Italiaans stoofvlees
Wat een heerlijk stoofgerecht is dit! Dit Italiaans stoofvlees met balsamico en tomaat is zo’n klassieker waar we zo gelukkig van worden. Het is er eentje die we het liefst maken op een luie zondag, wanneer er tijd genoeg is om de pan rustig op het vuur te laten pruttelen. De geur die dan door het huis trekt, maakt iedereen meteen hongerig (ons in ieder geval wel…).
We serveren dit graag met romige aardappelpuree of een knapperig stuk desembrood om al die lekkere saus mee op te dippen.
Stiekem vinden we het nog lekkerder als we het een dag van tevoren maken, want dan trekken de smaken nog beter in.
Ingrediënten voor 4 personen:
- 1 kilo riblappen
- 3 rode uien
- 2 teentjes knoflook
- 400 gr pomodorini (cherrytomaten in blik)
- 90 ml balsamico-azijn
- 300 ml (runder)bouillon
- peper en zout
- olijfolie
- basilicum (als garnering)
Materialen
Scherm aanhouden tijdens het koken
Pel de uien en snijd ze in grove stukken. Hak de knoflook fijn.
Snijd het rundvlees in stukken van 3 x 3 cm, breng op smaak met peper en zout. Braad het vlees op hoog vuur in wat olijfolie bruin.
Draai het vuur lager. Voeg de uien en de knoflook toe, en bak het mee.
Voeg de tomaatjes, de bouillon en de balsamicoazijn aan de pan toe en roer het kort door. Zet een deksel met een kier op de pan en laat het stoofvlees in 2,5 tot 3 uur garen.
Check af en toe tussendoor en schep het om. Blijft er te veel vocht over? Haal in dat geval de deksel van de pan. Wordt het juist te droog? Voeg dan een extra scheut bouillon toe. Zodra het vlees boterzacht is en uit elkaar valt, is het vlees klaar om te serveren.
Proef en breng eventueel op smaak met peper en zout. Garneer met verse basilicum.
Veelgestelde vragen over Italiaans stoofvlees
-
Kan ik dit stoofvlees ook in de oven maken?
Ja, dat kan zeker! Zet de pan met deksel in een oven van 150 graden en laat het vlees daar rustig garen.
-
Mijn vlees wordt niet mals, wat doe ik fout?
Waarschijnlijk heeft het gewoon nog wat langer tijd nodig. Stoofvlees wordt pas boterzacht als het lang genoeg kan sudderen. Geduld is hier echt het toverwoord.
-
Welke wijn past hier goed bij?
Een stevige rode wijn, bijvoorbeeld een Merlot of Chianti, smaakt er heerlijk bij. Je kunt zelfs een scheutje mee laten stoven.
-
Kan ik dit gerecht ook een dag van tevoren maken?
Ja, juist! Stoofvlees wordt vaak nóg lekkerder als de smaken een nacht kunnen intrekken.
Variatietips
- Vervang de riblappen eens door sukadelappen of runderstooflappen, dat geeft net een andere structuur.
- Wil je meer groenten? Voeg de laatste 20 minuutjes wat blokjes wortel of bleekselderij toe, dat stoof je zo mee.
- Dit is een basic recept met niet al teveel kruiden, maar daar kun je natuurlijk wél helemaal mee losgaan als je wil? Laurierblaadjes en takjes rozemarijn en tijm passen hier ook heerlijk bij. Stoof deze in hele takjes mee, dan kun je ze er aan het eind zó uitvissen.
- Serveer het stoofvlees ook eens met (lint)pasta in plaats van aardappelpuree, zo maak je er een Italiaans stoofpasta gerecht van.
Bewaartip
Stoofvlees kun je prima bewaren. Laat het eerst helemaal afkoelen en bewaar het dan in de koelkast in een goed luchtdicht bakje, daar blijft het 2 tot 3 dagen goed. Opwarmen doe je gewoon rustig op laag vuur.
Wil je het langer bewaren? Vries het in porties in, dan blijft het tot 3 maanden goed.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Recepten bewaren?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in
