
Pasta met ricotta en tomaat
Deze pasta met ricotta en tomaat is precies wat je wil op een luie zondag of doordeweekse avond. Zo’n bord vol warme pasta met romige ricotta, zoete geroosterde tomaatjes en een knapperig kruimellaagje is comfort food op z’n best.
Pasta met ricotta en geroosterde tomaatjes
Ja: het kost even wat tijd om de tomaatjes te roosteren, maar geloof ons, dat geduld wordt rijkelijk beloond. De ricotta maakt het lekker romig, zonder dat het zwaar wordt, en het knapperige broodkruim (pangrattato!) zorgt voor een fijne bite.
Kies wel bewust welke tomaten je gebruikt. Wij gingen voor Sweet cherrytomaten aan de tak (die hebben écht een goede smaak!), maar ook honingtomaatjes zijn een goede keuze. Als tomaten een beetje uit het seizoen zijn, dan kun je ze een beetje extra zoeter maken door er suiker over te strooien, voordat ze de oven in gaan.



De nieuwste recepten in je inbox?
De nieuwste recepten in je inbox?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten & meer.
Ingrediënten voor 4 personen
- 750 gr zoete cherrytomaatjes aan tak
- 1 citroen
- 250 gr ricotta (op kamertemperatuur)
- 25 gr Parmezaanse kaas (geraspt)
- 300 gr spaghetti
- 1 teen knoflook (uitgeperst)
- 3 sneetjes wit (zuurdesem)brood (mag oud zijn!)
- 1/4 tl chilivlokken
- 2-3 takjes basilicum
- olijfolie
- peper en zout
Materiaal
- keukenmachine of hakmolen
Scherm aanhouden tijdens het koken
Zo maak je het
Verwarm de oven alvast voor op 160 graden (boven- en onderwarmte) of 140 graden (hetelucht).
Halveer de cherrytomaatjes en leg ze in een ovenschaal of braadslede met de snijkant naar boven. Als je tomaten aan de tak gebruikt, kun je de tak laten zitten, die geeft veel smaak (gooi deze na het bakken weg).
Besprenkel de tomaten met wat olijfolie en bestrooi met zout en peper. Rooster de tomaatjes in de oven, ongeveer 35-40 minuten tot ze zacht en licht gekaramelliseerd zijn.
Rasp de schil van de citroen en meng met de ricotta en geraspte Parmezaanse kaas. Breng op smaak met peper en zout. Zet apart.
Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking beetgaar in ruim water met zout. Giet af en vang een soeplepel kookvocht op en bewaar dit in een kommetje.
Hak ondertussen het brood tot grof kruim in een keukenmachine of hakmolen. Verhit een flinke scheut olijfolie in een koekenpan. Bak het broodkruim met de chilivlokken in circa 5 minuten goudbruin en krokant. Voeg halverwege de uitgeperste knoflook toe (zorg dat deze niet verbrandt, voeg eventueel wat meer olie toe).
Schep de pangrattato uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier.
Meng de geroosterde tomaatjes door de warme pasta. Voeg een scheutje kookvocht toe om het geheel smeuïg te maken en roer goed door.
Verdeel over de borden, schep het ricotta-mengsel er overheen en bestrooi met de pangrattato. Garneer met de basilicumblaadjes.
Variatietip
- Je kunt eindeloos spelen met deze pasta met ricotta en tomaat. Voeg bijvoorbeeld eens wat geroosterde courgette of aubergine toe, of schep er op het laatst wat rucola of spinazie door.
- Ook lekker: een flinke dot groene pesto of wat zongedroogde tomaatjes.
- Maak je het liever zonder kaas / lactosevrij? Dan kun je de ricotta vervangen door een lepel vegan roomkaas of een dikke plantaardige yoghurt.
Bewaartip
Heb je wat pasta met ricotta over? Bewaar de pasta dan – zonder de pangrattato – in een afgesloten bakje in de koelkast, maximaal 2 dagen. Warm op met een scheutje water of extra olijfolie.


Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Recepten bewaren?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in