Rendang uit de slowcooker
Er zijn van die gerechten die gewoon beter worden als je er de tijd voor neemt – en rendang uit de slowcooker is daar hét perfecte voorbeeld van. Het huis vult zich langzaam met die warme, kruidige geur van kokos, gember en specerijen, en tegen de tijd dat het klaar is, kun je het vlees bijna uit elkaar trekken met een vork. Mega zacht en vol van smaak. En jij hebt er amper omkijken naar gehad!
Rendang uit de slowcooker: zo makkelijk
Wij maken deze rendang graag op een regenachtige dag. Alles de slowcooker in, en de rest doet hij zelf. Dat is het fijne aan dit gerecht: weinig werk, maximaal resultaat. De boemboe maak je wel even zelf, met een combinatie van laos, limoenblad en kokosmelk. Serveer het met witte rijst en wat frisse sajoer boontjes voor een Indonesisch feestmaaltje aan je eigen eettafel.
“Als de slowcooker aanstaat voor rendang, weet ik: vandaag wordt een heerlijke dag.”
Ingrediënten voor 4 personen
- 700 gr riblappen
- 2 teentjes knoflook
- 2 uien
- 3 cm verse gember
- 1 chilipeper
- 1 st. sereh
- 1 el palmsuiker
- 1 tl laos
- 1 tl komijn
- 1 tl korianderzaad
- 1 tl kurkuma
- 2 st. kardemom
- 1 st. steranijs
- 2 blaadjes limoenblad (kaffir)
- 200 ml kokosmelk
- Zout
Materiaal
Scherm aanhouden tijdens het koken
Zo maak je het
Maak eerst de boemboe. Maal uien, knoflook, gember, palmsuiker, rode chilipeper (evt. zonder zaadjes) laos, komijn, korianderzaad, kardemom en kurkuma fijn in het hakmolentje van je staafmixer.
Snijd het rundvlees in blokjes en meng de boemboe er doorheen. Bak het vlees rondom aan op de braadfunctie in de slowcooker in iets olijfolie.
Voeg de kokosmelk, het limoenblad, de gekneusde sereh en de steranijs toe.
Laat de rendang gedurende 8 uur zachtjes stoven op low of 5-6 uur op high.
Indien het mengsel te droog wordt, voeg dan een scheutje water toe. Is het nog te nat, haal dan het laatste uur de deksel van de pan, zodat het vocht wat in kan koken.
Breng de rendang op smaak met zout. Verwijder het limoenblad, de sereh en steranijs voor het serveren.
Serveer de rendang uit de slowcooker met rijst en sajoer boontjes.
Veelgestelde vragen over rendang uit de slowcooker
-
Moet ik echt een slowcooker gebruiken?
Nee hoor, het kan ook in een braadpan op laag vuur. Houd dan ongeveer 3 uur aan, tot het vlees uit elkaar valt.
-
Welke stukken vlees zijn het lekkerst voor rendang?
Riblappen of sukadelappen zijn ideaal. Die hebben wat vet en dat zorgt voor malser vlees.
-
Wat doe ik als de saus te dun blijft?
Haal het laatste halfuur de deksel van de slowcooker. Zo kan het vocht inkoken en wordt de saus mooi dik.
-
Waarmee serveer ik rendang?
Rijst, kokosrijst of pandanrijst past er perfect bij. Wat frisse komkommersalade maakt het helemaal af. En natuurlijk sajoer boontjes!
Variatietips
- Voeg wat zoete aardappelblokjes of wortel toe voor extra groente.
- Geen slowcooker? Laat het vlees 3 uur zachtjes sudderen in een stoofpan op superlaag vuur. Af en toe omroeren.
- Voor wat meer pit kun je nog een extra chilipeper toevoegen.
- Strooi vlak voor het serveren wat gebakken uitjes over de rendang voor extra crunch.
Bewaartip
Rendang wordt eigenlijk alleen maar lekkerder als je hem een dag van tevoren maakt. Bewaar de rendang in een goed afgesloten bak in de koelkast, dan blijft hij tot 3 dagen goed. Je kunt hem ook invriezen; zo blijft hij zeker 3 maanden houdbaar. Warm rustig op in de pan met een scheutje water of kokosmelk, zodat hij weer lekker smeuïg wordt.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Recepten bewaren?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in