaging, maar het is vooral een kwestie van… doén! We serveren ze graag met gesmolten boter en natuurlijk wat extra Parmezaanse kaas en versgeraspte truffel (als je die kunt vinden). Echt een gerecht waar iedereen stil van wordt aan tafel.
"Ik maakte dit ooit als voorgerecht tijdens ons kerstdiner, en iedereen dacht serieus dat het uit een restaurant kwam. Terwijl ik gewoon alles 's middags al had voorbereid en alleen nog hoefde te koken en dresseren. Zó fijn als je lekker mee aan tafel wilt zitten in plaats van de hele avond in de keuken te staan!"
Tip: maak een paar testexemplaren
Ons recept is voor meer dan 4 grote ravioli. Dat is expres, want zo kun je een paar testers maken. Dan kun je de kooktijd testen. Het ligt namelijk aan het formaat en dikte van het deeg hoe lang je ze moet koken. Met onderstaand recept heb je voldoende pasta en vulling hiervoor.
Grote ravioli van tevoren maken en invriezen
Pasta maken is best wat werk; iets dat je misschien liever eerder doet, in plaats van op de dag van serveren. Geen probleem: je kunt ze na het maken geweldig invriezen! Leg de raviolo, na het drogen, op een stukje bakpapier naast en los van elkaar in een bakje en vries ze 2-4 uur in. Daarna kunnen ze op en bij elkaar in een bakje met deksel. Je kunt ze 2 weken van tevoren maken. Daarna worden ze minder lekker.
Ingrediënten voor 4 persone
Pastadeeg
- 300 gr pastabloem
- 50-75 gr semolina (is net iets grover)
- 3 eieren
Vulling
- 500 gr gemengde paddenstoelen
- 2 sjalotten
- 1 teen knoflook
- 100 gr roomboter
- 100 gr mascarpone
- 50 gr Parmezaanse kaas (+ extra voor garneren)
- 1 el truffelolie
- verse truffel
- 1 takje rozemarijn
- olijfolie
- peper en zout
Materiaal
Scherm aanhouden tijdens het koken
Zo maak je de grote ravioli
Begin met het maken van het pastadeeg. Doe de bloem in een grote schaal, maak een kuiltje in de bloem. Schenk de eieren in het kuiltje en kneed 10 à 15 minuten met de hand, tot zich een soepel deeg vormt. Is het deeg te droog, voeg dan een klein scheutje water toe.
Het deeg is klaar als het elastisch aanvoelt. Als je het uit elkaar trekt, rekt het een beetje mee. Verpak in plasticfolie en laat circa 30 minuten rusten (op het aanrecht).
Tip: je kunt het ook in een keukenmachine maken. Doe alle ingrediënten in de keukenmachine en pulseer tot het deeg samenkomt. Kneed het dan nog wel 5 minuten met de hand door.
Maak terwijl het deeg rust de vulling. Haal de schil van de sjalot en knoflook en hak fijn. Maak de paddenstoelen schoon en hak 400 gram in kleine blokjes. Houd 100 gram mooie paddenstoelen achter om straks mee te garneren. Ris de blaadjes van de rozemarijn en hak fijn.
Tip: je kunt de paddenstoelen ook fijnhakken in een hakmolentje of keukenmachine. Doe dit wel heel kort en pulserend, het wordt namelijk al snel een te nat mengsel.
Verhit 25 gram boter en een scheutje olijfolie in een koekenpan en fruit de sjalot en knoflook circa 2-3 minuten. Voeg de paddenstoelen en rozemarijn toe en bak circa 6-8 minuten tot het vocht is verdampt en het mengsel droog is. Laat het mengsel afkoelen.
Meng de afgekoelde paddenstoelen met de mascarpone, geraspte Parmezaan en truffelolie. Breng op smaak met peper en zout. Zet apart tot gebruik.
