Pasta met palmkool

Pasta met palmkool

Soms heb je gewoon zin in een kom dampende pasta, maar wil je er nét een beetje meer van maken. Deze pasta met palmkool en pittige pangrattato is een heerlijke combinatie van romig, knapperig en hartig. De bloemkool-roomsaus is een slimme manier om extra groenten binnen te krijgen, en de pangrattato – een fancy woord voor knapperige broodkruimels – geeft het gerecht een superlekkere crunch. Perfect als doordeweeks comfort food of een vega diner.

Pasta met palmkool: comfort food met een twist

Palmkool, ook wel cavolo nero genoemd, heeft een stevige bite en een licht bittere smaak die perfect combineert met de romige saus en de pittige chilivlokken. En dan die pangrattato… het voelt als een luxe topping, maar is stiekem een slimme manier om oud brood een tweede leven te geven.

Pasta met palmkool
Pasta met palmkool
Pauline en Annika

De nieuwste recepten in je inbox?

De nieuwste recepten in je inbox?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten & meer.

Ingrediënten voor 4 personen

  • 300 gr pasta (bijvoorbeeld orrechiete )
  • 120 gr wit zuurdesembrood
  • 150 gr palmkool
  • 200 gr bloemkool
  • 1 teen knoflook
  • 375 ml volle melk
  • 50 ml crème fraîche
  • 50 gr Parmezaanse kaas (+ extra als garnering )
  • 0,5 el maïzena
  • 125 ml groentenbouillon
  • 2 el pijnboompitten
  • 0,5 tl chilivlokken
  • olijfolie
  • peper en zout

Materiaal

Kookmodus

Scherm aanhouden tijdens het koken

Zo maak je het

  1. Rooster de pijnboompitten goudbruin in een droge koekenpan en zet apart.

  2. Kook de pasta in ruim gezouten water volgens de aanwijzingen op de verpakking. Snijd de bloemkool in roosjes, doe ze over in een pan en schenk de melk erbij. Kook de roosjes tot ze zacht zijn; dat duurt ongeveer 15 minuten.

  3. Maak terwijl de pasta kookt en de bloemkool op staat de pangrattato. Hak het brood in stukken en maal het daarna in een keukenmachine of hakmolen tot grof broodkruim. Verhit een flinke scheut olijfolie in een koekenpan. Haal de schil van de knoflook en kneus de teen, bak daarna in de olie tot de knoflook lichtbruin kleurt, haal uit de pan en bak daarna het broodkruim met de chilivlokken goudbruin.

    Schep uit de pan op een bord met keukenpapier. Breng verder op smaak met peper en zout. Bewaar de olie om de palmkool in te bakken.

  4. Verwijder de harde nerven van de palmkool en snijd deze in stukjes. Roerbak de palmkool in de pan (waar nog olie van de pangratto zat) 3-4 minuten, tot deze zacht is.

  5. Pureer (met een staafmixer) de bloemkool samen met de melk, bouillon, crème fraîche en geraspte Parmezaanse kaas tot een gladde saus. Breng op smaak met peper en zout.

    Doe de saus terug in de pan. Schep een eetlepel van de saus in een kommetje, roer de maizena er door tot een papje. Doe terug bij de saus en warm opnieuw op tot de saus mooi dik is geworden.

  6. Giet de pasta af en houd wat kookvocht achter. Meng de pasta met de bloemkoolroomsaus. Voeg de palmkool toe en meng goed. Gebruik eventueel wat van het kookvocht om de saus losser te maken. Serveer de pasta met de pittige pangrattato, geroosterde pijnboompitten en extra geraspte Parmezaanse kaas als garnering.

Variatietip

Geen palmkool te vinden? Boerenkool of zelfs spinazie werkt ook perfect in dit recept. Voor een extra hartige kick kun je wat citroenrasp toevoegen aan de pangrattato of de pijnboompitten vervangen door geroosterde hazelnoten.

Pasta met palmkool
Pasta met palmkool

Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.

Wat vind jij van dit recept?

5.0 (2 stemmen)
Pauline"

Geschreven door:

Pauline

Pauline (oprichtster van Uit Paulines Keuken) is een groot liefhebber van koken, goede koffie, lokale marktjes bezoeken en het verzamelen van kookboeken. Haar passie voor eten vormt de rode draad in haar leven.
More About Us

Ook leuk:

Recepten bewaren?

Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:

  • Download gratis ebooks
  • Bewaar je favoriete recepten
  • Voeg je recepten toe aan collecties
  • Maak een weekmenu
  • Stel je persoonlijke voorkeuren in
Aanmelden

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.