Pasta recepten

Pasta is misschien wel het fijnste comfort food dat er bestaat. Makkelijk, snel en eindeloos mee te variëren. Of je nu houdt van romige carbonara, een klassieke ragu, pittige tomatensaus of juist lichte veggie pasta’s: er is altijd wel een pastagerecht dat past bij jouw mood. Het mooie is dat je met een paar goede basisingrediënten al heel ver komt. Een goede olijfolie, verse knoflook, tomaten en wat geraspte kaas doen al wonderen. En pasta is perfect voor drukke dagen: binnen een half uur heb je al iets lekkers op tafel!

Snelle pasta’s (klaar in 30 minuten)

Pasta is ideaal als je weinig tijd hebt. Ga voor verse pasta in plaats van gedroogde, want verse pasta kookt binnen drie minuten. Gebruik roerbakgroenten, tomatenblokjes uit blik of pesto voor extra snelheid. Voeg ei, ricotta of tonijn toe voor extra eiwitten. En bewaar altijd wat pastawater, dat maakt je saus direct romiger. Binnen een half uur heb je zo een heerlijk bord pasta op tafel.

pasta pesto Favoriet

Pasta pesto

Lees meer over Pasta pesto
pasta pesto roomsaus Favoriet

Pasta pesto roomsaus

Lees meer over Pasta pesto roomsaus
Onze favoriet
Pastasalade met rode pesto op een bord Favoriet

Pastasalade met rode pesto

Lees meer over Pastasalade met rode pesto
Recept pasta met garnalen Favoriet

Pasta met garnalen

Lees meer over Pasta met garnalen
Onze favoriet
Carpaccio salade - recepten met sla Favoriet

Carpaccio pastasalade

Lees meer over Carpaccio pastasalade
Pasta met venkel Favoriet

Pasta met venkel en zalm

Lees meer over Pasta met venkel en zalm

Alles wat je moet weten over pasta

Pasta koken

  • Gedroogde pasta: meestal 8 tot 12 minuten.
  • Verse pasta: 2 tot 4 minuten.
  • Gnocchi: klaar zodra ze boven komen drijven.
  • Risotto: 20-25 minuten langzaam garen, regelmatig roeren.

Pasta bewaren
Doe restjes in een afgesloten bak in de koelkast. Vaak tot 2-3 dagen houdbaar, maar ruik en proef altijd voordat je het opwarmt.

Pasta invriezen
Gekookte pasta kan prima ingevroren worden. Doe er een klein beetje olie door zodat het niet plakt. Maximaal 3 maanden houdbaar.

Pasta opwarmen
Het lekkerst in de pan met een beetje water of bouillon, dan wordt het weer zacht en romig.

Hoeveel pasta per persoon?

  • Gedroogde pasta: 80 tot 100 gram per persoon (voor kinderen reken je ongeveer 50 tot 75 gram per persoon)
  • Verse pasta: 120 tot 150 gram per persoon.
De lekkerste pastasauzen

Wie dol is op pasta, weet dat alles valt of staat met een goede saus. Met een handvol ingrediënten maak je al snel iets heerlijks. Denk aan romige alfredo, frisse tomatensaus of een pittige arrabbiata. Verse knoflook en goede kwaliteit olijfolie doen veel. En laat je saus altijd even goed pruttelen voor extra diepgang.

Bonustip: een scheutje pasta-kookwater maakt je saus meteen gladder en romiger.

Houd het simpel: de lekkerste pastasauzen hebben vaak maar een paar ingrediënten. En misschien wel de belangrijkste tip: laat de pasta altijd even in de saus mee garen (dus niet pasta los op het bord en een schep saus erop!). Zo trekt de smaak er helemaal in.

Naar de pastasauzen
ingrediënten pasta

Gezonde pasta

Pasta met zeevruchten Favoriet

Pasta met zeevruchten

Lees meer over Pasta met zeevruchten
courgette pasta uit de oven Favoriet

Courgette pasta uit de oven

Lees meer over Courgette pasta uit de oven
Groene lasagne Favoriet

Groene lasagne met pesto

Lees meer over Groene lasagne met pesto
zoete aardappelpasta Favoriet

Zoete aardappelpasta met citroensaus

Lees meer over Zoete aardappelpasta met citroensaus

Hoe maak je pasta?

Zelf pasta maken is zó leuk en helemaal niet moeilijk. Het enige dat je wel echt nodig hebt, is een pastamachine. Daarmee rol je het deeg mooi dun uit. Gebruik speciale pastabloem voor het beste resultaat, die kun je gewoon in de supermarkt kopen. Het deeg maken is makkelijk: dat kan in de keukenmachine of met de hand. Laat het deeg altijd even rusten en werk daarna rustig laag voor laag. Rol het uit tot het bijna doorzichtig is en snijd of draai het in de vorm die je wil. Zulke zelfgemaakte pasta is echt next level lekker!

Veelgestelde vragen over pasta

  • Is pasta gezond?

