Quinoa salade met halloumi
Deze quinoa salade met halloumi is een gerecht dat we hier thuis vaak maken. Het is een maaltijdsalade die goed vult, en door de quinoa en halloumi heb je echt geen vlees of vis nodig. Je hoeft alleen wat groenten te snijden, de oven doet de rest en ondertussen kook je de quinoa, maak je de vinaigrette en grill je de halloumi (een lekker zoutige kaas die je goed kunt bakken). Zo staat er binnen no time een gezonde maaltijd op tafel.
Het fijne is dat dit recept niet ingewikkeld is, maar er toch heel kleurrijk en vrolijk uitziet. Ideaal voor een doordeweekse dag, maar ook heerlijk om te maken als je eters krijgt.
Nog meer quinoa recepten vind je hier.
Veelgestelde vragen over dit recept
Kan ik de groenten ook in de grillpan bereiden in plaats van de oven?
Ja hoor, dat kan zeker. Het kost iets meer aandacht, maar de groenten krijgen dan ook een lekkere grillsmaak.
Hoe voorkom ik dat halloumi taai wordt?
Grill de halloumi kort en op hoog vuur. Zodra hij goudbruin is, moet je hem direct uit de pan halen en serveren.
Kan ik deze quinoa salade ook koud eten?
Ja, deze quinoa salade is zowel warm als koud lekker. Ideaal om mee te nemen naar werk of school.
Welke groenten kan ik nog meer gebruiken?
Eigenlijk alles wat je in huis hebt. Denk aan champignons, venkel of wortel.
Ingrediënten voor 4 personen
- 200 gr quinoa (wij gebruikten 3 kleuren quinoa)
- 225 gr halloumi
- 1 courgette
- 1 aubergine
- 1 rode paprika
- 2 kleine rode uien
- 7 gr platte peterselie
- 1 tl gedroogde oregano
- 0,5 el grove mosterd
- 2 el kappertjes
- olijfolie
- peper en zout
Scherm aanhouden tijdens het koken
Zo maak je het
Verwarm de oven alvast voor op 200 graden (boven- en onderwarmte) of 180 graden (hetelucht).
Maak de courgette en aubergine schoon en snijd in grove stukken. Halveer de paprika, verwijder de zaadlijsten en snijd het vruchtvlees in stukken. Pel 1 rode ui en snijd in parten. Verdeel alle groenten over een bakplaat of ovenschaal. Besprenkel met 2 eetlepels olijfolie en bestrooi met oregano, peper en zout. Hussel goed door elkaar. Rooster de groenten circa 25 minuten in de oven tot ze lichtbruin en gaar zijn.
Kook ondertussen de quinoa volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af en laat circa 5 minuten uitstomen met het deksel op de pan.
Haal de schil van de laatste rode ui en hak fijn. Doe samen met de grove mosterd, kappertjes, 2 eetlepels kappertjesvocht, 5 eetlepels olijfolie en bladpeterselie in een kleine keukenmachine of hakmolen, en meng tot een vinaigrette. Je kunt het ook met een garde in een kom doen; zorg wel dat je alles dan héél klein snijdt.
Snijd de halloumi in plakken van ongeveer een halve centimeter dik. Besmeer met wat olijfolie. Verhit een grillpan op hoog vuur, zorg dat de pan goed heet is. Grill de halloumi-plakken aan beide kanten goudbruin.
Meng de quinoa met de geroosterde groenten en de kappertjesvinaigrette. Schep op een schaal en leg de gegrilde halloumi erbovenop.
Variatietips
- Vervang de quinoa eens door parelcouscous of bulgur, ook heel lekker.
- Geen fan van halloumi? Feta werkt ook goed, kruimel die er dan overheen.
- Voeg wat kikkererwten toe aan de quinoa salade voor extra eiwitten.
- Houd je van een beetje pit? Doe een snuf chilivlokken door de vinaigrette.
Bewaartip
De quinoa salade met halloumi kun je prima een dag van tevoren maken. Bewaar hem in een goed afgesloten voorraadbakje, zónder de halloumi in de koelkast en voeg die vlak voor het serveren vers gegrild toe. De vinaigrette kun je ook apart in een potje bewaren en er op het laatste moment doorheen scheppen, zo blijft de quinoa salade lekker fris.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Recepten bewaren?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in
