Gepofte biet van de BBQ
Deze gepofte biet van de BBQ is echt zo’n gerecht waar je vrienden mee verrast. Simpel, maar zó vol smaak! Door de bieten te poffen op de barbecue krijgen ze een diepe, zoete smaak en blijven ze lekker sappig. De frisse yoghurt en citroen vormen daar een heerlijk contrast mee, en met de kruidige dukkah en een drupje honing maak je het helemaal af.
Gerecht met rode biet van de BBQ
Wij maakten dit laatst als bijgerecht tijdens een etentje buiten, en iedereen wilde meteen weten hoe we dit hadden klaargemaakt. En guess what: het is echt super makkelijk. Oja: je kunt het recept gemakkelijk verdubbelen, iets extra’s maken en in stukjes snijden. Ze zijn namelijk koud ook lekker in een salade de volgende dag!
Tip: gebruik biologische rauwe bieten van de groenteboer, markt of uit de supermarkt, en neem de tijd om ze rustig te poffen. Dan krijg je het allerlekkerste resultaat.
Ingrediënten voor 4 personen
- 4 rauwe bietjes
- 2 takjes oregano
- 6 el Griekse yoghurt
- 1 citroen
- 4 el dukkah
- 2 el honing
- 4 takjes koriander
- olijfolie
- peper en zout
Scherm aanhouden tijdens het koken
Zo maak je het
Boen de bieten goed schoon onder koud water, snijd de overgebleven wortels aan de onderkant van de bietjes en aan de bovenkant waar het loof heeft gezeten.
Tip: koop biologische bietjes, het schilletje wordt tijdens het poffen namelijk heel zacht en kun je dan gerust opeten.
Maak aan de bovenkant van elke biet een inkeping in kruisvorm van ongeveer 1 cm diep. Leg elke biet op een stuk aluminiumfolie, besprenkel met olijfolie, peper en zout, en leg bovenop elk bietje een takje oregano. Vouw de folie goed dicht.
Leg de pakketjes direct op de hete barbecue – of tussen de kolen – en pof de bieten in 25-30 minuten gaar, tot je er makkelijk met een mes in prikt. Hoe lang dit precies duurt, hangt af van de grootte van de bietjes en de hitte van de kolen.
Je kunt de bietjes ook in de oven garen; dit duurt wel wat langer. Verwarm de oven voor op 200 graden (onder-en bovenwarmte) of 180 graden (hetelucht). Leg de foliepakketjes in een ovenschaal en pof ze in circa 45-60 minuten beetgaar.
Haal de bietjes voorzichtig van de barbecue en laat kort afkoelen. Verwijder de folie van de bieten. Rasp de schil van de citroen (tip: gebruik een Microplane rasp) en pers het sap boven de bietjes uit. Hak de koriander grof en meng met de dukkah.
Eet de warme bietjes met een flinke lepel Griekse yoghurt en een royale drizzle honing. Bestrooi met het dukkah-kruidenmengsel.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Recepten bewaren?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in
