Alles over Italiaanse kaas
Italië, het land van pizza, pasta en… kaas! De Italiaanse keuken staat bekend om zijn diversiteit en rijkdom, en Italiaanse kaas speelt hierin een grote rol. Van romige mozzarella tot pittige pecorino, elke kaas heeft zijn eigen verhaal, smaak en karakter. In dit artikel nemen we je mee op een culi-trip door het land van de laars en vertellen we je meer over de bekendste Italiaanse kazen. We vertellen je wat ze uniek maakt, waar ze vandaan komen, en hoe je ze het beste kunt combineren en bewaren.
Of je nu een kaasplankje samenstelt, een pasta perfectioneert of gewoon geniet van een stukje kaas met een goed glas wijn, deze lekkere kaasjes zijn een absolute aanrader. Buon appetito!
Mozzarella
Mozzarella is wereldberoemd om zijn zachte, elastische textuur. Deze kaas, oorspronkelijk afkomstig uit de regio Campanië, wordt gemaakt van buffelmelk (“mozzarella di bufala”) of koemelk (dan heet de kaas “Fior di latte”). De smaak is mild en romig, wat het perfect maakt voor een klassieke Caprese salade, gesmolten op een pizza, of gewoon als een frisse toevoeging aan een zomerse salade. Bewaar mozzarella in de koelkast, in de oorspronkelijke vloeistof, en eet ‘m binnen een paar dagen na opening.
Wil je een nog romigere variant? Ga dan voor burrata: dit is mozzarella die is ingespoten met room. Zó lekker.
Parmigiano Reggiano
Parmigiano Reggiano, vaak gewoon ‘Parmezaan’ genoemd, is een harde, korrelige kaas uit de regio’s Emilia-Romagna en Lombardije. Door het rijpingsproces dat minimaal 12 maanden duurt, krijgt deze kaas een rijke, nootachtige smaak die diepte geeft aan elk gerecht. Het is een must als topping voor pasta’s, risotto en als finishing touch over salades. Parmigiano Reggiano kan het beste bewaard worden in de koelkast, gewikkeld in kaaspapier om zweten te voorkomen, en kan tot twee maanden goed blijven.
Gorgonzola
Gorgonzola, de sterke blauwaderkaas, komt uit Lombardije en Piëmont. Deze kaas is er in twee varianten: Gorgonzola Dolce, die zacht en romig is, en Gorgonzola Piccante, die een sterkere, pittigere smaak heeft. Gorgonzola is heerlijk op een kaasplankje, gesmolten in sauzen, of als een pittige toevoeging aan risotto. Bewaar deze Italiaanse kaas in de koelkast, goed verpakt in aluminiumfolie, en geniet ervan binnen twee weken.
Pecorino
Pecorino is een harde schapenkaas die in verschillende regio’s van Italië wordt geproduceerd. De bekendste varianten zijn Pecorino Romano, Pecorino Sardo en Pecorino Toscano. Deze kazen variëren van mild en romig tot scherp en zout, afhankelijk van de rijpingstijd. Pecorino is heerlijk geraspt over pasta’s, in salades, of op een lekker kaasplateau. Bewaar Pecorino in de koelkast, gewikkeld in vetvrij papier, dan blijft -ie het langste goed.
Ricotta
Ricotta, wat letterlijk ‘opnieuw gekookt’ betekent, is een verse kaas die wordt gemaakt van de wei die overblijft na het maken van andere kazen. Deze kaas is zacht, licht en heeft een milde, zoete smaak. Ricotta is ongelooflijk veelzijdig: het is heerlijk in lasagne of een hartige taart, als vulling voor ravioli of bij gnocchi, of zelfs als onderdeel van een dessert, zoals deze ricotta cake met blauwe bessen. Bewaar ricotta in de koelkast en gebruik deze verse Italiaanse kaas ’t liefst binnen een week.
Er zijn nog veel meer Italiaanse kazen!
Natuurlijk zijn er nog veel meer soorten Italiaanse kaas dan de bovengenoemde klassiekers. Mascarpone, bekend om zijn cruciale rol in tiramisu, is zijdezacht en romig. Grana Padano, een mildere neef van Parmigiano Reggiano, is veelzijdig en perfect voor pasta’s. Fontina, afkomstig uit de Aosta Vallei, smelt prachtig en heeft een licht nootachtige smaak. Taleggio, met zijn opvallende oranje korst, is verrassend mild en romig. En laten we Provolone niet vergeten, een semi-harde kaas met een kenmerkende rokerige smaak.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Gratis ebook ontvangen?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in