Tafel dekken: 5 tips

Tafel dekken: 5 tips

De tafel dekken doe je zo! Wij geven 5 tips voor een feestelijk gedekte tafel. Leuk voor de aankomende kerstdagen, maar ook als je een keer wilt uitpakken of een dinnerparty organiseert. Dan is een goed gestylde eettafel onmisbaar. Maar hoe pak je dat aan? Met deze 5 tips is de tafel mooi dekken een fluitje van een cent. Het is niet ingewikkeld en je hoeft ook echt geen honderden euro’s uit te geven aan mooi servies of accessoires. Een feestelijke tafel dekken kan iedereen!

 

 

Tafel dekken: 5 tips

1. Kies een kleurenschema

Bepaal vooraf een kleurenschema. Binnen dat kleurenschema kun je de juiste spullen en accessoires bij elkaar zoeken. Neem als basis een mooi tafelkleed of servies wat je al in huis hebt en bedenk hier twee accentkleuren bij. Deze kleuren laat je dan terugkomen in de bloemen, kaarsen of het glaswerk.

2. Maak het persoonlijk

Jouw gasten krijgen een speciaal gevoel als je iets persoonlijks toevoegt aan de eettafel. Bijvoorbeeld aan een handgeschreven naamkaartje of een gepersonaliseerd menukaartje dat je op het bord legt. Ook leuk, een mooie zwartwit polaroidfoto waar je op de achterkant een persoonlijke boodschap schrijft. Je gasten zullen verrast zijn en het is meteen een ijsbreker aan tafel.

Tafel dekken: 5 tips

3. Gebruik verschillende stijlen

Wissel verschillende stijlen met elkaar af om het wat spannender te maken. Combineer gouden bestek met vintage glaasjes (die scoor je goedkoop bij de kringloop), keramieken schalen en servies. Of kies voor houten accenten met stoere materialen zoals leer en metaal. Verschillende materialen en structuren zorgen voor afwisseling en een tafel die uitnodigt om lekker te eten.

4. Voeg groen toe

Zonder groen of bloemen blijft de styling een beetje statisch. Leg op het midden van de tafel mooie takken met besjes, bloemen of eucalyptus, passend bij het seizoen. Of maak een takje of bloemetje vast aan het servet. Ook leuk: allemaal kleine vaasjes in het midden van de tafel met verse bloemen.

Droogbloemen zijn ook leuk om te gebruiken en die kan je lekker bewaren.

Tafel dekken: 5 tips

5. Kies voor textiel

Gebruik stoffen servetten in plaats van papieren. Dit geldt ook voor het tafelkleed. Textiel geeft een meer luxe en feestelijke uitstraling dan papier. Je kunt ook meerdere stoffen met elkaar combineren. Een basic linnen tafelkleed met een kaasdoek tafelloper (in een accentkleur) is altijd mooi.

Hoe hoort het?

Wil je het helemaal volgens de etiquette doen? Onthoud dan deze tips.

  • Leg het bestek neer op volgorde van de gangen en werk daarbij van buiten naar binnen.
  • Leg de vorken niet strak naast elkaar, maar dek ze dakpansgewijs in.
  • Het dessertbestek leg je boven je bord. Een handig ezelsbruggetje, de Lepel wijst naar Links, het voRkje wijst naar Rechts.
  • Leg aan de linkerzijde van het bord een sideplate met botermesje voor het brood. Deze kun je ook links boven neerleggen.
  • Leg het servet op het bord.
  • De wijnglazen dienen in een diagonale lijn te staan. Onthou ook hier van buiten naar binnen. Zet het glas voor de witte wijn boven het mes van het voorgerecht en werk zo naar binnen.
  • Een handig ezelsbruggetje voor wijnglazen is Rood hoor in een gRoot glas en wit in een klein glas.
  • De waterglazen zet je het meest boven aan.

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registeer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.

Schrijf je in