Zoete aardappel prei stamppot

Zoete aardappel prei stamppot

Zoete aardappel prei stamppot is precies wat we willen op een koude dag: warm, romig en vol smaak. Het is een leuke twist op de klassieke stamppot, met net wat meer pit door de chorizo en mosterd. De zoete aardappel maakt de stamppot zacht en een tikje zoet, terwijl de zoute feta daar weer perfect tegenin werkt. We vinden het een ideaal gerecht als we iets comfortfood-achtigs willen, maar toch nét even anders dan de standaard stamppot boerenkool.

Ingrediënt zoete aardappel
Zoete aardappel prei stamppot

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 1 kg zoete aardappelen
  • 600 gr prei
  • 125 gr chorizo
  • 50 ml melk
  • 100 gr feta
  • 2 tl grove mosterd
  • peper en zout
  • olijfolie
Kookmodus

Scherm aanhouden tijdens het koken

  1. Schil de zoete aardappelen en snijd ze in blokjes van 3 x 3 cm. Was ze daarna goed en kook ze in 15-20 minuten in ruim water met een snufje zout gaar. Giet de zoete aardappelen daarna af.

  2. Voeg de melk toe aan de pan met zoete aardappelen en stamp er een gladde puree van. Breng op smaak met mosterd, peper en zout en houd warm.

  3. Was de prei en snijd deze in ringen. Snijd de chorizo in stukjes.

  4. Bak de chorizo stukjes in een droge pan op middelhoog vuur tot er wat vet vrijkomt en de stukjes licht krokant zijn. Schep de chorizo uit de pan op een bordje en zet apart. Voeg, indien nodig, een klein scheutje olijfolie toe aan het overgebleven vet en bak de prei hierin tot deze zacht en glazig is. Breng op smaak met peper en zout.

  5. Meng de gebakken prei en chorizo door de zoete aardappelpuree. Garneer de zoete aardappel prei stamppot met verkruimelde feta. Eventueel kun je nog wat kleine dotjes grove mosterd toevoegen.

Veelgestelde vragen over dit recept?

Variatietips

  • Vervang de chorizo door spekjes of gerookte kip
  • Liever vegetarisch? Laat de chorizo dan weg en gebruik dan wat extra feta of geroosterde kikkererwten
  • Voeg een handje rucola of spinazie toe vlak voor het serveren voor wat extra kleur en frisheid

Bewaartip

Je kunt de zoete aardappel prei stamppot prima 2 dagen bewaren in de koelkast, afgedekt met folie of in een goed afgesloten bewaarbakje. Warm rustig op in een pan met een scheutje melk, zodat hij weer lekker smeuïg wordt.

Zoete aardappel prei stamppot
Zoete aardappel prei stamppot

Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.

Wat vind jij van dit recept?

4.6 (7 stemmen)
Pauline"

Geschreven door:

Pauline

Pauline (oprichtster van Uit Paulines Keuken) is een groot liefhebber van koken, goede koffie, lokale marktjes bezoeken en het verzamelen van kookboeken. Haar passie voor eten vormt de rode draad in haar leven.
More About Us

Ook leuk:

Recepten bewaren?

Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:

  • Download gratis ebooks
  • Bewaar je favoriete recepten
  • Voeg je recepten toe aan collecties
  • Maak een weekmenu
  • Stel je persoonlijke voorkeuren in
Aanmelden

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

 

Kerstmenu

Stuur me de recepten!