Pastasalade met rode pesto
Een koude pastasalade is wat ons betreft het ultieme zomereten. Makkelijk, snel klaar én bomvol smaak. Deze pastasalade met rode pesto, tomaat en burrata is daar het perfecte voorbeeld van. Met een zachte bol burrata erop en knapperige pistachenootjes is het echt helemaal een lekker bordje. De rode pesto geeft de salade net even wat meer pit dan de klassieke groene variant. Binnen 30 minuten staat deze kleurrijke pastasalade op tafel, koud of lauwwarm, net wat je lekker vindt.
Waarom je deze pastasalade wil maken:
Heb je een drukke dag gehad of gewoon geen zin om lang in de keuken te staan? Dan is deze koude pastasalade met rode pesto echt een uitkomst. Binnen een half uurtje heb je een heerlijk bord vol comfort food op tafel staan. Serveer er wat knapperig brood bij en klaar ben je.
Wij maken deze pastasalade met rode pesto ook graag als makkelijke lunch, voor een picknick of als bijgerecht bij een barbecue. En het fijne is: je kunt ‘m zowel lauwwarm als koud serveren.
Ingrediënten voor 4 personen
- 300 gr pasta (bv. farfalle)
- 2 bollen burrata
- 250 gr cherrytomaten
- 3 tros- of oertomaten
- 2 takjes basilicum
- 2 tl gedroogde oregano
- 2 el pistachenoten
- 3 el rode pesto
- 3 el rode wijnazijn
- olijfolie
- peper en zout
Scherm aanhouden tijdens het koken
Zo maak je het
Breng een ruime pan water met zout aan de kook en kook de pasta beetgaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af door een vergiet, hussel er direct een scheutje olie door en laat verder afkoelen. Hussel de pasta tijdens het afkoken af en toe om, zodat de pasta niet aan elkaar gaat plakken.
Halveer de cherrytomaten. Snijd de trostomaten of oertomaten in partjes of plakjes.
Meng in een kom de rode wijnazijn met 2 eetlepels olijfolie, peper en zout en schep de tomaten erdoor. Laat even, circa 10 minuten staan zodat de smaken in de tomaten kunnen trekken.
Meng de pesto door de afgekoelde pasta. Schep de gedroogde oregano er door en daarna de aangemaakte tomaten. Verdeel de pastasalade over borden of een grote schaal. Leg de bollen burrata erbij. Hak de pistachenootjes grof en strooi over de salade. Versier tot slot met wat blaadjes basilicum en bestrooi de salade met wat extra peper en zout.
Variatietips
- Vervang de burrata bij de pastasalade met rode pesto eens door mozzarella of geitenkaas
- Voeg rucola of spinazie toe voor een frisse bite
- Geen rode pesto in huis? Groene basilicumpesto werkt ook top!
Bewaren & voorbereiden
Deze koude pastasalade met rode pesto kun je prima voorbereiden. Bewaar hem afgedekt in de koelkast en voeg de burrata pas vlak voor het serveren toe. Zo blijft alles lekker fris en smeuïg.
Veelgestelde vragen over pastasalade met rode pesto
Kan ik deze pastasalade zonder kaas maken?
Ja, je kunt de burrata weglaten of eventueel vervangen door een plantaardige optie.
Welke pasta is het beste voor pastasalade?
Farfalle, penne of fusilli zijn ideaal voor pastasalades. Deze pastasoorten nemen de smaken extra goed op.
Kan ik zelf rode pesto maken?
Jazeker, bekijk hier ons recept voor huisgemaakte rode pesto.
Wat is het verschil tussen groene en rode pesto?
Groene pesto wordt gemaakt van basilicum en rode pesto heeft als basis zongedroogde tomaat. De smaak van de rode pesto is wat hartiger. Meer recepten met pesto bekijken? Hier staan al onze pesto recepten op een rij.
Ook lekker!
- Carpaccio pastasalade
- Pastasalade met gerookte kip
- Recept voor rode pesto
- Pastasalade met groene pesto
- 11 x burrata recepten
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Recepten bewaren?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in