Verdeel het pastadeeg in 2 gelijke stukken en rek elk stuk uit tot een lapje. Zet de pastamachine op de breedste stand en verdeel het deeg tussen de rollers. Draai het er voorzichtig doorheen en herhaal dit een paar keer op dezelfde stand. Zet de machine vervolgens een standje lager en rol de lap nogmaals door de machine. Doe dit tot je een mooi dun pastavel hebt. Maak op deze manier ook een tweede pastavel.
Tip: bestrooi de pastavellen tussendoor met semolina. Zo gaan ze niet vastkleven aan de rollers van je pastamachine en plakken ze ook niet vast aan het aanrecht.
Leg één pastavel op het werkblad en bestuif het licht met bloem aan beide zijden zodat het niet blijft plakken.
Verdeel hierop vier porties vulling van circa 2–3 eetlepels (let op: je houdt waarschijnlijk vulling over, gebruik dus niet alles!). Laat tussen elke portie ongeveer 1,5 cm ruimte om straks te kunnen snijden. Bestrijk de randen rondom de vulling dun met water (met je vinger of een kwastje).
Leg het tweede pastavel er zorgvuldig overheen en druk de lucht rondom de vulling volledig uit, zodat de vulling strak en zonder luchtinsluiting in de pasta zit. Druk de randen goed aan zodat ze stevig sluiten.
Snijd vervolgens met een mes of een gekarteld deegwieltje vierkantjes uit het deeg, zodat je vier ravioli overhoudt. Leg de ravioli op een met semolina bestoven plank of bakplaat en laat ze ongeveer 30 minuten aan de lucht drogen voordat je ze kookt of invriest (zie tip eerder in dit artikel).
Breng een ruime pan met water aan de kook en voeg royaal zout toe. Kook de ravioli ongeveer 3-5 minuten.
Tip: wanneer je ze hebt ingevroren, kook je ze 5-6 minuten. Gebruik je extra gemaakte raviolo om te testen wat de juiste kooktijd is voor jouw ravioli.
Verhit ondertussen een scheutje olie in een koekenpan en bak de achtergehouden mooie paddenstoelen rondom bruin. Verhit de rest van de boter in een pannetje tot gesmolten. Serveer de ravioli met de gesmolten boter, gebakken paddenstoelen, extra geraspte Parmezaan, versgeraspte truffel.
Variatietips
- Gebruik salie in plaats van rozemarijn voor een zachtere smaak
- Voeg wat gebakken spinazie toe aan de vulling voor extra groente (laat deze na het bakken wel goed uitlekken zodat -ie niet te nat is)
- Serveer met een romige champignonsaus in plaats van gesmolten boter
- Maak kleinere ravioli voor een chic voorgerechtje
- Vervang truffelolie door citroen-olijfolie als je een frissere variant wil
- Serveer met een grote pluk rucola voor wat pit
Veelgestelde vragen over het grote ravioli recept
-
Kan ik de pasta ook kant-en-klaar kopen?
Verse lasagnevellen kopen lijkt handig, maar deze zullen te dik zijn om ravioli mee te maken (en ze plakken niet goed aan elkaar). Wat wel kan werken, zijn kant-en-klare wontonvellen van de toko. Deze zijn alleen vaak wel wat kleiner, dus je kunt er alleen kleine ravioli mee maken.
-
Mijn ravioli lekken tijdens het koken, wat doe ik fout?
Zorg dat de randen goed zijn aangedrukt, zonder luchtbellen. Gebruik eventueel een vork om de randjes extra goed te sealen.
-
Hoe weet ik of de vulling stevig genoeg is?
Bak het paddenstoelenmengsel goed droog en laat het afkoelen voor je het mengt met de mascarpone. Dan blijft het mooi stevig.
-
Welke paddenstoelen zijn het lekkerst?
Wij gebruiken graag een mix van kastanjechampignons, oesterzwammen en shiitake. Die geven een volle, hartige smaak aan de vulling.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Recepten bewaren?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in
