Menu
DSC_0008-1-710x380.jpg

Kaasplankje met perenchutney

Als je uitgebreid gaat tafelen met kerst is het wel leuk om eens een kaasplankje als dessert te serveren. Of je gaat gewoon voor een zoet én een hartig dessert, dat kan natuurlijk ook. Zorg er voor dat de kazen op kamertemperatuur zijn, dan komt de smaak het beste tot zijn recht. Serveer het plankje met perenchutney en notenbrood. Ik heb gekozen voor vijgen, amandelbrood. Het zoete van dit brood, combineert goed met het hartige van de kaas en het frisse van de chutney.

Op een kaasplankje horen 5 verschillende soorten kaas te liggen:

  • Een geiten of schapenkaas. Persoonlijk één van mijn favoriete kazen. Hoe jonger, hoe milder de smaak. Voorbeelden zijn Chevre, manchego, pecorino. Ik heb zelf gekozen voor een zachte geitenkaas.
  • Wit schimmel kaas, deze kazen rijpen gedurende 4 – 8 weken met behulp van een witte schimmel. Bekende soorten zijn brie en camembert. Ik heb gekozen voor een milde camembert.
  • Harde en Half harde kaas. Deze kaas wordt geperst, waardoor het veel vocht verliest. Hierdoor blijft de kaas erg lang houdbaar. Het lekkerste is om een oude kaas te nemen, zoals Old Amsterdam, een oude boerenkaas of in mijn geval Emmenthaler. Die laastste heeft een pittige smaak.
  • Een roodflora, ofwel roodbacterie kaas. Deze kaas krijgt tijdens het rijpen een rode kleur. De meest bekende rood bacterie kazen zijn Munster, Chaumes en Port Salut. Ik heb gekozen voor een Reblochon, deze heeft een romige en nootachtige smaak.
  • Blauwe kaas. Blauwe kaas is een schimmelkaas die gedurende 3 – 8 maanden rijpt en heeft een erg sterke smaak. Je moet er van houden. Bekende soorten zijn Gorgonzola, Stilton en Roquefort. Ik heb zelf gekozen voor een een zachte Gorgonzola.

Voor het eten van de kaas, kan je het beste bovengenoemde volgorde aanhouden. Eet de blauwe kaas op het laatst, vanwege zijn sterke smaak.

In totaal zou ik per persoon rekenen op ongeveer 100 gr kaas. Maar je kan ook de hele plank op tafel zetten, dan kunnen je gasten zelf een stukje afsnijden.

Ingrediënten voor de chutney
3 peren in stukjes
Handjevol rozijnen
Sap van een 1/2 citroen
2 el witte wijnazijn
1 tl kaneel
1 el bruine suiker
2 kruidnageltjes
Snuf zout

Zo maak je het
Doe alle ingrediënten in een steelpan. Laat de chutney gedurende een half uur op een zacht vuur stoven.

Verwijder de kruidnageltjes en doe de chutney in een schone pot.

 

Was het lekker? Of heb je een vraag? Laat het vooral weten via Instagram of Facebook. Heb je dit gemaakt, deel het dan met de #UITPAULINESKEUKEN. Vind ik superleuk!

 

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan