Langoustine met kruidenolie
Heb jij ooit zelf langoustines op de barbecue gemaakt? Moet je zeker eens proberen, want het is makkelijker dan je denkt én zo feestelijk! Met deze gegrilde langoustines met kruidenolie waan je je direct op een zonnig terras aan zee.
De frisse kruidenolie geeft ze precies de goede smaak, en geloof ons: dit receptje heeft verder weinig nodig om indruk te maken. Serveer ze alleen met de kruidenolie of bijvoorbeeld met een simpel romig sausje van mayonaise en cocktailsaus, ideaal voor een gezellige zomeravond.
Langoustines kopen
Langoustines koop je trouwens het makkelijkst bij je lokale visboer (even vooraf bestellen is handig!), maar ook bij de horecagroothandel of via een online boodschappendienst zijn ze vaak verkrijgbaar. Onze tip: koop zo groot mogelijke langoustines (en allemaal van ongeveer dezelfde grootte), want die zijn makkelijker te bereiden op de barbecue én er zit lekker veel vlees in.
Zijn langoustines niet goed verkrijgbaar of vind je ze net iets te prijzig? No worries: je kunt dit recept ook prima maken met: grote garnalen (bijvoorbeeld black tiger garnalen) of gamba’s.
Langoustines bereiden zonder BBQ
Geen barbecue of werkt het weer niet mee? Geen probleem! Verwarm een grillpan op hoog vuur en gril de langoustines hierin 2-3 minuutjes tot ze mooi gekleurd zijn. Of leg ze even onder een hete ovengrill: snel klaar én minstens zo lekker!
Ingrediënten voor 4 personen
- 1 kg langoustines
- 0,5 citroen (sap en rasp)
- 5 gr platte peterselie
- 5 gr bieslook
- 5 gr dille
- olijfolie
- peper en zout
Scherm aanhouden tijdens het koken
Zo maak je het
Snijd de langoustines met een scherp mes over de lengte door midden. Verwijder het darmkanaal en het blaasje in de kop. Spoel ze kort schoon onder koud water en dep goed droog met keukenpapier.
Tip: om de langoustine over de lengte door midden te snijden, leg je de langoustine op een snijplank met de buik naar onder. Met een scherp mes snijd je de langoustine over de rug, van kop tot staart, door de schaal heen.
Hak de peterselie, bieslook en dille fijn. Rasp de schil van de citroen en pers het sap uit. Meng de gehakte kruiden met de citroenrasp en -sap, 8 eetlepels olijfolie en peper en zout tot een kruidenolie.
Verhit de barbecue of grillpan tot heet (deze moet heet genoeg zijn om plakken te voorkomen). Bestrijk de vleeskant van de langoustines royaal met de kruidenolie. Leg ze met de vleeskant naar boven, schaalkant naar onder op het rooster, en grill 2-3 minuten tot het vlees nét gaar is. Keer ze eventueel kort om voor een extra rooksmaak, maar dat hoeft niet.
Tip: het is belangrijk om de langoustines niet te lang te grillen, om uitdroging te voorkomen. Probeer ze te garen tot het vlees net wit kleurt en makkelijk loskomt van de schaal.
Serveer de langoustines warm, eventueel met nog wat extra kruidenolie eroverheen.
Variatietips
- Voeg een beetje knoflook toe aan de kruidenolie voor extra pit.
- Liever een Oosters tintje? Bestrijk ze eens met een beetje sojasaus en limoenrasp.
Ook interessant
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Recepten bewaren?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in
