
Ajam pangang
Ajam pangang is zó’n lekker Chinees-Indonesisch gerecht. Die zoet-pittige saus gecombineerd met malse kippendijen en rijst… Daar kun je toch geen genoeg van krijgen? Het mooie van dit recept is dat het je meteen het gevoel geeft alsof je een gerecht van de toko op tafel hebt getoverd, maar dan gewoon uit je eigen keuken. De sperziebonen erbij maken het lekker fris en knapperig. En een schepje sambal en wat kroepoek erbij maken het helemaal af.
Marineren = de truc
Het marineren van de kip klinkt misschien als veel werk, maar eigenlijk doet de koelkast al het harde werk voor je.
Wel een kleine tip uit ervaring: de eerste keer dat we dit maakten, hadden we de marinade wat korter laten intrekken. Resultaat? Minder smaak. Dus echt even goed laten marineren, dat maakt een wereld van verschil.



De nieuwste recepten in je inbox?
De nieuwste recepten in je inbox?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten & meer.
Ingrediënten voor 4 personen
- 300 gr kippendijfilet
- 300 gr rijst (bv. witte rijst, basmati of zilvervliesrijst)
- 300 gr sperziebonen
- 2 uien
- 3 tenen knoflook
- 2 cm gember
- 250 ml passata
- 2 el tomatenpuree
- 0,5 el sambal oelek
- 6 el ketjap manis
- 1,5 tl vijfkruidenpoeder
- 2 el rijstazijn
- 1 tl maïzena
- zonnebloemolie
- peper en zout
Voor erbij
- sambal
- kroepoek
- zoetzure komkommer
Scherm aanhouden tijdens het koken
Zo maak je het
Haal de schil van de ui en knoflook en hak beiden fijn. Rasp de gember. Meng de ui, knoflook, gember, sambal oelek en ketjap manis tot een marinade/saus. Verdeel in tweeën. De helft gebruik je als marinade, de andere helft gebruik je om de saus te maken. Snijd de kippendijfilets in stukken en meng deze door de marinade. Laat de kip minimaal 2 uur marineren in de koelkast.
Haal de kip uit de marinade, verhit een scheutje olie in een koekenpan en bak de stukjes kip rondom bruin tot ze licht gebruind zijn. Haal uit de koekenpan en zet even apart.
Verhit opnieuw een scheutje olie in de pan en fruit de overgebleven helft van de marinade samen met de tomatenpuree en vijfkruidenpoeder 2 minuten op laag vuur. Voeg rijstazijn, passata en 200 milliliter water toe en breng zachtjes aan de kook. Laat de saus 10 minuten zachtjes pruttelen.
Roer de maïzena in een kommetje los met een beetje koud water, voeg dit toe aan de saus en laat binden. Breng de saus met peper en zout. Voeg de stukjes kip toe en warm ze weer kort op in de saus.
Kook ondertussen de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Maak de sperziebonen schoon en kook ze in licht gezouten water beetgaar. Dat duurt, afhankelijk van de dikte, ongeveer 6 tot 8 minuutjes.
Verdeel de rijst over de borden, schep de saus met kip er over. Geef de sperziebonen erbij. Serveer eventueel met zoetzure komkommer, een schep sambal en een handje kroepoek.
Variatietip
Wil je de ajam pangang een keer vega maken? Vervang de kippendijen door tofu. Voeg een handje gebakken uitjes toe vlak voor het serveren, dat geeft net een lekkere crunch. Je kunt ook variëren met de groenten; broccoli of paksoi passen hier ook heel goed bij.
Bewaartip
Heb je wat over? Lucky you! De ajam pangang smaakt de volgende dag vaak nog beter omdat alle smaken dan goed zijn ingetrokken. Dit gerecht kun je ook prima invriezen, al is het slim om de sperziebonen apart te bewaren om ze knapperig te houden. Zo heb je een heerlijke homemade maaltijd klaarstaan voor een drukke dag!


Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Recepten bewaren?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in