Stoofpot met rundvlees en ontbijtkoek
Zelf een stoofpot maken is veel gemakkelijker dan je denkt en het kost je ook helemaal niet zoveel tijd! Dit stoofpotje van rundvlees heb je in 20 minuten op het vuur staan en daarna stoof je de runderriblappen in 2,5 tot 3 uur helemaal gaar tot dat er heerlijk draadjesvlees overblijft (maar daar hoef je natuurlijk niet naast te blijven staan). Een stoofpot is net als soep opgebouwd uit allemaal verschillende smaken. Die komen uit de groenten, de bouillon, het aanbakken van het vlees en de extra’s die je toevoegt (kruiden zoals laurier en in dit geval de ontbijtkoek). Vooral het aanbakken zorgt voor extra smaak. Neem daar dus even de tijd voor.
Zelf stoofvlees maken
Aanbakken van vlees werkt het beste wanneer je de stukken vlees goed droog dept met een stukje keukenpapier. Daarna verhit je olie en boter in een stoofpan (wissel niet van pan en maak de pan ook niet schoon tijdens alle stappen, anders verlies je dus die smaken die je wilt opbouwen). Dan bak je in een enkele laag (dus niet de stukken vlees op elkaar leggen) met 2 centimeter ruimte tussen de stukken vlees, op hoog vuur, goed bruin (niet een beetje bruin, echt goed bruin). Het is heel waarschijnlijk dat niet alles in 1 keer in de pan past. Daarna haal je het vlees uit pan en bak je groenten goed aan. Ook die geven meer smaak af wanneer je ze aanbakt dan zomaar in de pan gooit. En dan ben je klaar, vlees terug in de pan, ontbijtkoek er overheen verkruimelen en de bouillon er overheen schenken. Zorg dat de stoofpot op heel laag vuur staat zodat er niets in de pan aanbrand. Wij nemen na een uur altijd een kijkje, al is het maar om de heerlijke geur even op te snuiven! Op deze manier wordt je stoofvlees echt zacht en niet taai. Eet deze stoofpot bijvoorbeeld met zelfgemaakte aardappelpuree.
De nieuwste recepten in je inbox?
Ja, dat wil ik!De nieuwste recepten in je inbox?
We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.
Ingrediënten voor 4 personen
- 800 gr runderriblappen
- 3 stengels bleekselderij
- 2 uien
- 3 bospenen
- 1-1,5 liter rundvleesbouillon
- 100 gr ontbijtkoek
- 3 laurierblad
- 25 gr boter
- Peper en zout
- Olijfolie
Lekker met
Materiaal
Scherm aanhouden tijdens het koken
Zo maak je het
Dep de runderriblappen droog met keukenpapier. Bestrooi ze royaal met zout en peper en snijd ze daarna in grove stukken van ongeveer 4 centimeter. Leg even apart.
Was de bleekselderij (houd het selderijgroen achter en hak fijn) en snijd in dunne ringetjes. Maak de wortels schoon en snijd in plakjes van 0,5 centimeter. Pel de uien en hak fijn.
Verhit in een pan met een dikke bodem (het liefste een stoofpan) een scheutje olijfolie, voeg de boter toe en laat smelten. Wacht tot de belletjes weg zijn en bak daarna (in meerdere etappes) de stukken runderriblap in een enkele laag op hoog vuur rondom bruin. Neem hier even de tijd voor. Hoe bruiner hoe beter. Maak tussendoor de pan niet schoon, de aangebakken stukjes vlees raken straks weer los van de pan en maakt de stoofpot extra lekker. Leg het vlees op een bord.
Doe de ui, bleekselderij en plakjes wortel in de pan (nog steeds niet schoonmaken) en bak 2-3 minuten tot de ui mooi goudbruin is. Leg de stukken vlees tussen de groenten. Verkruimel de ontbijtkoek over het vlees en schep even om. Steek de laurierblaadjes tussen het vlees en de groenten en schenk rustig de bouillon erbij. Breng zachtjes aan de kook. Zet de pan dan op heel laag vuur, zo laag dat de bouillon heel zachtjes kookt. Leg de deksel op de pan en laat tenminste 2,5 -3 uur stoven tot het vlees helemaal zacht is en je het met gemak uit elkaar trekt in fijne draadjes.
Je kunt de pan op tafel zetten, maar wanneer je wilt ook het vlees en groenten al uit de pan scheppen en wat saus uit de pan er overheen schenken. Garneer met het achtergehouden selderijgroen. Breng eventueel verder op smaak met zout en peper. Wij vinden deze stoofpot heel lekker met aardappelpuree, gekookte aardappels of gebakken aardappeltjes.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Recept bewaren?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in