Menu

10 tips voor glutenvrij eten

“Ik eet geen gluten!” hoor je ineens iedere hipster roepen. Deze dames en misschien ook wel heren denken namelijk dat je van gluten dik wordt. En dat lieve mensen, is niet het geval. Deze “anti gluten hype” draait chefs tot waanzin. Waar ze voorheen rekening moesten houden met een een handvol allergeen vrije recepten, is het nu bijna de hele avond improviseren. En dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn. Om dit misverstand uit de wereld te helpen schrijf ik deze blog. En tuurlijk gebruik ik zelf ook meelvervangers en zaden zonder gluten, maar dit doe ik omdat ik van gevarieerd eten houdt. En ik eet ook gewoon brood, omdat ik dat lekker vind, want ik heb geen gluten intolerantie.

Wat zijn gluten?

Gluten is een eiwit dat in graansoorten zoals rogge, tarwe, gerst en kamut zit. Gluten zitten dus ook in alle producten die deze ingrediënten bevatten zoals brood, crackers, maar ook soms in vleeswaren en sauzen. Bij mensen met een gluten intolerantie worden de gluten niet goed opgenomen en dit kan klachten zoals hoofdpijn, misselijkheid, vermoeidheid en spijsverteringsklachten opleveren. Bij een intolerantie stapelt het zich vaak op, zodra een persoon in  korte tijd veel gluten eet, kan dit voor de eerder genoemde bijwerkingen zorgen. Een intolerantie is echter nog geen allergie. Bij Coeliakie (= intolerantie) is het lijf immuun voor gluten en zorgt zelf de kleinste hoeveelheid al voor een chronische ontsteking in de darmen. Mensen met coeliakie moeten verplicht glutenvrij leven, willen ze niet met buikpijn door het leven gaan.

Vandaag geef ik je 10 tips als je glutenvrij moet of wilt eten

 1. In plaats van tarwebloem kun je in de meeste recepten kokosmeel, boekweitmeel, quinoameel, amandelmeel, rijstebloem, kikkererwtenmeel of Teff  gebruiken. Experimenteer er vooral mee en meng ze met elkaar voor het beste resultaat.
 2. Havermout is van nature glutenvrij en het ideale graan om mee te bakken of te ontbijten. Zorg er wel voor dat je een gecertificeerde glutenvrije haver te pakken hebt. Want juist bij havermout ligt kruisbesmetting op de loer.
 3. Lees de verpakking goed, want zelfs in producten waarvan je het niet verwacht zitten gluten. Het is verplicht om allergenen op een verpakking te vermelden, kijk hier dus goed naar.
 4. Houd ook rekening met kruisbesmetting. Een glutenvrij taartje uit een bakkerij  kan best in aanraking geweest zijn met tarweresten. Houd hier dus rekening mee voordat je iets koopt.
 5. Houd ook thuis rekening met kruisbesmetting. Neem een aparte broodplank, een apart broodrooster, koop een aparte zeef en houd je aanrechtblad goed schoon.
 6. Hoe puurder hoe beter. Maak alles zelf, dan weet je ook wat er in gaat. De samengestelde sauzen, maaltijden en verpakte gerechten bevatten vaak gluten. Als je alles zelf maakt weet je zeker dat je geen gluten binnenkrijgt.
 7. Zorg dat je altijd iets bij je hebt voor onderweg. Tegenwoordig kan je ook in de supermarkt steeds meer glutenvrije producten kopen. Het is altijd handig om bijvoorbeeld glutenvrije tussendoortjes bij je te hebben. Of maak deze glutenvrije eierkoeken. Mocht er niets te voorhanden zijn dat glutenvrij is, dan heb je dit altijd nog achter de hand.
 8. Doe aan meal preppen. Leven met een intolerantie of allergie betekent gewoon meer plannen. Kook voor een paar dagen vooruit en bewaar de bakjes in de koelkast. Als je dan een keer laat thuis komt uit je werk, hoef je in ieder geval niet meer over je eten na te denken.
 9. Buiten de deur eten? Geef het van tevoren door aan de chef. De meeste restaurants houden rekening met allergieën en hebben alternatieven op de kaart staan. Geef ook aan dat je echt een allergie hebt en dat kruisbesmetting al vervelende gevolgen kan hebben.
 10. In de supermarkt vind je een uitgebreid aanbod aan glutenvrije producten. Van pasta tot wraps en brood (zelfs glutenvrije croissants), en van koekjes tot snacks. Bij deze producten weet je zeker dat ze glutenvrij zijn. En je kunt ze dus met een gerust hart eten.

