italiaans stoofvlees

Italiaans stoofvlees

Wat een heerlijk stoofgerecht is dit! Dit Italiaans stoofvlees met balsamico en tomaat is zo’n klassieker waar we zo gelukkig van worden. Het is er eentje die we het liefst maken op een luie zondag, wanneer er tijd genoeg is om de pan rustig op het vuur te laten pruttelen. De geur die dan door het huis trekt, maakt iedereen meteen hongerig (ons in ieder geval wel…).

We serveren dit graag met romige aardappelpuree of een knapperig stuk desembrood om al die lekkere saus mee op te dippen.

Stiekem vinden we het nog lekkerder als we het een dag van tevoren maken, want dan trekken de smaken nog beter in.

Pauline & Annika

ingrediënten Italiaans
italiaans stoofvlees

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 1 kilo riblappen
  • 3 rode uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 400 gr pomodorini (cherrytomaten in blik)
  • 90 ml balsamico-azijn
  • 300 ml (runder)bouillon
  • peper en zout
  • olijfolie
  • basilicum (als garnering)

Materialen

Kookmodus

Scherm aanhouden tijdens het koken

  1. Pel de uien en snijd ze in grove stukken. Hak de knoflook fijn.

  2. Snijd het rundvlees in stukken van 3 x 3 cm, breng op smaak met peper en zout. Braad het vlees op hoog vuur in wat olijfolie bruin.

  3. Draai het vuur lager. Voeg de uien en de knoflook toe, en bak het mee.

  4. Voeg de tomaatjes, de bouillon en de balsamicoazijn aan de pan toe en roer het kort door. Zet een deksel met een kier op de pan en laat het stoofvlees in 2,5 tot 3 uur garen.

    Check af en toe tussendoor en schep het om. Blijft er te veel vocht over? Haal in dat geval de deksel van de pan. Wordt het juist te droog? Voeg dan een extra scheut bouillon toe. Zodra het vlees boterzacht is en uit elkaar valt, is het vlees klaar om te serveren.

  5. Proef en breng eventueel op smaak met peper en zout. Garneer met verse basilicum.

Veelgestelde vragen over Italiaans stoofvlees

Variatietips

  • Vervang de riblappen eens door sukadelappen of runderstooflappen, dat geeft net een andere structuur.
  • Wil je meer groenten? Voeg de laatste 20 minuutjes wat blokjes wortel of bleekselderij toe, dat stoof je zo mee.
  • Dit is een basic recept met niet al teveel kruiden, maar daar kun je natuurlijk wél helemaal mee losgaan als je wil? Laurierblaadjes en takjes rozemarijn en tijm passen hier ook heerlijk bij. Stoof deze in hele takjes mee, dan kun je ze er aan het eind zó uitvissen.
  • Serveer het stoofvlees ook eens met (lint)pasta in plaats van aardappelpuree, zo maak je er een Italiaans stoofpasta gerecht van.

Bewaartip

Stoofvlees kun je prima bewaren. Laat het eerst helemaal afkoelen en bewaar het dan in de koelkast in een goed luchtdicht bakje, daar blijft het 2 tot 3 dagen goed. Opwarmen doe je gewoon rustig op laag vuur.

Wil je het langer bewaren? Vries het in porties in, dan blijft het tot 3 maanden goed.

Italiaanse stoofpot
italiaans stoofvlees

Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.

Wat vind jij van dit recept?

3.8 (28 stemmen)
Pauline"

Geschreven door:

Pauline

Pauline (oprichtster van Uit Paulines Keuken) is een groot liefhebber van koken, goede koffie, lokale marktjes bezoeken en het verzamelen van kookboeken. Haar passie voor eten vormt de rode draad in haar leven.
More About Us

Ook leuk:

Recepten bewaren?

Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:

  • Download gratis ebooks
  • Bewaar je favoriete recepten
  • Voeg je recepten toe aan collecties
  • Maak een weekmenu
  • Stel je persoonlijke voorkeuren in
Aanmelden

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

 

Kerstmenu

Stuur me de recepten!