
Roerbak spitskool
Soms heb je van die dagen waarop je iets gezonds wil eten, maar geen zin hebt in gedoe. Dit recept is precies dat: een snelle roerbak spitskool, sappige shiitake en een romige pindasaus. Ideaal als je doordeweeks even snel iets lekkers op tafel wil zetten, zonder een berg pannen vies te maken.
Roerbak spitskool met pindasaus – een snelle doordeweekse favoriet
Wij maken deze roerbak spitskool vaak als we nog wat restjes groenten in de koelkast hebben liggen. Spitskool is heerlijk om te wokken, omdat het snel gaar is en toch een lekkere bite houdt. De shiitake geven een diepe, vlezige smaak en die romige pindasaus… ja, die maakt echt álles lekkerder. Je kunt het helemaal naar smaak aanpassen: extra pittig met wat sambal of juist fris met een kneepje extra limoen.
Serveer de roerbak met rijst en eventueel een handje gehakte pinda’s voor een lekkere crunch. Oh, en een gekookt eitje erbij is trouwens ook een aanrader!



De nieuwste recepten in je inbox?
De nieuwste recepten in je inbox?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten & meer.
Ingrediënten
- 300 gr basmatirijst (of volkoren basmatirijst)
- 4 eieren
- 1 flinke spitskool
- 150 gr peultjes
- 100 gr doperwten (diepvries)
- 125 gr shiitake
- 3 bosuien
- 1 rode peper
- 2 tenen knoflook
- 3 tl curry madras kruiden (of kerriepoeder)
- 1 el sojasaus
- 4 el pindakaas
- 1 el limoensap
- (zonnebloem)olie
- peper en zout
Scherm aanhouden tijdens het koken
Zo maak je het
Snijd de spitskool in dunne reepjes, de bosui in ringen, de rode peper fijn en pers de knoflook uit. Snijd de shiitake in plakjes.
Tip: wil je sneller klaar zijn? Koop dan gesneden spitskool.
Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Kook de eieren in 7 minuten hard. Laat de eieren vervolgens schrikken in koud water.
Verhit een scheutje olie in een wok of ruime koekenpan. Bak de bosui, rode peper en knoflook een paar minuten aan op middelhoog vuur (pas op dat de knoflook niet verbrandt). Voeg de spitskool toe en roerbak tot deze licht begint te kleuren. Doe de shiitake erbij en bestrooi met de curry madras kruiden. Schep goed om en bak nog 2 minuten. Voeg de peultjes, diepvries-doperwten en sojasaus toe en roerbak nog 3-4 minuten, tot de groenten beetgaar zijn.
Meng de pindakaas met het limoensap en 100 milliliter water en breng aan de kook. Laat het mengsel al roerende inkoken tot een gladde, dunne saus. Breng op smaak met een beetje zout.
Pel de eieren en halveer ze. Serveer de witte rijst met de gewokte groenten. Zigzag de pindasaus eroverheen en leg op elk bord een gehalveerd eitje.
Variatietips
- Nog meer eiwitten? Voeg wat gebakken kip, tofu of tempeh toe voor extra proteïne.
- Meer groenten? Voeg paprika, wortel of taugé toe voor extra kleur en crunch.
- Nog sneller? Maak de pindasaus alvast een dag van tevoren of gebruik een kant-en-klare variant, dan hoef je ‘m alleen nog maar op te warmen.


Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Recepten bewaren?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in