Recept pasta met garnalen

Pasta met garnalen

Pasta met garnalen: dit is zo’n recept dat nét even anders is. Fris en romig door de citroenroomsaus, een beetje pittig dankzij de harissa-garnalen, en zeker door dat krokante broodkruim bovenop wil je stiekem meteen nóg een bord. Wij aten dit laatst op een warme lenteavond in de tuin; het voelde net alsof we op vakantie waren!

Zo maak je deze pasta met garnalen extra lekker

Wij gebruiken voor deze pasta met garnalen in roomsaus graag linguine of tagliatelle, maar een andere lintpasta kan natuurlijk ook. Geen harissa in huis? Dan kun je de garnalen ook marineren in een mengsel van paprikapoeder, chilivlokken en wat knoflook – of je favoriete (niet té pittige) sambal.

Geen fan van garnalen? Krokant gebakken halloumi of geroosterde bloemkoolroosjes passen hier ook heel goed bij. En voor het broodkruim kun je elk oud stukje brood gebruiken. Hoe rustieker, hoe lekkerder.

Pasta met garnalen
Pasta met garnalen in roomsaus

Ingrediënten voor 4 personen

  • 450 gr grote garnalen (vers of diepvries (ontdooid))
  • 300 gr linguine
  • 50 gr rucola
  • 2 tenen knoflook
  • 2 citroenen
  • 50 gr roomboter
  • 250 ml volle melk
  • 150 ml slagroom
  • 2 el bloem
  • 140 gr wit zuurdesembrood, zonder korst
  • 2 el milde harissa
  • 1 el venkelzaad
  • olijfolie
  • peper en zout
Kookmodus

Scherm aanhouden tijdens het koken

Zo maak je het

  1. Hak het zuurdesembrood in een keukenmachine tot grove kruimels. Haal de schil van de knoflook en hak fijn. Verhit een scheutje olijfolie in een koekenpan en bak het broodkruim met de fijngehakte knoflook in 3-4 minuten goudbruin en knapperig. Laat uitlekken op keukenpapier.

  2. Meng 2 eetlepels olijfolie met de harissa. Pel de garnalen en maak ze schoon. Meng de garnalen door de harissa-olie en rijg ze aan spiesen. Zet apart.

    Tip: gebruik je houten spiesen, laat ze dan eerst 15 minuten in water weken zodat ze op de grill niet verbranden.

  3. Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking beetgaar. Giet af, maar vang 1 soeplepel kookvocht op.

  4. Laat de boter smelten in een kookpan (die groot genoeg is om later de pasta er aan toe te voegen) en voeg het venkelzaad toe. Verwarm 1-2 minuten tot het venkelzaad lekker begint te ruiken.

    Voeg in één keer de bloem toe en roer 1-2 minuten, met de pan op laag vuur, goed door. Voeg beetje bij beetje de melk en slagroom toe en roer tot een gladde saus. Rasp de citroenen erboven. Breng op smaak met peper en zout. Laat de saus zachtjes pruttelen tot hij wat dikker geworden is.

  5. Meng de pasta met de citroenroomsaus. Voeg het kookvocht toe, en warm alles al omscheppend opnieuw op.

  6. Verhit ondertussen een grill- of koekenpan en grill/bak de garnalenspiesen aan beide kanten in 2-3 minuten gaar.

  7. Serveer de pasta met garnalen, de rucola en het knapperige broodkruim.

Bewaartip

Heb je wat saus of pasta over? Bewaar het in een afgesloten bakje in de koelkast, dan kun je het de volgende dag nog eens lekker opwarmen met een klein scheutje melk of room (of water). De garnalen bewaar je het beste apart en verwarm je kort in een koekenpan. Zo blijft alles lekker vers.

Recept pasta met garnalen
Pasta met garnalen

Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.

Wat vind jij van dit recept?

4.4 (8 stemmen)
Pauline"

Geschreven door:

Pauline

Pauline (oprichtster van Uit Paulines Keuken) is een groot liefhebber van koken, goede koffie, lokale marktjes bezoeken en het verzamelen van kookboeken. Haar passie voor eten vormt de rode draad in haar leven.
More About Us

Ook leuk:

Recepten bewaren?

Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:

  • Download gratis ebooks
  • Bewaar je favoriete recepten
  • Voeg je recepten toe aan collecties
  • Maak een weekmenu
  • Stel je persoonlijke voorkeuren in
Aanmelden

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

 

Stuur me de recepten