boekweit pannenkoeken

Boekweitpannenkoeken maken

Wij zijn dol op pannenkoeken. Het liefst met spek en kaas of met veel poedersuiker. Om het toch enigszins healthy te houden, maken we tegenwoordig vaak boekweitpannenkoeken. We kopen het boekweitmeel bij de lokale molen in de buurt, maar je kunt het ook in de supermarkt halen. Koopmans verkoopt het! We kregen van een aantal van jullie de vraag hoe je een boekweitpannenkoek maakt. Eigenlijk is het heel simpel, je maakt ze net als gewone pannenkoeken, maar je vervangt de tarwebloem door het boekweitmeel. Als je geen koemelk gebruikt, kun je dit vervangen voor een plantaardige melk. Verder kun je er op doen wat je zelf lekker vindt.

Nieuwsbrief icoon

De nieuwste recepten in je inbox?

We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.

Ja, dat wil ik!

Ingrediënten voor 4 st.

  • 100 gr boekweitmeel
  • 2 eieren
  • 300 ml (plantaardige) melk
  • Snuf zout
  • Olijfolie om in te bakken (of bakspray)

Zo maak je het

  1. Meng het boekweitmeel met een snuf zout. Voeg de eieren één voor één toe en klop er met een garde een kleverige bal van.

  2. Voeg nu beetje bij beetje de melk toe en blijf roeren totdat er een gelijkmatig beslag ontstaat zonder klontjes. Het moet een beslag worden dat als een lint van je garde loopt, is het nog te dik, voeg dan wat extra melk toe.

  3. Laat een koekenpan goed heet worden. Vaak mislukt de eerste pannenkoek, omdat de pan dan nog niet heet genoeg is. Verhit een klontje boter of scheutje olie in de pan. Verdeel een lepel beslag over pan en beweeg je pan heen en weer zodat het beslag mooi verdeeld is. Verdeel je toppings over de bovenkant van de boekweitpannenkoek, kies bijvoorbeeld voor plakjes appel, een handje rozijnen en een tl kaneel, of voeg een handje geraspte kaas toe.

  4. Als de bovenkant droog is en er kleine luchtbelletjes ontstaan kan je de pannenkoek omkeren. Doe dit met een spatel. Bak de boekweitpannenkoeken op een middelhoog vuur aan weerszijden licht bruin. Serveer ze meteen, hoewel ze koud ook erg lekker zijn.

    Tip: Maak direct een hele stapel, dan kun je er de volgende dagen ook nog van eten.

boekweit pannenkoeken

Wat vind jij van dit recept?

3.5 (256 stemmen)
Pauline"

Geschreven door:

Pauline

Pauline (oprichtster van Uit Paulines Keuken) is een groot liefhebber van koken, goede koffie, lokale marktjes bezoeken en het verzamelen van kookboeken. Haar passie voor eten vormt de rode draad in haar leven. Ze begint haar dag graag met een lekker ontbijt én een kop koffie, en ze kan de hele dag nadenken over wat er 's avonds op het menu staat.
More About Us

Dit recept bewaren?

Klik op ‘bewaar’ en sla het recept op in je lijst met favorieten.

Tags

Pannenkoeken Hollandse recepten Gezonde recepten Glutenvrije recepten Lactosevrije recepten Slanke recepten Herfst recepten Lente recepten Winter recepten Zomer recepten Lunch Ontbijt

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.

Schrijf je in