Venkel risotto met gerookte zalm
Risotto is zo’n gerecht dat keer op keer lekker blijft – en je kunt er ook zo goed een flinke pan van maken, waar iedereen van blijft opscheppen. Deze venkel risotto met gerookte zalm en kappertjes is weer eens wat anders. Het romige van de risotto past heel goed bij de frisse smaak van venkel en de ziltigheid van gerookte zalm en kappertjes. Dit is comfort food met een frisse twist!
Welke risottorijst kies je?
Risottorijst is er in verschillende soorten, elk met zijn eigen karakter. De bekendste zijn Arborio, Carnaroli en Vialone Nano. Arborio is de meest gangbare soort, met een romige textuur en een wat stevigere korrel. Carnaroli wordt vaak de “koning van de risottorijst” genoemd, door zijn hoge zetmeelgehalte, wat zorgt voor een superromige risotto. Vialone Nano is een kleinere korrel die snel kookt: die maakt een wat lichtere risotto. Voor dit gerecht zouden we Carnaroli aanraden.
De nieuwste recepten in je inbox?
Ja, dat wil ik!De nieuwste recepten in je inbox?
We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.
Ingrediënten voor 4 personen
- 300 gr risottorijst
- 200 gr gerookte zalm
- 50 gr geraspte Parmezaanse kaas
- 30 gr roomboter
- 2 venkelknollen
- 1 ui
- 2 tenen knoflook
- 2 citroenen
- 100 ml witte wijn
- 1 litr groentebouillon
- 2 el kappertjes
- olijfolie
- peper en zout
Scherm aanhouden tijdens het koken
Zo maak je het
Haal de schil van de ui en knoflook en hak beiden fijn. Maak de venkelknollen schoon, snijd de onderkant er af en verwijder eventuele kapotte buitenbladeren. Snijd 1 venkelknol in kleine stukjes en de andere in dunne plakjes.
Leg de venkelplakjes in een kom, besprenkel de venkelplakjes met 1 eetlepel olijfolie en sap van 1 citroen. Bestrooi met peper en zout en zet tot gebruik in de koelkast.
Verhit een scheutje olijfolie in een diepe ruime koekenpan of een hapjespan. Bak de ui, knoflook en stukjes venkel op een laag vuur tot ze zacht zijn. Voeg de risottorijst toe en bak tot de korrels glazig zijn. Blus af met de witte wijn en roer goed door.
Wanneer de rijst de witte wijn bijna heeft opgenomen voeg je beetje bij beetje de groentebouillon toe. Telkens als de bouillon bijna is opgenomen voeg je de volgende soeplepel bouillon toe, herhaal dit tot de risotto gaar is.
Roer de geraspte Parmezaanse kaas en klontjes roomboter door de risotto en voeg de citroenrasp en het sap van 1 citroen toe. Breng op smaak met peper.
Snijd de gerookte zalm in reepjes en schep door de risotto. Garneer met de knapperige venkelplakjes en kappertjes voor het serveren.
Serveertip
Deze risotto is ideaal voor een speciaal diner, maar ook gewoon als je jezelf eens lekker wil verwennen. Serveer met een frisse groene salade en eventueel een goed glas witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc.
Variatietip voor deze venkel risotto
Wil je een vegetarische variant? Laat de gerookte zalm weg en voeg in plaats daarvan wat geroosterde groenten toe, zoals cherrytomaten of courgette. Voor een extra luxe touch kun je wat mascarpone door de risotto roeren voor een nog romiger resultaat.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Gratis ebook ontvangen?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download het gratis ebook vol herfstrecepten
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in