Eet jij glutenvrij? En is dat vanwege een intolerantie of allergie? Wat zijn jouw tips? Laat het weten in de comments!

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

15 reacties

 • Claudia
  23 oktober 2019 om 14:19

  Bij punt 9 staat het nog steeds ;-)

 • Lisa
  26 maart 2019 om 09:39

  Welk brood als ik vragen mag??

 • Pauline
  25 maart 2019 om 10:01

  Ah dat kan ik me heel goed voorstellen. Fijn dat er nu een goede vervangende optie is.

 • Pauline
  25 maart 2019 om 09:59

  Wat fijn voor je.

 • Rachel
  23 maart 2019 om 06:57

  Ik heb m'n eczeem en buikklachten onder controle sinds ik gluten- en melkvrij eet. Tip: Ekomemu van Ekoplaza, 3x per week een maaltijdbox gluten- en melkvrij. Helpt me in gevarierd te blijven eten.

 • Sam
  22 maart 2019 om 09:39

  Oh my pie volgen, zij maakt de lekkerste glutenvrije ontbijt taartjes! Ik maak mijn eigen tussendoortjes, nog gezonder ook. En bij AH hebben ze heel veel eigen merk produckten ook glutenvrij, scheelt weer wat euro's ;)

 • Annemieke
  21 maart 2019 om 20:49

  Eet glutenvrij op advies van de homeopaat, eczeem is onder controle, minder last van hormonale schommelingen en veeeeeeel meer energie.

 • Natascha de Witte
  21 maart 2019 om 20:21

  Onze dochter heeft een tarweallergie. Zij vindt het vervelend om op haar stage allemaal bakjes met warm eten mee te nemen tijdens de lunch terwijl de meeste collegae een broodje uit hun broodtrommel halen. Eindelijk hebben we nu een lekker glutenvrij (en tarwevrij) broodje gevonden waar ze vleeswaar op kan doen en " gewoon" kan mee lunchen!

 • Sabine Scholten
  21 maart 2019 om 20:17

  Ik heb inderdaad ook een intolerantie voor gluten en ook melkproducten....door zelf alles te bakken en eigengemaakte sauzen te gebruiken, kan ik het goed onder controle houden. En soms wil ik even smokkelen....daarna helaas tijdige ellende....zelf veroorzaakt....er valt goed te leven met voedselbeperking en je wordt je bewust van wat je eet!

 • Wil Kruidenier
  21 maart 2019 om 19:26

  Duidelijk verhaal, nodigt uit tot lezen!

 • Lilian
  21 maart 2019 om 17:03

  Kijk ook naar waanzinnig lekker kookboek 'De Gluut'. Heerlijke recepten. Eet smakelijk ?

 • Gerdi
  21 maart 2019 om 16:07

  Tip als je niet weet wat je moet eten voor lunch en je niet altijd brood wilt; maak extra portie(s) avondeten en eet dat de volgende dag als lunch.

 • Desiree
  21 maart 2019 om 13:34

  Fijn je aandacht voor glutenvrij eten. Mijn vriend heeft Coeliakie dus ik word al een aardige expert :-). mijn tip: blogs, net als de jouwe, maar dan specifiek voor glutenvrij eten (Bakers & Fakers om er 1 te noemen). gelukkig blijft er genoeg lekkers over en zijn er goede alternatieven!

 • Annika
  21 maart 2019 om 09:30

  Thanks voor je reactie, ik ga het even aanpassen!

 • Suzanne van Duivenvoorde
  21 maart 2019 om 09:14

  De info in je blog klopt niet helemaal. Coeliakie is GEEN allergie maar een glutenintolerantie. Zie voor juiste info site NCV (Nederlandse Coeliakie Vereniging). Groetjes Suzanne (moeder van een coeliakie dochter)

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.