Rode wijn risotto
Deze rode wijn risotto met paddenstoelen is een feestmaal op zich, perfect als vega kerstgerecht. Het is het soort gerecht dat je tafelgasten een wow-momentje bezorgt. Het gerecht ziet eruit alsof je uren hebt staan roeren in de keuken (en dat valt gelukkig reuze mee). Denk: romige, fluweelzachte risotto met een rood-paarse tint die supermooi past bij de feestdagen. Een hap van deze vegetarische risotto en je voelt je meteen gelukkig!
Rode wijn risotto: vega kerst hoofdgerecht
Dit is echt een van onze favo vega kerst hoofdgerechten. De diepe smaak van rode wijn past geweldig bij aardse paddenstoelen, en die krokante salieblaadjes maken het helemaal af. Serveer met een frisse groene salade en misschien een knapperig stokbroodje voor wat extra crunch. En als je het écht feestelijk wil maken, schenk dan een mooi glas van diezelfde rode wijn die je in de risotto hebt gebruikt. Dubbel genieten!
De nieuwste recepten in je inbox?
De nieuwste recepten in je inbox?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten & meer.
Ingrediënten voor 4 personen
- 300 gr risottorijst
- 400 + 250 gr gemengde paddestoelen
- 1 ui
- 1 teen knoflook
- 2-3 takjes salie
- 50 gr roomboter
- 50 gr Parmezaanse kaas
- 350 ml rode wijn
- 750 ml groentebouillon
- olijfolie
- peper en zout
Scherm aanhouden tijdens het koken
Zo maak je het
Haal de schil van de ui en knoflook. Snipper de ui en hak de knoflook fijn. Maak de paddenstoelen schoon en snijd ze in stukken.
Verhit een scheutje olijfolie in een grote diepe koekenpan op middelhoog vuur en fruit hierin de ui en knoflook tot ze glazig zijn, circa 3 minuten. Voeg 400 gram paddestoelen toe en bak 5-6 minuten mee. Roer de risottorijst er door en bak 2 minuten mee, totdat de rijstkorrels licht doorschijnend worden. Blus af met de rode wijn; en roer totdat de wijn bijna volledig is opgenomen door de rijst.
Schenk, terwijl je blijft roeren, de groentebouillon in kleine beetjes bij de rijst. Wacht steeds tot de bouillon is opgenomen voordat je meer toevoegt. Herhaal dit proces ongeveer 20-25 minuten, totdat de risotto romig en gaar is.
Verhit in een andere pan 1 eetlepel boter en bak hierin de resterende 150 gram paddenstoelen goudbruin. Bestrooi met peper en zout en zet apart voor de topping.
Verhit opnieuw een eetlepel boter in een koekenpan en bak de salieblaadjes kort tot ze krokant zijn. Leg ze op een bordje met een stukje keukenpapier om uit te lekken en bestrooi met wat zeezout.
Roer vlak voor het serveren een klontje boter (circa 20 gram) en de geraspte Parmezaanse kaas door de rode wijn risotto. Breng op smaak met peper en zout. Verdeel de risotto over de borden en garneer met de gebakken paddenstoelen en krokante salieblaadjes.
Variatietips
Wil je de risotto nog meer diepgang geven? Voeg dan wat gedroogde porcini toe aan de bouillon of gebruik naast de Parmezaanse kaas een pittige andere kaas, zoals Pecorino of een andere oude kaas. En voor een vegan versie kun je de boter en kaas weglaten of vervangen door plantaardige alternatieven.
Bewaartip
Risotto is het allerlekkerst vers, maar als je toch wat over hebt (wat trouwens zeldzaam is bij ons…), kun je het prima een dag bewaren in de koelkast. Maak er de volgende dag arancini van: risottoballetjes die je vult met extra kaas, rolt in paneermeel en goudbruin frituurt of bakt.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Gratis ebook ontvangen?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in