Zoete aardappel prei stamppot
Zoete aardappel prei stamppot is precies wat we willen op een koude dag: warm, romig en vol smaak. Het is een leuke twist op de klassieke stamppot, met net wat meer pit door de chorizo en mosterd. De zoete aardappel maakt de stamppot zacht en een tikje zoet, terwijl de zoute feta daar weer perfect tegenin werkt. We vinden het een ideaal gerecht als we iets comfortfood-achtigs willen, maar toch nét even anders dan de standaard stamppot boerenkool.
Ingrediënten voor 4 personen:
- 1 kg zoete aardappelen
- 600 gr prei
- 125 gr chorizo
- 50 ml melk
- 100 gr feta
- 2 tl grove mosterd
- peper en zout
- olijfolie
Scherm aanhouden tijdens het koken
Schil de zoete aardappelen en snijd ze in blokjes van 3 x 3 cm. Was ze daarna goed en kook ze in 15-20 minuten in ruim water met een snufje zout gaar. Giet de zoete aardappelen daarna af.
Voeg de melk toe aan de pan met zoete aardappelen en stamp er een gladde puree van. Breng op smaak met mosterd, peper en zout en houd warm.
Was de prei en snijd deze in ringen. Snijd de chorizo in stukjes.
Bak de chorizo stukjes in een droge pan op middelhoog vuur tot er wat vet vrijkomt en de stukjes licht krokant zijn. Schep de chorizo uit de pan op een bordje en zet apart. Voeg, indien nodig, een klein scheutje olijfolie toe aan het overgebleven vet en bak de prei hierin tot deze zacht en glazig is. Breng op smaak met peper en zout.
Meng de gebakken prei en chorizo door de zoete aardappelpuree. Garneer de zoete aardappel prei stamppot met verkruimelde feta. Eventueel kun je nog wat kleine dotjes grove mosterd toevoegen.
Veelgestelde vragen over dit recept?
-
Kan ik gewone aardappelen gebruiken in plaats van zoete?
Ja, dat kan prima! De smaak wordt dan iets neutraler, maar de combinatie met prei en chorizo blijft heerlijk.
-
Hoe krijg ik de zoete aardappel stamppot extra romig?
Voeg wat extra melk of een klontje boter toe bij het stampen. Een schepje crème fraîche doet ook wonderen.
-
Is dit gerecht geschikt om mee te nemen naar werk of school?
Zeker! Het blijft goed warm in een thermosbakje, maar koud is het ook lekker als lunch.
Variatietips
- Vervang de chorizo door spekjes of gerookte kip
- Liever vegetarisch? Laat de chorizo dan weg en gebruik dan wat extra feta of geroosterde kikkererwten
- Voeg een handje rucola of spinazie toe vlak voor het serveren voor wat extra kleur en frisheid
Bewaartip
Je kunt de zoete aardappel prei stamppot prima 2 dagen bewaren in de koelkast, afgedekt met folie of in een goed afgesloten bewaarbakje. Warm rustig op in een pan met een scheutje melk, zodat hij weer lekker smeuïg wordt.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Recepten bewaren?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in
