Sticky chicken
Sticky chicken met rijst, dat klinkt toch meteen als een topper? Sappige kippendijen, omhuld in een zoet-pittige saus die perfect kleverig is — het water loopt ons in ieder geval al in de mond. Deze kip is supermakkelijk om te maken. En die geur? Die lokt iedereen de keuken in! De rijst met sperzieboontjes kook je samen in één pan, lekker handig. Oh, en vergeet die finishing touch niet: een flinke schep knapperige gebakken uitjes voor dat extra beetje crunch.
Zo serveer je de sticky chicken
Serveer de sticky kip met geurige rijst en sperzieboontjes. Ook lekker: voeg een lepel zoetzure komkommer toe voor wat frisse tegenhanger (het recept daarvan vind je hier). Of ga voor wat extra pit en serveer er een frisse salade met mango, chilipeper en koriander bij. Yum!
De nieuwste recepten in je inbox?
De nieuwste recepten in je inbox?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten & meer.
Ingrediënten voor 4 personen
- 350 gr kippendijen
- 300 gr basmatirijst
- 200 gr sperziebonen
- 4 bosuien
- 2 tenen knoflook
- 1 ui
- 2 cm gember
- 500 ml kippenbouillon
- 1 el bruine basterdsuiker
- 3 el sojasaus
- 1 el sweet chilisaus
- 1 el ketjap
- 2 el gebakken uitjes
- 10 gr koriander
- 1 tl kurkuma
- olie
- peper en zout
Scherm aanhouden tijdens het koken
Zo maak je het
Snijd 3 bosuien in dunne ringetjes. Haal de schil van de ui en knoflook en maak de gember schoon. Hak ui, knoflook en gember fijn. Maak de sperziebonen schoon door de uiteinden te verwijderen en snijd ze in kleine stukjes. Zet alle gesneden groenten apart.
Bak de bosui, ui en de helft van de knoflook en de helft van de de gember aan in wat olijfolie tot ze zacht en lichtbruin zijn. Voeg de rijst, sperziebonen, kurkuma en bouillon toe. Breng zachtjes aan de kook, leg een deksel op de pan en kook in ongeveer 12 minuten op laag vuur gaar.
Haal de pan van het vuur en laat de rijst nog 10 minuten rusten (laat de deksel op de pan liggen!).
Meng de sojasaus, ketjap, chilisaus, bruine basterdsuiker en de resterende knoflook en gember in een kom.
Snijd de kip in repen en bestrooi met peper en zout. Bak rondom bruin in een (andere) koekenpan in wat olijfolie. Voeg de saus toe. Schep met regelmaat om, zodat de saus gaat karameliseren en aan de kip blijft plakken.
Serveer de sticky chicken met rijst en sperziebonen en garneer met gebakken uitjes. Hak de koriander en de laatste bosui in ringetjes en strooi over de sticky kip. Lekker met zoetzure komkommer.
Variatietips
Geen fan van sperzieboontjes? Vervang ze dan door edamameboontjes of broccoli. Je kunt de marinade ook op smaak brengen met een lepeltje honing of sinaasappelsap voor een fruitige twist. En wil je nog meer crunch? Strooi er eens wat geroosterde sesamzaadjes overheen.
Bewaartip
Deze sticky kip kun je (eenmaal gebakken!) 2-3 dagen in de koelkast bewaren. De smaak wordt alleen maar beter! Ideaal dus om vooruit te koken. Warm het gewoon weer op in de oven of magnetron. De rijst kun je het best apart bewaren of vers koken.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Gratis ebook ontvangen?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in