    Pasta kan prima passen in een gezond eetpatroon. Het gaat vooral om wat je erbij eet en hoeveel. Kies je voor een bord vol groenten, een goede saus en een normale portie, dan is pasta gewoon een voedzame maaltijd. Volkoren pasta bevat meer vezels en vult langer, maar ook gewone pasta kan prima als je het combineert met veel groenten en wat eiwitten. Let wel op met hele romige sauzen of grote porties kaas, want dan wordt je maaltijd al snel zwaarder. Maar in de basis: pasta is gewoon een prima, veelzijdige bron van energie.

  • Hoe kook je pasta het beste?

    In ruim water met zout. Kook de pasta al dente en laat hem daarna verder garen in de saus.

  • Hoe kook je verse pasta?

    Verse pasta hoeft maar 2 tot 4 minuten te koken. Blijf erbij, want het gaat snel.

  • Wat zijn de bekendste pasta’s?

    Spaghetti, penne, fusilli, tagliatelle, linguine, farfalle en lasagne.

  • Welke pastavormen zijn er?

    Van lange linten tot korte buisjes. Denk aan rigatoni, orecchiette, pappardelle, fusilli en conchiglie.

    Spaghetti – lange, ronde slierten

    Tagliatelle – dikke, platte linten

    Linguine – dunne, platte linten

    Pappardelle – brede, platte linten

    Fusilli – spiraalvormige pasta

    Penne – kleine buisjes

    Farfalle – vlindervormige pasta

    Orecchiette – oorvormige pasta

    Ravioli – gevulde, kussenvormige pasta

    Maccheroni – kleine, elleboogvormige buisjes

    Tortellini – gevulde, ringvormige pasta

    Gnocchi – gemaakt van aardappel

Pasta recepten

gnocchi met pompoensaus Favoriet

Vegetarische gnocchi met pompoensaus

Lees meer over Vegetarische gnocchi met pompoensaus
pasta pesto Favoriet

Pasta pesto

Lees meer over Pasta pesto
pasta pesto roomsaus Favoriet

Pasta pesto roomsaus

Lees meer over Pasta pesto roomsaus
Onze favoriet
Pastasalade met rode pesto op een bord Favoriet

Pastasalade met rode pesto

Lees meer over Pastasalade met rode pesto

Shoptip!

Pastamachine
Shop hier
Lees meer over Shoptip!
Recept pasta met garnalen Favoriet

Pasta met garnalen

Lees meer over Pasta met garnalen
Onze favoriet
Pasta met ricotta en geroosterde tomaten Favoriet

Pasta met ricotta en tomaat

Lees meer over Pasta met ricotta en tomaat
Onze favoriet
Carpaccio salade - recepten met sla Favoriet

Carpaccio pastasalade

Lees meer over Carpaccio pastasalade
Pasta met venkel Favoriet

Pasta met venkel en zalm

Lees meer over Pasta met venkel en zalm
Ovenschotel met tonijn en pasta Favoriet

Ovenschotel met tonijn en pasta

Lees meer over Ovenschotel met tonijn en pasta
Onze favoriet
Pasta met palmkool Favoriet

Pasta met palmkool

Lees meer over Pasta met palmkool
Pasta met roomsaus Favoriet

Pasta met roomsaus

Lees meer over Pasta met roomsaus
Rigatoni Favoriet

Rigatoni met tomaat-mascarponesaus

Lees meer over Rigatoni met tomaat-mascarponesaus
Tortellini ovenschotel Favoriet

Tortellini ovenschotel

Lees meer over Tortellini ovenschotel
Onze favoriet
Cacio e pepe Favoriet

Cacio e pepe

Lees meer over Cacio e pepe
Zelf ravioli maken Favoriet

Zelf ravioli maken

Lees meer over Zelf ravioli maken
Pappardelle met rucola Favoriet

Pappardelle met rucola

Lees meer over Pappardelle met rucola
Ravioli met ricotta Favoriet

Ravioli met ricotta

Lees meer over Ravioli met ricotta

Pasta uit de oven

Ook een leuk idee is pasta uit de oven. We kennen natuurlijk allemaal de lasagne bolognese. Maar heb je wel eens een pasta ovenschotel gemaakt met ravioli bijvoorbeeld of een ovenpasta met spinazie. En een cannelloni is ook altijd lekker. We hebben al onze pasta ovenschotels voor je verzameld. Je kunt ze bekijken op deze speciale pagina voor pasta ovenschotels.

Lekkere pasta recepten

Een pasta recept is altijd goed. Lekkere pasta recepten hebben we in overvloed. Onze favoriete pasta recepten zijn de pasta alla norma, fettuccine alfredo, pasta aglio olio of dit lekkere pasta recept met burrata. Pasta kan eigenlijk altijd wel en bijna iedereen vindt het lekker. Als je verse pasta gebruikt is het ook nog eens supersnel klaar en kun je meestal binnen 30 minuten aan tafel.

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

 

Stuur me de recepten