Zelf monchoutaart maken

Glutenvrij gebak – 11 recepten

Steeds meer mensen hebben een gluten allergie (zoals coeliakie), glutenintolerantie of -sensitiviteit. Gelukkig is er ook steeds meer glutenvrij gebak zodat deze groep daar veilig van kan genieten.

Maar wat maakt een taart of gebakje nou precies glutenvrij? Het antwoord ligt in de afwezigheid van gluten, een eiwit dat je vindt in tarwe, gerst en rogge. Veel mensen denken dat glutenvrij gebak minder smakelijk is, maar niets is minder waar! Met de juiste ingrediënten en technieken kun je verrukkelijke glutenvrije taarten en koekjes maken die qua smaak niet onderdoen voor hun glutenbevattende tegenhangers.

Basis tips voor glutenvrij bakken

Glutenvrij bakken klinkt misschien als een grote uitdaging, maar het is uiteindelijk vrij eenvoudig met wat basiskennis.

De eerste stap is het vinden van geschikte vervangers voor tarwebloem. Gelukkig zijn er tegenwoordig vele glutenvrije meelsoorten beschikbaar, zoals amandelmeel, kokosmeel, rijstmeel en teffmeel. Ook zijn er kant-en-klare glutenvrije bakmixen die de juiste verhoudingen bevatten voor perfect rijzend en smakelijk gebak.

Let op: veel standaard bakingrediënten, zoals bakpoeder en baking soda, zijn van nature glutenvrij, maar het is altijd goed om de verpakking te controleren op eventuele sporen van gluten. Check dus altijd het etiket!

Creatief met glutenvrije ingrediënten

Een van de leukste aspecten van glutenvrij bakken is het experimenteren met verschillende basis-ingrediënten om nieuwe smaken en texturen te ontdekken. Voor een knapperige taartbodem kun je bijvoorbeeld gemalen glutenvrije koekjes gebruiken. Dit geeft niet alleen een lekkere crunch, maar voegt ook een extra laagje smaak toe.

Ook zijn er veel natuurlijke bindmiddelen die je kunt gebruiken om ervoor te zorgen dat je gebak niet uit elkaar valt, zoals xanthaangom of psylliumvezels, die helpen de structuur te verbeteren en de taart samen te houden.

Met deze tips – en onderstaande recepten – kun je thuis aan de slag gaan met glutenvrij bakken en genieten van heerlijke, veilige glutenvrije taartjes en koekjes die iedereen kan waarderen.

Glutenvrij gebak - 11 recepten

1. Pavlova met passievrucht

Pavlova passievrucht

2. Torta caprese met koffieroom

Torta caprese

3. Hazelnootschuimtaart

Hazelnootschuimtaart

4. Speculaasbrokken

Speculaas recept

5. Healthy bananabread

Recept bananenbrood met noten en dadels

6. Meringuerol

Meringue rol met espresso en chocola

7. Amaretti koekjes

Amaretti koekjes

8. No-bake cheesecake

Tip: gebruik glutenvrije koekjes voor de bodem

no bake cheesecake

9. Citroen kwarktaart

Tip: gebruik glutenvrije koekjes voor de bodem

citroen kwarktaart

10. Monchoutaart met passievrucht

Tip: gebruik glutenvrije koekjes voor de bodem

Recept monchoutaart met passievrucht

11. Yoghurttaart

Tip: gebruik glutenvrije koekjes voor de bodem

blauwe bessen kwarktaart

Wat vind jij van dit recept?

5.0 (1 stemmen)
Monique

Geschreven door:

Monique van Loon

Monique (hoofdredacteur) is dagelijks bezig met eten én schrijven. Ze is dan ook altijd op zoek naar een goed verhaal; of dat nu een lekker recept, een nieuwe culinaire hotspot of een fijne kooktip is. Met een onstilbare honger naar nieuwe ideeën en een onmiskenbare liefde voor het geschreven woord, brengt ze dagelijks haar passie voor food en storytelling naar Uit Paulines Keuken.
More About Us

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.

Schrijf je in