Zelf pasta maken
Zelf pasta maken is zo leuk om te doen. En helemaal niet zo ingewikkeld. Het enige dat je nodig hebt is een pastamachine. Want de truc is om het deeg heel mooi dun uit te rollen. Toen ik bij de molen een mooie harde durum tarwe had meegenomen kon ik mijn machine eindelijk weer uit de kast halen.
Welke pastabloem?
Voor het recept voor pasta heb je dus speciale pastabloem nodig. Ik kocht het bij de molen, maar tegenwoordig kan je het ook gewoon in de supermarkt kopen. Het deeg maken is een fluitje van een cent. Ik gebruikte er een keukenmachine (deze) voor. Nog makkelijker. Maar het kan ook prima met de hand. Je hebt wel een pastamachine nodig. Anders kan je rollen tot je een ons weegt.
De nieuwste recepten in je inbox?
Ja dat wil ik!De nieuwste recepten in je inbox?
We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.
Ingrediënten voor 4 personen
- 300 gr pastabloem (durum tarwe)
- 3 eieren
- 0,5 tl zout
Materiaal
Scherm aanhouden tijdens het koken
Zo maak je het
Maak een kuiltje in de bloem en giet daar de eieren in. Kneed 10 à 15 minuten met de hand, tot zich een soepel deeg vormt. Is het deeg te droog, voeg dan een klein scheutje water toe.
Het deeg is klaar als het elastisch aanvoelt. Als je het uit elkaar trekt, rekt het een beetje mee. Dek losjes af met een schone theedoek. Laat een halfuurtje rusten.
Verdeel het deeg nu in 4 gelijke stukken en rek elk stuk uit tot een lapje. Zet de pastamachine op de breedste stand en verdeel het deeg tussen de rollers. Draai het er voorzichtig doorheen en herhaal dit een paar keer op dezelfde stand. Zet de machine vervolgens een standje lager en rol de lap nogmaals door de machine. Doe dit tot je mooie, dunne vellen hebt.
Snij de vellen vervolgens bij met een mes in de gewenste grootte. Laat de vellen vervolgens drogen op een schone theedoek (je kan ze ook direct koken).
Zelf tagliatelle of spaghetti maken
Snijd het pastadeeg eventueel bij tot een mooie rechte lap. Draai het pastadeeg door de brede messen. Voor spaghetti kies je de fijne messen. Lintpasta laat je drogen op een droogrekje. Zodat de slierten los van elkaar kunnen drogen. Gebruik eventueel een beetje extra bloem, zodat het niet aan elkaar gaat kleven. Kook de pasta in 3 minuten af in water met zout. Als je de pasta net gedraaid hebt en niet hebt laten drogen, kan je de kooktijd verkorten naar 2 minuten.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Gratis ebook ontvangen?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in