Rijst gerechten

Rijst heeft bijna iedereen wel in huis. En dat is niet zomaar. Het is betaalbaar, neutraal van smaak en ontzettend veelzijdig. Van Aziatische wokgerechten tot Mexicaanse recepten of een klassieke nasi goreng. Met rijst kun je echt alle kanten op. Hier deel ik mijn favoriete rijst gerechten, lekker, makkelijk en heel veelzijdig.

Onze favoriet
Aziatisch stoofpotje Favoriet

Aziatisch stoofvlees

Lees meer over Aziatisch stoofvlees
Onze favoriet
Nasi Kuning Favoriet

Nasi kuning met kip ketjap

Lees meer over Nasi kuning met kip ketjap
Sticky rijst met mango Favoriet

Mango sticky rice met kokos

Lees meer over Mango sticky rice met kokos
Onze favoriet
milde curry met kip Favoriet

Milde curry met kip: kidsproof

Lees meer over Milde curry met kip: kidsproof

Griekse rijst

Griekse tomatenrijst
Populair!
Lees meer over Griekse rijst
Vietnamese gehaktballetjes Favoriet

Vietnamese gehaktballetjes van Ottolenghi

Lees meer over Vietnamese gehaktballetjes van Ottolenghi
Onze favoriet
Chinese kool roerbak Favoriet

Chinese kool roerbak

Lees meer over Chinese kool roerbak
Crispy rice salad Favoriet

Crispy rice salad

Lees meer over Crispy rice salad
Onze favoriet
Vegetarische Butter chicken Favoriet

Vega butter chicken

Lees meer over Vega butter chicken
Roerbak spitskool Favoriet

Roerbak spitskool

Lees meer over Roerbak spitskool
Ajam pangang Favoriet

Ajam pangang

Lees meer over Ajam pangang
Romige kip stroganoff Favoriet

Kip Stroganoff

Lees meer over Kip Stroganoff
Rode wijn risotto Favoriet

Rode wijn risotto

Lees meer over Rode wijn risotto
Sticky chicken met rijst Favoriet

Sticky chicken

Lees meer over Sticky chicken
Onze favoriet
Koreaanse gehaktballetjes Favoriet

Koreaanse gehaktballetjes

Lees meer over Koreaanse gehaktballetjes
Paksoi roerbak Favoriet

Paksoi roerbak

Lees meer over Paksoi roerbak
Venkelrisotto met gerookte zalm Favoriet

Venkel risotto met gerookte zalm

Lees meer over Venkel risotto met gerookte zalm
Favoriet

Onigiri met tonijnsalade

Lees meer over Onigiri met tonijnsalade

Verschillen in rijstsoorten op een rij

Rijst is rijst. Zou je denken hè? Dat zit net wat genuanceerder. De verschillen zitten vooral in structuur en smaak. Waar de ene rijstkorrel veel vocht opneemt, wordt de andere juist plakkerig. U snapt, waarom risotto het best met risottorijst en niet met zilvervliesrijst is te maken. Waarom Spaanse paëlla met paëllarijst wordt gekookt. En waarom er bij sushi met – je raadt het al – sushirijst wordt gewerkt.

Hoeveel rijst per persoon?

Een veelgestelde vraag: hoeveel rijst per persoon heb je eigenlijk nodig? Vanaf nu ga je het altijd onthouden: serveer je de rijst als bijgerecht, reken dan 75 gram rijst per persoon. Verwerk je het in een hoofdgerecht, dan is het 100 gram. Weet namelijk dat de rijstkorrels bij het koken zo’n 2,5 keer zo zwaar worden, wat na een simpele rekensom op zo’n 200 à 250 gram gekookte rijst uitkomt. Reken voor broccolirijst of bloemkoolrijst 200 gram per persoon. Daarover gesproken, in de categorie ‘groenterijst’ worden we heel blij van deze broccolirijst met aubergine uit de oven.

Rijst koken – zo doe je dat

Rijst koken klinkt makkelijk, maar toch gaat het nog vaak mis bij veel mensen. Het koekt aan of wordt niet gaar, of juist overgaar. Hierbij mijn tips voor het koken van rijst: Spoel de rijst af onder koud water, kook de rijst met 1 deel rijst op 2 delen water (zonder deksel), kookt de rijst? zet het vuur laag en doe de deksel op de pan. Vervolgens laat je de rijst nog 10-12 minuten zacht koken. Wil je het jezelf helemaal makkelijk maken? Gebruik dan een rijstkoker.

Mijn favoriete rijst gerechten op een rij:

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

 

Stuur me de recepten