Insalata mista
Deze insalata mista is altijd goed: lekker licht, fris en bomvol kleur. Deze salade komt uit Italië, waar ze natuurlijk dol zijn op simpele gerechten met pure smaken. Insalata mista betekent letterlijk “gemengde salade”, en dat is precies wat het is: een fijne mix van alles wat lekker is.
Het is zo’n salade waar je eigenlijk niks aan hoeft te doen, behalve mooie ingrediënten kiezen en ze met liefde op een schaal leggen. De rucola is lekker pittig, de bieten en tomaatjes zorgen voor een beetje zoet, en de Parmezaanse kaas en pistachenoten maken het helemaal af. Simpel, maar o zo lekker.
Insalata mista: de dressing
De dressing bij deze insalata mista is ook een topper: witte balsamico, een beetje knoflook, wat Italiaanse kruiden… meer heb je niet nodig. En het fijne is, deze salade is in tien minuten klaar. Ideaal dus voor een snelle lunch of als bijgerecht, bijvoorbeeld bij kabeljauw uit de oven of kippendijen uit de oven.
Ingrediënten voor de salade
- 300 gr rucola
- 100 gr bieten julienne
- 200 gr cherrytomaten
- 3 San marzano tomaten
- 8 snack komkommers
- 1 rode ui
- 30 gr Parmezaanse kaas
- 40 gr pistachenoten
- 15 gr verse basilicum
Ingrediënten voor de dressing
- 1 el witte balsamico azijn
- 3 el olijfolie
- 1 teentje knoflook
- 2 tl Italiaanse kruiden
- chilivlokken en zout
Scherm aanhouden tijdens het koken
Maak eerst de dressing. Hak de knoflook heel fijn. Doe alle ingrediënten voor de dressing in een schaaltje en klop met een kleine garde door elkaar.
Verdeel de rucola en bieten julienne over een schaal. Halveer de cherrytomaten en snijd de San Marzano tomaten in parten. Verdeel over de sla.
Snijd de snackkomkommers in plakjes. Pel de rode ui en snijd in dunne ringen. Verdeel over de salade. Giet de dressing er overheen.
Garneer de insalata mista salade met schaafsels Parmezaan, de pistachenoten en de verse basilicum.
Variatietips
- Geen fan van rucola? Gebruik jonge bladsla of veldsla
- De pistachenoten kun je ook vervangen door pijnboompitten of geroosterde amandelen
- Wil je de insalata mista wat vullender maken? Voeg dan wat couscous, linzen of kikkererwten toe
Bewaartip
Je kunt de insalata mista het best nét van tevoren maken en vers serveren, dan is alles lekker knapperig. De dressing kun je wel al prima eerder maken; deze kun je een paar dagen in een goed afgesloten potje in de koelkast bewaren.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Recepten bewaren?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in
