Appel recepten: zoet en hartig
Zoete en hartige appel recepten dat is – daar komt ‘ie – appels met peren vergelijken. Klopt. Fijn dat we ze in deze setting niet aan een vergelijking hoeven te onderwerpen. Recepten met appel, dan doet dat vast associaties met het ontbijt en taarten oproepen. We noemen oma’s appeltaart met dot slagroom. Met een nieuwerwetse twist, dat wel. Geen rozijnen, wel gedroogde abrikoos, dadels en abrikozenjam. Runner ups zijn en blijven vaak het tarte tatin appel recept (de omgekeerde appeltaart), de appetijtelijke appel crumble en appel cake(jes). En dan is er nog jaarlijks de O&N-traditie dat we aan de appelflap gaan en zelf appelflappen maken. Zouden we zowat de friszure appelmoes over het hoofd zien. Zelf appelmoes maken (of appelcompote maken met grotere stukken appel) is het allerleukst.
Door met de hartige appel recepten, want ook die zijn er in grote getalen. Meest bekend is misschien wel rodekool met appel. Een duo dat als een goed huwelijk is. Smaakt het naar meer? Doe dan binnenkort ook eens de test met rodekool stamppot met appel. En als je dan toch een appeltje aan het schillen bent, stop ze eens in de Waldorfsalade.
Welke appel voor appeltaart gebruiken?
De drempel om zelf appeltaart te maken, is laag. Het enige wat de drempel behoorlijk kan verhogen, is welke appel voor appeltaart te gebruiken. Belangrijkst is dat de appels tijdens het bakken niet veel vocht, smaak en stevigheid verliezen. Het moet geen moes worden. Appel soorten die bij ons een basispositie in de appeltaart te pakken hebben, zijn Goudreinetten of Elstars. Met Jonagold kan je ook prima uit de voeten. Keertje iets anders? Breng het ietwat zure Granny Smith met het zoete deeg samen. De kracht van tegenpolen!
Voor als je zin hebt in meer fruit deze recepten voor fruittaarten. Dat is nog eens makkelijk aan wat vitamines komen.