Risotto milanese

Risotto Milanese met gebakken paddenstoelen

Risotto Milanese is een klassiek risotto recept. Het ziet er heel eenvoudig en tegelijk ook feestelijk uit. De saffraan geeft de risottorijst een prachtige gele kleur en natuurlijk ook smaak. Daarom wordt het ook wel Risotto Giallo genoemd, oftewel gele risotto. Om het recept nog iets feestelijker te maken bakten we er salieblaadjes bij en mooie paddenstoelen. Kijk eens op de markt voor speciale varianten want zo maak je van iets simpels heel gemakkelijk iets speciaals.

 

Risottto van tevoren maken?

Wist je dat je risotto ook kun voorbereiden? Je stopt dan wanneer je de helft van de bouillon hebt gebruikt, de risotto is nu half gaar. 20 minuten voor het serveren kan je het afmaken. Bak de paddenstoelen en blaadjes salie ook pas het op het laatste moment. Handig toch als je een keer weinig tijd hebt of een dinertje voor vrienden geeft?

Risotto milanese
Risotto milanese

De nieuwste recepten in je inbox?

Ja dat wil ik!

De nieuwste recepten in je inbox?

We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.

Ingrediënten

  • 300 gr risotto
  • 400 gr gemengde paddenstoelen
  • 1 ui
  • 1 ltr groentebouillon
  • 1 glas witte wijn
  • 80 gr roomboter
  • 2 buisjes saffraan
  • 75 gr Parmezaanse kaas
  • 4 takjes salie
  • Peper en zout
  • Olijfolie
Kookmodus

Scherm aanhouden tijdens het koken

Zo maak je het

  1. Pel en snipper de ui. Verhit in een hapjespan of ruime koekenpan olijfolie en 60 gram van de boter. Voeg de ui toe en bak in 4-5 minuten lichtbruin.

  2. Voeg de risotto toe en schep de korrels 1 à 2 minuten door de boter. Schenk de wijn in de pan en laat al roerend verdampen.

  3. Breng de bouillon aan de kook in een pan. Draai het vuur laag en houd de bouillon tegen de kook aan. Voeg een soep-opscheplepel hete bouillon toe aan de risotto en roer tot de bouillon is opgenomen. Voeg de bouillon op deze manier eetlepel voor eetlepel toe en roer tussentijds tot de bouillon is opgenomen. Blijf goed roeren, want zo vermengt het zetmeel zich met de bouillon en krijg je een romige risotto.

  4. Kook een klein beetje water, doe de saffraan in een kleine, hittebestendige kom en voeg 2 eetlepels kokendheet water toe. Laat dit even staan, zodat het water geel kleurt.

  5. Bak ondertussen de paddenstoelen en salieblaadjes. Haal de salieblaadjes van de takjes. Verhit wat boter en olijfolie in een koekenpan en bak de salieblaadjes bruin. Let op dit gaat echt heel snel. Neem ze uit de pan en leg ze op een stukje keukenpapier om uit te lekken. Snijd of scheur grote paddenstoelen in kleinere stukken en bak rondom bruin in de koekenpan. Breng op smaak met zout en peper.

  6. Test af en toe of de rijst klaar is. De korrels moeten zacht maar beetgaar (al dente) zijn. Roer voordat je de laatste schep bouillon toevoegt het saffraanaftreksel erdoor. Breng de gele risotto op smaak met zout en peper. Neem de pan van het vuur en roer de rest van de boter en de Parmezaanse kaas door de risotto. Laat de risotto Milanese afgedekt 5 minuten rusten en verdeel over de borden. Leg op elk bord wat gebakken paddenstoelen en blaadjes salie. Bestrooi eventueel met wat extra geraspte Parmezaanse kaas.

Risotto milanese
Risotto milanese

Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.

Wat vind jij van dit recept?

4.4 (16 stemmen)
Pauline"

Geschreven door:

Pauline

Pauline (oprichtster van Uit Paulines Keuken) is een groot liefhebber van koken, goede koffie, lokale marktjes bezoeken en het verzamelen van kookboeken. Haar passie voor eten vormt de rode draad in haar leven.
More About Us

Ook leuk:

Gratis ebook ontvangen?

Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:

  • Download het gratis ebook vol herfstrecepten
  • Bewaar je favoriete recepten
  • Voeg je recepten toe aan collecties
  • Maak een weekmenu
  • Stel je persoonlijke voorkeuren in
Aanmelden

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.

Schrijf je in