6 x knolselderij recepten
Knolselderij wordt vaak over het hoofd gezien in het groenteschap. Zonde, want het is eigenlijk een ware culinaire schat! Deze wortelgroente mag dan een nogal ruw uiterlijk hebben, maar hij is superlekker – én het is een echte gezondheidsbom. Met slechts 27 calorieën per 70 gram, veel vezels, vitamine K en mineralen als fosfor en kalium, is knolselderij een uitstekende keuze voor iedereen die bewust met voeding en gezondheid bezig is. Of gewoon lekker wil eten, natuurlijk. Want wat is dit een veelzijdige groente!
Knolselderij: een veelzijdige groente
Maar wat kun je nu eigenlijk met knolselderij in de keuken? Deze groente is verrassend veelzijdig. Je kunt hem roosteren, waarbij hij zoetig en nootachtig wordt, of gebruiken in soepen en stoofschotels voor een subtiele smaak en veel romigheid. Knolselderij is ook heerlijk in een stamppot, puree, of als basis voor een creamy soep.
Dus, de volgende keer dat je in de supermarkt of op de markt bent, neem dan eens een knolselderij mee. Deze stoere knol kan je verrassen met zijn smaak en is een gezonde toevoeging aan je maaltijden. Wij geven je hieronder alvast een paar suggesties voor lekkere recepten met knolselderij.
1. Knolselderijsoep met paddenstoelen
De smaak van deze knolselderijsoep is lekker aards en past daarmee perfect bij paddenstoelen (die ook aards smaken) en samen met gruyère krijg je een hele lekkere romige soep. Tip: van de overgebleven knolselderij kan je frietjes maken of een salade. Probeer het zelf maar eens.
2. Knolselderijpuree met boerenkool
Naast een lekkere romige aardappelpuree zijn we we ook dol op knolselderijpuree. We maken hem samen met aardappels. Wanneer een puree lekker romig is en vol van smaak vinden we hem geslaagd! Knolselderij kun je combineren met allerlei wintergroenten zoals pastinaak, wortel of boerenkool. We roosteren de boerenkool in de oven, zodat het bijna chips worden. De chorizo snijden we in hele kleine blokjes en bakken we lekker knapperig. Die strooi je dan samen met de boerenkool chips over de knolselderijpuree.
3. Knolselderijsoep met truffel
We gaven je hierboven al een klassiekere knolselderijsoep. Dit is een wat sjiekere variant, met kknapperige Parmezaan croutons en truffel. Luxe! Om het af te maken voegen we nog een klein beetje tijm toe. Past er ook goed bij. Als je binnenkort een etentje geeft, maak dan deze knolselderijsoep als voorgerecht. Dan is iedereen blij!
4. Knolselderij salade met appel
Salades in de winter? Jazeker! Bijvoorbeeld deze winterse knolselderij salade met appel en geitenkaas. Deze vegetarische salade maak je heel snel en staat in 20 minuten op tafel. Verder hebben we julienne gesneden rauwe bietjes aan deze salade toegevoegd en lekker wat frisse sla. De appel en druiven bak je in een koekenpan met een eetlepel honing. We maken een dressing van appelazijn, olijfolie en honing die je door de knolselderij heen husselt. Je maakt er een echte gezonde maaltijdsalade van door wat knapperig brood bij de knolselderij salade te serveren.
5. Knolselderijgratin met roquefort
Dit Franse ovengerecht is Comfort food met een hoofdletter C. Laagjes heel dun gesneden groenten die je overgiet met room (en ook nog vaak met kaas bestrooit). In de oven garen de plakjes groenten, de kaas smelt en van room wordt alles lekker. Toch? Perfect voor een knolselderijgratin recept met een twist. Het recept is in zijn vegetarische vorm al heel lekker, maar wat uitgebakken spekjes op elk laagje is ook een heel fijn idee!
En wanneer je niet zo’n fan bent van blauwschimmelkaas dan kun je ook een lekkere belegen kaas raspen en gebruiken. Maak er tot slot een snelle salade bij met een klassieke Franse vinaigrette van sjalotje, mosterd, wat witte wijnazijn en verse kruiden en klaar ben je.
6. Hutspot met knolselderij
Hutspot, weer zo’n lekker winters recept en ook nog eens goed voor de portemonnee! Origineel gemaakt van uien, wortelen en aardappelen, maar aan dit hutspot recept hebben we ook knolselderij toegevoegd. Een echt budget recept, dus. Wij serveren de wortelstamppot met rookworst. Geen fan van rookworst of liever mager vlees eten? Gehaktballetjes van kip zijn er ook erg lekker bij! Ook kun je de aardappelen vervangen voor meer knolselderij, zodat je een koolhydraatarme stamppot op tafel kunt zetten.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Gratis ebook ontvangen?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in