Paris brest recept

Paris Brest

Paris Brest is klassiek Frans gebak: ziet er spectaculair uit én ja, het is even wat werk om te maken. Maar het resultaat… Deze versie met hazelnoot-botercrème is rijk, romig en heeft dat perfecte contrast tussen luchtig deeg en volle vulling. De krans van soezendeeg (naar recept van Cees Holtkamp) wordt mooi krokant in de oven en ziet er met het amandelschaafsel en poedersuiker uit als een klein kunstwerkje op tafel. Ideaal voor de feestdagen of als showstopper bij een etentje!

Paris Brest met hazelnoot-botercrème

De hazelnoot-botercrème maken we op basis van een Swiss meringue botercrème – dat klinkt ingewikkeld, maar we leggen het stap voor stap uit in dit how-to recept. Meng daar wat goede hazelnootpasta en vanille doorheen en je hebt een vulling waar je gasten gegarandeerd ooh la la bij zeggen.

“Dit is zo’n dessert waar iedereen het na afloop nog over heeft...”

Pauline

Paris brest recept
Paris brest dessert

Ingrediënten 6-8 personen

  • 100 gr bloem
  • 100 gr volle melk
  • 100 gr water
  • 100 gr roomboter
  • 4 eieren (maat M)
  • 4 el amandelschaafsel
  • 1 snuf zout
  • poedersuiker

Voor de botercrème

  • 80 gr eiwit (liefst gepasteuriseerd)
  • 240 gr roomboter (op kamertemperatuur)
  • 130 gr suiker
  • 1 tl vanille extract
  • 5 el hazelnootpasta

Materiaal

Kookmodus

Scherm aanhouden tijdens het koken

Zo maak je het Paris Brest recept

  1. Verwarm de oven alvast voor op 200 graden (boven- en onderwarmte). Gebruik geen hetelucht; deze stand is niet geschikt voor iets wat moet rijzen!

  2. Breng in een pan melk, 100 gram water, boter en flinke snuf zout aan de kook. Haal de pan van het vuur en voeg in één keer de bloem toe. Roer stevig met een houten lepel tot een samenhangend beslag ontstaat dat loskomt van de pan.

  3. Zet de pan terug op het vuur en laat het mengsel al roerend 3-5 minuten garen. Haal van het vuur en laat 5 minuten afkoelen. Wanneer je je vinger in het mengsel kunt steken en het warm aanvoelt maar niet heet is, is het voldoende afgekoeld.

    Voeg daarna één voor één de eieren toe, telkens goed mengen tot het ei volledig is opgenomen. Het beslag moet dik en elastisch zijn. Het moet er glanzend uitzien maar niet vet. Schep het beslag in een spuitzak met een grote (gekartelde) spuitmond.

  4. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Spuit 2 aparte ringen (een boven- en een onderkant) van 20 cm in diameter. Strooi over 1 het amandelschaafsel.

    Tip: gebruik eventueel een klein bord om de omtrek van de ringen af te tekenen (met potlood) op het bakpapier. Let op: in de oven gaat het beslag uitzetten. Teken de ringen dus niet te dicht op elkaar.

  5. Bak de twee ringen in het midden van de oven, in circa 25 minuten goudbruin en krokant. Zet de oven uit, en laat het deeg in de oven afkoelen met de ovendeur op een kier (stop er bijvoorbeeld een pollepel tussen).

    Tip: open de deur van de oven tijdens het bakken nooit! Haal de Paris Brest ook niet direct uit de oven na het bakken, maar laat hem – zoals beschreven – afkoelen in de oven. Deze tips helpen tegen het instorten.

Zo maak je de hazelnoot-botercrème

  1. Maak intussen de hazelnoot-botercrème.

    Verwarm hiervoor de suiker en het eiwit au bain marie (in een kom die op een pan met kokend water staat, zorg ervoor dat de kom het water niet raakt). Roer het mengsel 5 minuten totdat de suiker opgelost is. Wrijf een beetje eiwit tussen je duim en wijsvinger om te testen; je mag geen korrels meer voelen.

    Zodra de suiker opgelost is, mix je dit mengsel voor ongeveer 10 minuten in je keukenmixer. Hierdoor koelt het mengsel af en worden de eiwitten stijf. Je moet de kom op zijn kop kunnen houden, zonder dat het eiwit eruit valt.

    Vervolgens voeg je klontje voor klontje de boter (die op kamertemperatuur is, maar niet te zacht) toe. Voeg het vanille extract toe en mix ongeveer 10 minuten tot een romige massa. Meng de botercrème met de hazelnootpasta. Schep daarna alles in een spuitzak en bewaar tot gebruik in de koelkast.

  2. Snijd de afgekoelde soezenringen eventueel wat rechter, met een gekarteld mes, zodat je een mooie onder- en bovenkant hebt. Spuit de botercrème in flinke toeven op de onderste helft. Dek af met de bovenste ring en bestrooi royaal met poedersuiker.

Veelgestelde vragen over dit recept

Variatietips

  • Vervang de hazelnootpasta door pistachepasta voor een verrassende twist
  • Voeg een laagje frambozen toe voor een fris effect
  • Liever iets minder zoet? Laat dan het poedersuiker bovenop achterwege

Voorbereiden

De krans kun je een dag van tevoren bakken en bewaren in een luchtdichte doos op kamertemperatuur. De botercrème kun je ook eerder maken en koel bewaren. Vul de Paris Brest bij voorkeur op de dag zelf (en niet te lang voor het serveren), zodat het deeg lekker krokant blijft.

Paris brest
Paris brest recept

Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.

Wat vind jij van dit recept?

5.0 (1 stem)
Pauline"

Geschreven door:

Pauline

Pauline (oprichtster van Uit Paulines Keuken) is een groot liefhebber van koken, goede koffie, lokale marktjes bezoeken en het verzamelen van kookboeken. Haar passie voor eten vormt de rode draad in haar leven.
More About Us

Ook leuk:

Recepten bewaren?

Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:

  • Download gratis ebooks
  • Bewaar je favoriete recepten
  • Voeg je recepten toe aan collecties
  • Maak een weekmenu
  • Stel je persoonlijke voorkeuren in
Aanmelden

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

 

Kerstmenu

Stuur me de recepten!